1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Vloerverwarming slecht voor je kamerplanten?

Vloerverwarming slecht voor je kamerplanten?

Nu het buiten kouder wordt, draaien we binnen de verwarming weer lekker wat hoger. Heb je vloerverwarming? Vloerverwarming is voor planten niet slechter dan centrale verwarming. Over het algemeen vinden planten een wat hogere bodemtemperatuur wel prettig. In het voorjaar gaan planten ook pas echt groeien als de bodem wat warmer is. Kamerplanten komen meestal uit warmere gebieden en hebben dus eerder last van kou dan van warmte. Maar zet je jouw kamerplanten met pot en al direct op je warme vloer, dan wordt de pot, de aarde en de wortels vaak warmer dan goed voor ze is. Bovendien maakt de vloerverwarming, net als een gewone verwarming, de lucht in huis droger. Gelukkig kan je je kamerplanten helpen om hiermee om te gaan. We geven je hier wat tips om je kamerplanten bij vloerverwarming iets gelukkiger te maken.

Potten van de vloer(verwarming)

Geen plek op je vensterbank of meubels, maar wel op de vloer? Zorg er dan voor dat de pot van je plant nooit direct op je verwarmde vloer staat. De warmte kan er voor zorgen dat de potkluit te snel uitdroogt en de wortels onderin verbranden. Een goede oplossing is dat je de pot niet direct op de vloer zet, maar op een krukje of tafeltje. Wie toch zijn planten op een verwarmde vloer wil zetten, doet er verstandig aan om pot en vloer te scheiden met een isolatiemateriaal of een verhoogde binnenpot. Zo krijgen de plantenwortels het ook niet te warm. 

Maak de lucht in huis vochtiger

Vloerverwarming en kamerplanten kunnen echt wel samen. Tenminste als de luchtvochtigheid in huis maar hoog genoeg is. Als de vloerverwarming aan gaat daalt ook de luchtvochtigheid in huis flink. Wat je dan zult merken is dat planten met dunne bladeren gaan krullen. Dit doen planten om het vocht in het blad langer vast te kunnen houden. Zodra je bladeren met bruine randjes ziet, ben je eigenlijk al te laat. Zorg er dus voor dat de lucht in huis vochtiger wordt. Maak de lucht rond je kamerplant vochtiger, door de bladeren van je kamerplanten regelmatig te benevelen. Maar je kan ook de luchtvochtigheid in je huis verhogen door veel grote kamerplanten aan te schaffen. Mooie groene sfeermakers zoals de palm, dracaena, varen of bananenplant. Verwacht geen wonderen maar het helpt wel. Goed ventileren of een luchtbevochtiger verbetert de luchtkwaliteit in huis natuurlijk ook.

Vond je deze informatie nuttig?

Andere bekeken ook

Menu