1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Waarom zijn kamerplanten ineens zo hip!

Waarom zijn kamerplanten ineens zo hip!

We zien tegenwoordig overal planten. Planten in huis, in kantoren en in winkels. Maar ook plantenprints, plantvormige artikelen, nepplanten, plantenasiels en zelfs plantenfestivals. Toch zijn kamerplanten niets nieuws. Maar waarom zijn ze ineens zo hip?

Jongeren zijn wild van hippe kamerplanten.

De reden achter de plotselinge plantenrage is eigenlijk best een beetje bijzonder. Het heeft alles te maken met de nieuwe levensstijl van de jonge generatie. De jonge generatie, oftewel “de millennials” de huidige twintigers en dertigers, zijn gek op planten. Ze zetten hun huis ermee vol. Want in deze tijd waarin alles snel moet, zien jongeren het verzorgen van kamerplanten -water geven, knippen, stekken, verpotten- als een rust moment van de dag. Even met iets simpels en tastbaars bezig zijn, in een complexe wereld vol computers en telefoons.
Een andere gedachte is dat jongeren graag hippe kamerplanten thuis hebben omdat ze namelijk alles een stuk later doen dan de oudere generatie. Ze blijven langer studeren, kopen later een huis, gaan later trouwen en beginnen later aan kinderen. Werkgevers stellen steeds hogere eisen, waardoor langer studeren gewenst is en een woning kopen is door de stijgende prijzen al helemaal onmogelijk. Door het digitale tijdperk wordt een partner vinden ook steeds lastiger. Je ontmoet minder snel mensen en de keuze voor partners is online zó groot, dat er al snel keuzestress is. Probeer met al deze dingen maar eens het oude “huisje, boompje, beestje” te bereiken.

HipKamerplantenPlantada

Huisje, boompje, beestje.

Natuurlijk is “huisje, boompje, beestje” niet voor iedereen het ideaalbeeld. Want trouwen en kinderen krijgen is onder de millennial-generatie steeds minder populair. Steeds meer jongeren kiezen ervoor om geen kinderen te krijgen. Maar zeker de vrouwen, hebben van nature toch een instinct om te willen zorgen. Dus als kinderen niet op de planning of op het wensenlijstje staan, dan uiten ze die drang om te zorgen op een andere manier. Van het “huisje, boompje, beestje”, kiezen ze dan alleen voor het “boompje”. Zo vereisen hippe kamerplanten minder zorg en aandacht dan kinderen of huisdieren, maar geven jonge mensen wel het soort verantwoordelijkheidsgevoel waar ze naar op zoek kunnen zijn. De plant is namelijk van jou afhankelijk. Hierdoor hebben ze het gevoel dat ze nodig zijn en een doel hebben.

Maar er is nog een reden waarom hippe planten zo populair zijn onder jongeren. Deze generatie staat ook bekend als de “wellness-generatie”. Ze doen er alles aan om hun fysieke én mentale gezondheid te verbeteren. De gezondheids voordelen van hippe kamerplanten passen perfect bij deze levensstijl.

Hippe kamerplanten zijn dus geen toevallige rage die over een paar jaar weer voorbij is. Het zorgen voor kamerplanten past schijnbaar goed bij de huidige tijdgeest en manier van leven, waardoor het niet zo vreemd is dat ze overal te vinden zijn. En dat zal voorlopig nog wel even zo blijven.

Bekijk onze Hippe kamerplanten

Vond je deze informatie nuttig?

Andere bekeken ook

Menu