Verzorging Yucca-Palmlelie

Hoe verzorg je een Yucca?

De Yucca staat ook wel bekend als de Palmlelie. Ondanks de Nederlandse naam “Palmlelie’’ is deze plant palm noch lelie. Door de stevige stam en puntige bladeren heeft de Yucca een stoer uiterlijk en daarnaast is het een gemakkelijke plant om te onderhouden. Al deze factoren maken de Yucca tot een ideale kamerplant.

In het kort

De Palmlelie lijkt een beetje op de kruin van een verkleinde palmboom, daarom wordt hij palmlelie genoemd en de bloeiwijze doet weer enigszins denken aan die van een lelie. De Yucca heeft vaak lange, dikke en leerachtige bladeren met een scherpe punt en witte bloemen. Het blad is groen, met soms een vleugje roomwit of geel. Deze bladeren groeien zo uit de aarde of aan één of meerdere stammetjes. De plant is gewend aan de droogte van de woestijn en heeft daarom niet veel aandacht nodig. Er zijn diverse soorten van de Yucca, maar de meest verkochte is toch altijd nog de Yucca Elephantipes. Het geslacht Yucca bestaat uit wel 40 soorten: het formaat wisselt van kleine struiken tot bomen.

Oorsprong

Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.

De Yucca stamt af van de Asparagaceae familie. De Yucca komt van oorsprong uit de droge gebieden van Midden-Amerika, Noord-Amerika en het Caribisch gebied. In het zuiden van Californië, dicht bij het beroemde Joshua Tree National park, ligt de zogenaamde Yucca Valley. In dit gebied zijn de meeste Yucca’s te vinden en daar worden ze ook redelijk groot. Deze plant floreert in woestijnachtige gebieden en geniet daar van zon en relatieve droogte. De indianen wisten al lang dat de Yucca een bijzondere plant is. Niet voor niets noemen ze hem de “boom van het leven”. Ze vereerden de Yucca vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen en gebruikten de bladeren en wortel voor de behandeling van psoriasis, roos, haaruitval, huidzweren en ontstekingen.

Standplaats

De Yucca doe je een plezier met een lichte standplaats, zodat de bladeren mooi groen en hard blijven. In de zomer kan de plant ook buiten komen te staan, maar vermijd dan wel de middag zon. De Yucca heeft minimaal 5 uur direct zonlicht per dag nodig. Plaats de plant daarom 1 tot 2 meter voor een raam op het zuiden of direct voor een raam op het noorden, westen en oosten. De Yucca heeft een hekel aan tocht, houd hier rekening mee. Minimale temperaturen:’ s nachts 10ºC en overdag 18ºC. Bruine bladeren duiden op teveel zonlicht, in dat geval kun je de plant het beste verder van het raam verplaatsen. In de zomer kan je deze kamerplant ook gerust buiten zetten, mits het boven de 10°C is.

Water geven

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft. Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:

# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco

Te veel water is niet goed voor de Yucca. Twijfel je of je te veel hebt gegeven? Geef de Yucca dan zeker een week geen water meer. Als de grond weer droogt aanvoelt kun je opnieuw water geen. Als de bladeren van de Yucca geel worden of slap gaan hangen, betekent het dat de kamerplant teveel water heeft gekregen. Geef de plant in dat geval een week of een paar weken geen water meer, totdat de bodem weer droog aan begint te voelen. In de winter is 4 tot 6 weken zonder water geen probleem. In de lente en zomer zal de Yucca meer water nodig hebben, vooral tijdens warme dagen. Te veel water kan leiden tot wortelrot. Ook kan de stam onderaan zacht worden door te veel water. Bij twijfel is het daarom verstandig om beter iets minder water te geven.

Voeding

Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie.

De Yucca is niet heel lastig te verzorgen en verbruikt dan ook weinig voeding. Toch is het verstandig om af en toe voeding te geven voor een gezonde en sterke plant. Een Yucca kun je het beste voeding geven in de lente en in de zomer. Geef de Yucca in ieder geval niet meer voeding dan nodig is, omdat teveel voeding de grond erg zuur kan maken. Dit kan verbranding van de wortels veroorzaken.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Je kunt de Yucca het beste verpotten in de lente periode. De lente heeft de voorkeur, omdat eventueel beschadigde wortels dan sneller herstellen. Bij oudere planten is alleen de bovenste grondlaag vervangen voldoende. Verpot de Yucca ongeveer om de 3 jaar of wanneer de pot te klein wordt. Plaats de plant in een bloempot die minimaal 20% groter is. Een grotere pot stimuleert de groei, verhoogd de gezondheid van de plant en creëert een grotere waterbuffer, omdat de grond meer vocht kan opnemen. Hiernaast voorziet het de plant weer van voldoende voedingsstoffen. Tip: vervang ieder jaar de bovenlaag van de grond, zodat de Yucca genoeg voedingsstoffen uit de grond kan halen.

Snoeien

Het snoeien van je kamerplant kan een aantal voordelen opleveren:

# De kamerplant blijft compact. De plant ziet er mooier uit.
# Door het snoeien kan de plant vertakken waardoor de plant voller wordt.
# Licht kan beter doordringen. De groei wordt door het extra licht gestimuleerd.
# Je behoudt een gezonde plant. Door de dode of ongezonde vertakkingen te snoeien blijft de plant gezond en zal nieuwe groei stimuleren.

Vaak worden de onderste bladeren lelijk en met de tijd sterven ze af. Deze kan je eenvoudig verwijderen, door ze er naar beneden af te trekken. Knippen mag ook, het laatste stukje verdroogt dan nog verder, zodat het er nog gemakkelijker af te halen. In de koppen groeien constant nieuwe bladeren en aan de onderzijde zal de plant blad gaan afstoten. Wanneer je een kop wilt verwijderen van de stam, dan kun je deze voorzichtig afzagen. Het is zelfs mogelijk om de gehele stam in te korten, waarna er nieuwe koppen uit zullen groeien. Echter is dit een moeilijk proces, waarbij een hoge luchtvochtigheid is gewenst over een langere periode. Wat je kan doen om dit te bevorderen is het afdichten met een plastic zak, hierdoor wordt de luchtvochtigheid verhoogd.

Giftig

Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. Helaas is de Yucca wel giftig wanneer je in aanraking komt met het sap. Let dus op met huisdieren en kinderen. De vezels in de bladeren kunnen daarnaast extra irriterend op de darmen werken.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten neutraliseren schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 effectief om in zuurstof. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt.

De Yucca is een erg goede luchtzuiveraar. Vooral vieze geurtjes en schadelijke stoffen haalt de Yucca zo uit de lucht. Overdag zet de plant zijn huidmondjes open, hierdoor kan hij CO2 omzetten naar zuurstof. En tegelijkertijd neemt hij die vieze luchtjes mee. Ideaal zo’n kamerplant!

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!

Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen. Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen. Een goed verzorgde Yucca op de juiste plek zal zelden ziek worden. De plant kan incidenteel last hebben van luis. Door de bladeren van een kamerplant af en toe te sproeien, verklein je de kans op ongedierte. Als je luis of ander ongedierte aantreft op je kamerplant bestrijdt dit dan zo snel mogelijk. Luizen zijn kleine beestjes die een plant als het ware leegzuigen. Je kunt proberen om het ongedierte met water te verwijderen, lukt dit niet dan kun je een bestrijdingsmiddel overwegen. Spint zal je niet snel aantreffen bij een Yucca.