1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Ze zijn HIP: onze Cactussen en Vetplanten

Ze zijn HIP: onze Cactussen en Vetplanten

Het lijkt misschien of cactussen en vetplanten vanuit het niets opeens populaire items voor in je huis zijn geworden. Maar in de jaren 60, 70 en 80 waren ze ook al erg populair. Ze zijn nu weer helemaal terug en mogen weer volop pronken op je vensterbank. Wij denken dat hun huidige populariteit te danken is aan een combinatie van verschillende maatschappelijke veranderingen en trends. Onze drukke leefstijl en vakanties buiten de deur laten weinig tijd over voor de verzorging van planten. Cactussen en vetplanten zijn de perfecte oplossing. Ze stellen weinig eisen.

CactussenEnVetplantenPlantada

www.mooiwatplantendoen.nl/

Verschil?

Hoewel er een verschil is tussen deze twee plantengroepen, zijn cactussen en vetplanten nauwe familie van elkaar. Alle cactussen zijn vetplanten, maar niet alle vetplanten zijn cactussen. Maar wat maakt een cactus nou een cactus? Een cactus heeft areolen, dat zijn plekjes (de kenmerkende knobbeltjes) waar de stekels of prikhaartjes uit groeien. Een verzamelnaam voor cactussen en vetplanten is ‘succulenten’. Succulent betekent eigenlijk dat de plant het water opslaat in een deel van de plant. Denk dan bijvoorbeeld aan een blad, stengel en wortel. Wanneer het wat droger wordt kan de plant het opgeslagen water gebruiken om te overleven. Het zijn makkelijke kamerplanten, die weinig water nodig hebben. Pas als de potgrond droog is, hebben ze weer wat water nodig.

Omstandigheden

Sommige cactussen en vetplanten zouden zelfs een hele zomer zonder water kunnen overleven! Dit komt doordat ze genoeg water op kunnen slaan. Hoewel deze planten niet heel veeleisend zijn, zijn ze niet onverwoestbaar. Sommigen kunnen heel goed tegen zonlicht, terwijl anderen het beste uit de volle zon kunnen blijven. De meeste doen het goed op een lichte plek, uit de volle zon. Succulenten houden dus van zon, warmte en droogte. Niet zo raar, gezien hun natuurlijke leefmilieu in de woestijn. Wees altijd spaarzaam met water en volg zoveel mogelijk de natuurlijke situatie in de woestijn na. Dat betekent dat u ze beter eens in de zoveel tijd een flinke scheut kunt geven dan elke dag een beetje. De planten slaan het water op en regelen zelf hoeveel ze gebruiken. Ook tijdens de wintermaanden geef je ze bijna helemaal geen water.

Vond je deze informatie nuttig?

Andere bekeken ook

Menu