Vloerverwarming slecht voor je kamerplanten?

door | 27 december 2020

Als de temperatuur buiten weer omlaag gaat, draai jij binnen de verwarming weer wat hoger. Steeds meer mensen hebben vloerverwarming, vooral in nieuwe huizen maakt vloerverwarming plaats voor een radiator. Heb jij toevallig ook vloerverwarming? Vloerverwarming is heerlijk voor je koude wintervoeten, maar niet voor koude plantenwortels. De meeste planten zijn niet gewend dat ze van onderaf verwarmd worden en ze hebben er ook een hekel aan als de wortels warmer worden dan 20-22°C. Bij vloerverwarming stijgt er natuurlijk ook overal gelijkmatig warme droge lucht op. Deze warme, droge lucht is de grootste vijand voor jouw planten. Bescherm daarom altijd je planten tegen deze warmte en droge lucht. Als je jouw kamerplant met de pot direct op de warme vloer zet, wordt de aarde en ook de wortels te warm. Zeker als je de vloerverwarming te hoog heb staan, want er is een groot verschil tussen 20°C en 35°C. Vloerverwarming is geen grote bedreiging voor je kamerplanten. maar houdt de temperatuur van de vloer zo laag mogelijk. Maar met de stijgende gasprijzen zal de verwarming nu misschien wel wat vaker lager staan.

Plantada Kamerplanten Vloerverwarming

Potten van de vloer(verwarming)

Heb je geen plek voor jouw kamerplant op de vensterbank of kast en heb je wel een plek vrij op de vloer? Zet de plant dan niet rechtstreeks op de warme vloer. Dit is slecht voor de aarde en kan ervoor zorgen dat de wortels worden aangetast. Creëer afstand tussen vloer en je plant. Kies voor een pot op pootjes of zet je planten op een kastje of tafeltje. Een andere goede oplossing is om iets tussen de pot en de wortels/grond te doen. Denk hierbij aan een stukje isolatiemateriaal of gebruik een verhoogde binnenpot. Zo zorg jij ervoor dat je lang van jouw groene vriend kan genieten. Vloerverwarming en kamerplanten kunnen dus echt wel samen.

Maak de lucht in huis vochtiger

Iedereen weet dat een verwarming de lucht in huis droog maakt. Dit geldt helaas ook voor vloerverwarming. De vloerverwarming zorgt voor een lagere luchtvochtigheid in huis. Als de luchtvochtigheid in je huis te laag is, zie je dat aan de bladeren van je planten. De bladeren van je planten gaan krullen. Dit is een techniek die planten zichzelf hebben aangeleerd, wanneer er te weinig vocht beschikbaar is. Voor een beter binnenklimaat raden wij aan om je planten regelmatig te benevelen/besproeien. Ook is het goed om veel en grote kamerplanten te hebben. Veel grote kamerplanten verhogen namelijk de luchtvochtigheid in huis. Jij mooie kamerplanten in huis en jouw groene vrienden zijn blij met de extra luchtvochtigheid. Geschikte planten zijn bijvoorbeeld: de palm, dracaena, varen of bananenplant. We moeten je wel eerlijk vertellen, verwacht niet direct een kamer met een perfecte luchtvochtigheid, maar het helpt zeker! Je kan het ook op de ouderwetse manier doen, gewoon regelmatig je huis goed ventileren, of koop eventueel een luchtbevochtiger! Zo zie je maar weer dat de luchtkwaliteit in huis best belangrijk is, voor planten en natuurlijk ook voor jou!