1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Waterbehoefte van kamerplanten

Waterbehoefte van kamerplanten

Niet iedere kamerplant heeft even veel water nodig. Iedere plant heeft een andere hoeveelheid nodig, iedere plant heeft zijn eigen eisen. Een plant uit de woestijn zal minder water nodig hebben dan een plant uit het regenwoud. De plant mag nooit té veel of té weinig water krijgen. Het is natuurlijk wel heel makkelijk om te zeggen: je mag een plant niet te veel of te weinig water geven. Ja, maar wat bedoelen we hier dan precies mee? Over het algemeen kunnen we alle planten in drie verschillende categorieën verdelen. De categorieën zijn kamerplant veel water, kamerplant gemiddeld water of kamerplant weinig water. Op het informatiekaartje, wat bij aankoop van je plant vaak zit, staat vaak de waterbehoefte van je plant.

WaterbehoefteKamerplantenPlantada

# Kamerplant veel water

Deze planten vinden het lekker als de aarde net niet uitgedroogd is voordat ze weer water krijgen. Door te zorgen dat de grond altijd licht vochtig is blijven de planten mooi groen en groeien ze het beste. Als een plant veel water nodig heeft, betekent dit overigens niet dat je de plant in één keer heel veel water moet geven, het gaat om de vochtigheid van de grond. Je geeft je plant dus wat vaker water. Wanneer de bovenkant van de grond lichter wordt, voorzien van water. Nog beter, steek je vinger in de grond, plakt er aarde aan je vinger? Dan is de grond nog vochtig genoeg. Wacht nog even met water geven.
De planten die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld:

# Kamerplant gemiddeld water

Deze planten vinden het lekker als je weer water geeft zodra de kluit droog is. Laat de grond kort uitdrogen tussen het water geven door. De planten binnen deze categorie willen graag altijd beschikking hebben tot grondwater, maar houden er niet van als de wortels steeds in het vocht staan. Bedenk hierbij dat de grond bovenop kurkdroog kan zijn terwijl onder in de pot nog genoeg water aanwezig is. Wanneer de bovenkant van de grond lichter wordt, 3 dagen later van water voorzien
De planten die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld:

# Kamerplant weinig water

Deze planten vinden het lekker als je weer water geeft nadat de kluit 1 of 2 weken heeft droog gestaan. Vooral in de winter moet de grond helemaal uitgedroogd zijn voordat de kamerplant opnieuw water krijgt. Het is beter regelmatig kleine beetjes te geven, dan veel water in één keer. Op die manier voorkom je dat de plant verdrinkt in teveel water. Wanneer de bovenkant van de grond lichter wordt, 3 dagen in de zomer en 3 weken in winter later van water voorzien.
De planten die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld:

Vond je deze informatie nuttig?

Andere bekeken ook

Menu