Verzorging Varen
Hoe verzorg je een Varen?
De Varen is één van de oudste planten op aarde. Van donkergroen tot zilverachtig grijsgroen, varens hebben vele vormen, waarvan het blad onderling ook nog eens verschilt. De één heeft krullen, de ander meer veren en een derde doet helemaal niet aan franjes. De Varen zuivert de lucht en zorgt voor een betere luchtvochtigheid. Ook zijn ze met hun grote bladeren ook uiterst rustgevend.
Varen kopen
Bekijk hieronder onze favorieten.
In het kort
Varens hebben allemaal hun eigen eigenschappen en uiterlijk. De krulvaren Nephrolepis zuivert namelijk de lucht en zorgt voor een perfecte luchtvochtigheid. Maar ook de Asplenium werkt hard aan een schone lucht voor je. De bladeren van de varen ontspringen uit een horizontaal stuk stengel onder de grond (wortelstok).De bladkleur varieert van lichtgroen, zilvergrijs, diep donkergroen, roodachtig tot zelfs brons. Bij de krulvaren is het blad in het begin opgerold, bij het uitrollen komt een prachtige veer van felgroene blaadjes tevoorschijn. Bij de meeste soorten zijn de bladeren diep ingesneden, maar er zijn ook Varens waarbij de bladeren helemaal gesloten zijn, zoals bij de Asplenium. Varens komen oorspronkelijk uit (sub)tropische streken en voelen zich daardoor thuis in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid.
Oorsprong
Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.
De Varen behoort tot de familie vaatplanten. De varen komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland en Zuid-Oost Azië. De varens die als kamerplant dienen zijn dan ook vooral afkomstig uit (sub)tropische gebieden. De naam komt echter uit het Grieks. De officiële benaming voor varen is ‘’Nephrolepis’’, wat staat voor ‘’nierschub’’. De Grieken vonden namelijk dat deze plant niervormige bladeren hadden die de plant als schubben zouden beschermen. Ook historisch gezien is de varen een speciale, want van waterplant veranderde hij in de prehistorie in een landplant. Ze zijn zo oud dat ze in fossielen van 400 miljoen jaar oud te vinden zijn.
Standplaats
Plaats of hang de varen op een standplaats zonder direct zonlicht, dus in de halfschaduw is prima. Deze standplaats bootst de natuurlijke omstandigheden het beste na. Wanneer je de varen teveel in het licht hangt zullen de bladeren geel worden en de plant in zijn geheel verkleuren. Minimale temperatuur: ’s nachts 12°C en overdag 20°C.
Water geven
Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft. Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:
# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco
Vocht, vocht, vocht, vocht, daar houden varens van. Houd de potaarde vochtig en laat de kluit niet uitdrogen, maar geef geen water in het hart van de plant. Wanneer je regelmatig sproeit met een plantenspuit en wekelijks voeding geeft, blijft je varen gezond. Zorg ervoor dat er geen laagje water onderin de pot staat. Hierdoor kunnen de wortels gaan rotten, waardoor de plant dood kan gaan. Mochten de bladeren bruine randen of vlekken krijgen dan is dit 9 van de 10 keer een teken van teveel water. Geef in dit geval minder water.
Voeding
Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie.
Deze plant is niet veeleisend wat betreft de grond waarin hij staat: hij is tevreden met normale potgrond. Als je extra plantvoeding wilt geven, doe dit dan vooral in de zomermaanden en gebruik kleine hoeveelheden. Vaak is de aanbevolen dosering op de verpakking te hoog, halveren is een slimme beslissing. Overvoeding is hoogst schadelijk voor het wortelgestel.
Verpotten
Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!
Doordat de varen langzaam groeit, is verpotten niet vaak nodig. Als je de plant toch in een andere pot wilt zetten, doe dit dan bij voorkeur in de lente of zomer. Neem hierbij een bloempot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot. Op deze manier heeft de plant meer ruimte om zijn wortelstelsel uit te breiden en verse grond om voedingsstoffen en vocht op te nemen. Gebruik universele potgrond en probeer de wortels zo min mogelijk te beschadigen.
Snoeien
De varen hoeft niet gesnoeid te worden, simpelweg de lelijke en verdorde bladeren verwijderen is afdoende om de sierwaarde te behouden.
Giftig
Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. Varens kunnen jammer genoeg giftig zijn. Dit geldt niet voor alle soorten, maar je kunt beter op je hoede zijn. Let dan ook goed op bij kinderen en huisdieren.
Luchtzuiverend
Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten neutraliseren schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 effectief om in zuurstof. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt.
Deze mooie planten zorgen voor een betere luchtvochtigheid. Heb je last van een droge huid of hoofdpijn? Dan kan je baat hebben bij een varen. De plant zuivert namelijk de lucht in de ruimte waarin hij staat.
Ziektes & Problemen
Voorkomen is beter dan genezen!
Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen. Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen. Ze krijgen niet snel last van ziektes en ongedierte. Ondervind je toch dat het blad van de Varen is aangetast? Of zie je beestje lopen op of rondom de plant? Gebruik dan chemisch bestrijdingsmiddel tegen de beestjes.