1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Zomerse hitte en jouw kamerplanten

Zomerse hitte en jouw kamerplanten

De zomer komt er weer aan! Lange dagen, veel zon en heerlijke warme temperaturen! Lekker voor ons, maar ook veel kamerplanten houden ervan. De meeste kamerplanten komen uit warme tropische landen en vinden deze extra warmte en licht fijn. De zomer is natuurlijk ook het groeiseizoen voor je planten. Maar als het extreem warm is, vragen kamerplanten wel wat meer aandacht en verzorging van je. Hoe overleven jouw kamerplanten deze zomerhitte? Met onze volgende tips gaan ze het zeker redden.

Water geven

Geef bij hoge temperaturen meer water dan je normaal zou geven. Controleer iedere dag of de potgrond niet te droog is. Geef het liefst water vroeg in de ochtend of later op de avond. Het is dan minder warm, waardoor het water minder snel verdampt. Geef niet te koud water, water op kamertemperatuur is beter voor je plant. Maar pas op: geef natuurlijk ook niet te veel water, want dit kan weer zorgen voor wortelrot

Zomerse Hitte Plantada

Sproeien

Kamerplanten houden, zeker bij deze tropische temperaturen, van een vochtige lucht. Besproei in de zomer je planten daarom regelmatig met een plantenspuit. Je kan ook een bakje met water bij je planten zetten. Dit water verdampt en zorgt zo voor een hogere luchtvochtigheid rondom je kamerplanten. Als er meer vocht in de lucht zit, dan is de lucht ook koeler.

Voeding

Waarschijnlijk zie je veel nieuwe blaadjes en uitlopers. Plantenvoeding geven is in deze maanden dan ook zeker een must. De planten groeien nu extra hard.

Geen direct zonlicht

Planten vinden zonlicht fijn, maar de meeste bladplanten houden niet van direct zonlicht. Haal ze daarom bij te felle zon maar even van de vensterbank. Achter het glas kan het behoorlijk warm worden en dan kunnen de bladeren van je kamerplant zelfs verbranden. Zet ze maar tijdelijk op een schaduwrijk plekje, zodat ze het minder warm hebben. Zelfs cactussen en vetplanten kunnen last hebben van te veel zon.

Koelte in huis

Probeer het tijdens de zomerse hitte wel zo koel mogelijk te houden in je huis. Doe overdag de ramen, deuren en gordijnen dicht en gooi de ramen ’s nachts lekker open. Heb je een airco? Planten houden niet van te grote temperatuurschommelingen, zet ze daarom beter niet in de koude, droge luchtstroom van de airco. Een ventilator is geen probleem.

Vond je deze informatie nuttig?

Andere bekeken ook

Menu