1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Zo overleven jouw kamerplanten de zomerse hitte

Zo overleven jouw kamerplanten de zomerse hitte

De warme zomerdagen komen er weer aan! De warme zon, hoge temperaturen. Lekker genieten in de tuin onder het genot van een koud drankje, want tijdens deze hitte moet je genoeg drinken. Dit geldt natuurlijk ook voor je kamerplanten in de zomer. Maar net zoals bij de mens is té warm natuurlijk ook niet goed. Je wilt natuurlijk niet dat je kamerplanten in de zomer onder de langzaam maar zeker stijgende huiskamertemperatuur bezwijken. Hoe overleven je planten de zomerhitte nu het best? Wij helpen je daarbij graag op weg. Met de volgende tips blijven ze gelukkig gewoon in leven:

KamerplantenZomerHittePlantada

# Water geven

Zonder water kan een plant niet overleven. Hoeveel water moeten je kamerplanten in de zomer dan precies krijgen? Dat hangt natuurlijk af van plant tot plant. Het spreekt voor zich dat een kleine vetplant veel minder water nodig heeft dan een grote palm. Onze regel is: hoe hoger de temperatuur, hoe meer water er verdampt, dus hoe meer water je plant moet hebben om dezelfde hoeveelheid van normale dagen op te nemen. In de zomerse hitte mag je jouw plant zelfs 2 keer zo veel water geven als je normaal zou doen.

# Geef in de ochtend of avond water

Wanneer planten water geven bij warm weer? Als het even mogelijk is geef dan vroeg in de ochtend of later op de avond water. Op deze tijdstippen is het minder warm, waardoor het water minder snel verdampt en de wortels meer tijd hebben om het water op te nemen. En natuurlijk ook om bladverbranding door de zon te voorkomen.

# Sproeien

Naast een ruime hoeveelheid water, is het verstandig je planten in de zomer ook regelmatig te benevelen met een plantenspuit. Dat is altijd al goed voor je plant, maar in de zomer vinden ze dat extra fijn. Wanneer er meer vocht in de lucht zit is de lucht namelijk ook koeler. Extra voordeel: je verwijdert ook direct het stof van de bladeren.

# Geen voeding

Als het echt heel heet is, stoppen planten tijdelijk met groeien. Ze zijn alleen maar bezig om deze hitte te overleven. Ook nog voeding geven is dus een slecht idee. Kamerplanten in de zomer hebben al genoeg energie van de zon en warmte, ze hebben helemaal geen behoefte aan nog meer energie. In de zomer hebben je kamerplanten dus geen extra voeding nodig.

# Vermijd direct zonlicht

Planten vinden zonlicht fijn, maar in de zomer is het soms iets te veel van het goede. De zon is dan enorm fel en kan jouw kamerplanten gemakkelijk verbranden als ze direct voor het raam staan. Zet de planten dus tijdelijk op een schaduwrijker plekje zodat ze het minder warm hebben. Planten verplaatsen in de zomer is dus slim!

# Koelte in huis

Houd het in de zomer zo koel mogelijk in huis. Dit is niet alleen voor jezelf fijn, maar ook voor je planten. Houd overdag de ramen en gordijnen dicht en de ramen ‘s nacht open. In huizen met veel ramen kan de temperatuur binnen hoger oplopen dan buiten. Let ook op met airco’s!  Ze maken je huis of kantoor een stuk koeler maar zorgen ook voor een plotselinge golf van koude en droge lucht. Veel planten kunnen hier slecht tegen, probeer in ieder geval de planten niet direct in de luchtstroom van de airco te zetten. Waaiers zijn geen probleem. Probeer dus planten met warm weer koel te houden.

# Zet de potten dicht bij elkaar

Het kan helpen om je planten dichter bij elkaar te zetten dan gewoonlijk, omdat het vocht dan minder snel verdampt.

Vond je deze informatie nuttig?

Andere bekeken ook

Menu