1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Vloerverwarming slecht voor je kamerplanten?

Vloerverwarming slecht voor je kamerplanten?

Wanneer de temperaturen buiten omlaag gaan, draaien we binnen juist de verwarming weer lekker wat hoger. Dit heeft ook effect op jouw kamerplanten. Heb jij toevallig vloerverwarming? Vloerverwarming is voor kamerplanten niet minder slecht dan de gewone centrale verwarming. Veel van onze planten zijn tropische planten, deze planten houden van een hogere bodemtemperatuur. Dit is in de natuur ook zo. In het voorjaar als het warmer word, zie je ook dat de planten gaan groeien. Onze kamerplanten komen meestal uit warmere landen, wij denken dat kou slechter is dan de warmte. Weet wel dat als je jouw kamerplanten met de pot direct op de warme vloer zet, de kamerplant daar wel eens te veel warmte vandaan kan halen. Zeker als je de vloerverwarming te hoog heb staan. Iedereen weet wel dat een verwarming de lucht ook droog maakt. Dit geldt helaas ook voor vloerverwarming. Maar geen probleem, als de temperatuur niet te hoog staat hebben we hier wat tips om jouw kamerplanten blij te maken, als jij weer eens de vloerverwarming hebt aanstaan!

Plantada Kamerplanten Vloerverwarming

Potten van de vloer(verwarming)

Heb je geen plek voor jouw kamerplant op de vensterbank of kast en heb je wel een plekje vrij op de vloer? Geen probleem, let er alleen wel op dat de plant met pot niet rechtstreeks op de vloer staat. Dit is slecht voor de aarde en kan ervoor zorgen dat de wortels worden aangetast. Daarom zie je tegenwoordig vaak een krukje of klein kastje, waar men een kamerplant op zet. Dit vinden wij zelf ook een prima alternatief. Mocht je niet voor deze oplossing gaan, dan raden wij zeker aan om iets tussen de pot en grond te doen. Denk hierbij aan een stukje isolatiemateriaal of maak gebruik van een verhoogde binnenpot. Dit komt allemaal ten goede van de plant en zo zorg jij ervoor dat je lang van jouw groene vriend kan genieten.

Maak de lucht in huis vochtiger

Het is dus niet zo dat kamerplanten en vloerverwarming absoluut niet samen gaan. Je moet wel rekening houden met de luchtvochtigheid. De vloerverwarming zorgt voor een lagere luchtvochtigheid. Hoe je dit kunt zien? Eén van de dingen waar je dit eenvoudig aan kunt zien is als de bladeren van planten gaan krullen. Dit is een techniek die planten zichzelf hebben aangeleerd, wanneer er te weinig vocht beschikbaar is. Zodra de plant op zijn bladeren bruine randjes heeft, ben je misschien al te laat. Daarom kunnen wij het niet vaak genoeg zeggen; zorg voor een goede luchtvochtigheid! Een handige tip is om de de bladeren van je kamerplanten regelmatig te sproeien/benevelen. Voor een beter binnenklimaat is het beter om eigenlijk nog meer planten te hebben, je zult wel denken waarom? Veel grote kamerplanten verhogen de luchtvochtigheid in huis. Jij een nieuwe mooie plant en jouw groene vrienden zijn blij met wat extra luchtvochtigheid. Geschikte planten zijn bijvoorbeeld: de palm, dracaena, varen of bananenplant. , We moeten je wel eerlijk vertellen, verwacht niet direct een kamer met een perfecte luchtvochtigheid, maar het helpt zeker! Maar je kan het ook op de ouderwetse manier doen, gewoon regelmatig goed ventileren in huis of koop eventueel een luchtbevochtiger! Zo zie je maar weer dat de luchtkwaliteit in huis best belangrijk is, voor planten en natuurlijk ook voor jou!

Vond je deze informatie nuttig?

Andere bekeken ook

Menu