1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Verzorgingstips voor je bloemen!

Verzorgingstips voor je bloemen!

Met een boeket bloemen kan je iemand altijd blij maken. De geuren en kleuren vrolijken ook je huis helemaal op. Een mooi boeket is een feest om naar te kijken. Wie wil er nou niet een bloemetje in huis? Wat een kleuren, geuren en wat een keus…..aan verse snijbloemen hebben we in Nederland absoluut geen gebrek! Hoe lang een boeket goed blijft, hangt van allerlei factoren af. Zo gaat bijvoorbeeld de ene bloemsoort langer mee dan de andere.

Wat voor soort boeket je ook in huis hebt, met onderstaande 5 tips kan je de houdbaarheid flink verlengen:

1. Kies de juiste bos bloemen

Een bos met bloeiende bloemen ziet er natuurlijk het mooist uit, maar zal ook het snelst weer uitgebloeid zijn. Daardoor zou je denken dat je voor het andere uiterste moet gaan en een bos met alleen maar dichte knoppen moet kopen, maar daarbij heb je weer de kans dat deze niet helemaal uit komen. Kies daarom altijd een bos waarbij de knoppen al iets open zijn.

2. Zet de bloemenvaas alvast klaar

Bloemen moeten na aanschaf zo snel mogelijk weer in het water staan. Zoek dus een geschikte vaas en zorg ervoor dat deze schoon is. Een keertje omspoelen met water is niet genoeg, want bacteriën van oude bloemen kunnen in de vaas blijven zitten en de nieuwe bos aantasten. Vul de schone vaas met koud tot lauwwarm water. Gebruik geen heet water, dit kan de cellen van de steel aantasten en ervoor zorgen dat de bloem niet meer uitkomt. Zorg ook voor voldoende water in de vaas! Voldoende water is dat de vaas ongeveer 3/4 gevuld is met water.

3. Bloemen schuin afsnijden

De onderkant van de steel, waar de bloemen zijn afgesneden, kun je vergelijken met een soort wond. Zijn de stelen langer dan een paar minuten uit het water, dan groeien de wonden als het ware dicht en nemen ze niet genoeg water meer op. Dit is de reden dat je snijbloemen voordat je ze in een vaas zet, eerst nog een stukje afsnijdt. Doe dit schuin, zodat ze door een groter oppervlak zoveel mogelijk water op kunnen nemen. Let er ook op dat je een scherp mesje gebruikt en zeker geen schaar, want hierdoor kan de steel juist weer indeuken.

4. Zorg ervoor dat er geen bladeren in het water hangen

Verwijder de bladeren van de stelen, het liefst tot aan de bovenkant van de vaas. Bacteriën vermeerderen zich heel makkelijk op bladeren, waardoor stelen gaan rotten en bloemen korter leven. Daarnaast staat het ook een stuk stijlvoller en ‘luchtiger’ wanneer de vaas niet helemaal dichtbegroeid is.

5. Ververs regelmatig het water.

Bloemen houden van water, maar vooral van schoon water. Ververs daarom het water regelmatig!

BloemenPlantadaBlog

Touwtje of elastiekje om het boeket laten zitten?

Je hebt een mooi boeket gekocht of gekregen. Moet het touw of elastiek eraf voordat het boeket in de vaas gaat of moet het erom blijven zitten? Het antwoord is dat het afhangt van de vaas waarin de bloemen gaan. Voor de bloei van de bloemen maakt het niet uit of de bloemen met of zonder touw of elastiek in de vaas worden gezet. Soms is de samenstelling van een boeket zo, dat je het touw het beste erom heen kan laten. Bijvoorbeeld bij een modern boeket of een kerstboeket. Bij verwijdering van het touw of elastiek valt het boeket uit elkaar. Dat zou zonde zijn! Een boeket zonder touw of elastiek valt losser. Of het mooier is zonder touw of elastiek is dus afhankelijk van de vaas.

Vond je deze informatie nuttig?

Andere bekeken ook

Menu