1. Home
  2. /
  3. Verzorging Spathiphyllum – Lepelplant

Verzorging Spathiphyllum – Lepelplant

Hoe verzorg je een Spathiphyllum Lepelplant?

Niet alleen één van de makkelijkste, maar ook nog eens één van de mooiste bladplanten. De Aglaonema is een mooie kamerplant die in ieder interieur past en makkelijk te onderhouden is. Dat maakt hem ook voor beginnende plantenliefhebbers een echte aanwinst en is hierdoor ook ideaal als kantoorplant.

In het kort

De Spathiphyllum is een geliefde kamerplant. Voornamelijk de bloemen zorgen voor zijn populariteit. De bloemen hebben een vorm van een lepel, waar de plant ook zijn bijnaam aan te danken heeft. Hij is gemakkelijk te verzorgen en een Spathiphyllum kan als hij goed verzorgd wordt meerdere keren per jaar bloeien. De bloei duurt elke keer tot zo’n 10 weken. Hij wordt ook wel eens verward met de Aronskelk, die er ook wel veel op lijkt.

Oorsprong

Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.

De Spathiphyllum behoort tot de Araceae familie, waar ook de Alocasia, Anthurium en Dieffenbachia bij behoren. Deze kamerplant komt in het wild voornamelijk voor in Midden-Amerika en Zuid-Amerika. Voornamelijk Columbia en Brazilië zijn populaire landen onder de Spathiphyllum familie. In 1870 werd de plant in Europa geïntroduceerd en er zijn ruim 50 verschillende cultivars bekend. De naam Spathiphyllum komt uit het Grieks: “spath” verwijst naar een lepel, “phyl” naar bladeren, een verwijzing naar het lepelvormige blad. Lepelplant staat bekend als vredestichter: de witte bloem staat voor de witte vlag, die internationaal als signaal van een wapenstilstand gezien wordt.

Standplaats

Een Spathiphyllum heeft niet veel licht nodig. Over het algemeen voelt de Lepelplant zich het best op een plek met half zon/half schaduw. Zo’n 2 tot 3 uur direct zonlicht is meer dan voldoende. Zodra de plant te veel zonlicht krijgt, wordt zijn blad geel. Bij te weinig zonlicht maakt de Lepelplant groene bloemen aan. De beste standplaats voor een Spathiphyllum is direct voor een raam op het noorden of op ongeveer 2 tot 3 meter van een raam op het westen of oosten. Houd bij een raam op het zuiden 3 tot 4 meter afstand. Wil je jouw Spathiphyllum dichter naar het raam hebben, schuif hem dan iedere keer een stukje dichter naar het licht en kijk hoe de plant reageert. Dit kun je net zolang doen, tot je de juiste plek voor je Lepelplant hebt gevonden. Als de bladeren bruin of geel worden, dan is de luchtvochtigheid te laag of staat de plant te licht. Een temperatuur tussen de 15°C en 23°C graden is ideaal. Om de plant meerdere jaren in bloei te brengen is een winterse rustperiode nodig. Zet de plant bij een temperatuur van 15°C ongeveer 6 tot 8 weken op een lichte plek en hij zal daarna weer bloeien. In de zomer kan de plant ook in de tuin of op het terras, maar pas op voor felle zon.

Water geven

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft.  Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:
# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco

De kamerplant Spathiphyllum gebruikt redelijk veel water. In de winter gebruikt hij minder water dan in de zomer. Als je een Lepelplant te weinig water geeft, dan zullen de bladeren direct slap gaan hangen. Geef je de plant weer opnieuw water, dan zullen de bladeren weer overeind gaan staan. Zelfs als de bladeren van deze kamerplant bruin worden en het lijkt alsof deze plant overleden is, kan deze door onder te dompelen in water opnieuw gaan groeien.

Voeding

Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie.

Een Lepelplant gebruikt niet veel voeding. Krijgt je Spathiphyllum meerdere bruine punten aan de bladeren, dan heeft je plant voeding nodig. Als je deze kamerplant eens per maand voeding geeft, is dat voldoende. ’s Winters kan je de Spathiphyllum beter geen voeding te geven.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Verpot een Spathyphillum 1x per 3 jaar of wanneer de pot te klein wordt. Doe dit bij voorkeur in de lente omdat in deze periode eventuele beschadigde wortels sneller herstellen. Kies daarvoor een iets grotere pot (niet te ruim, want ze doen het beter bij een beetje krapte) en gebruik gewone potgrond of anthuriumgrond. Als de plant te groot geworden is, dan kunt u hem eventueel scheuren en in meerdere potten terug planten.

Snoeien

De Spathiphyllum staat bekend om zijn witte bloemen in de vorm van een halve kelk. Als je hem goed verzorgd zal hij ongeveer 2 maanden in bloei staan om vervolgens 3 maanden rust te nemen voordat hij weer nieuwe bloemen aanmaakt. De oude bloemen blijven echter wel aan de plant zitten en worden langzaam maar zeker groen en uiteindelijk bruin. Knip uitgebloeide bloemen onderaan de plant weg, zodat de energie naar de gezonde bladeren en bloemen gaat.

Giftig

Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. Een Spathiphyllum is licht giftig voor mens en dier. Wanneer je bladeren hebt verwijderd of in contact bent gekomen met de plantsappen, dan is het verstandig om je handen daarna even te wassen.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten neutraliseren schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 effectief om in zuurstof. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt.

De Lepelplant staat hoog in het rijtje van luchtzuiverende kamerplanten, wat vooral komt door zijn grote bladeren. Je verwacht het misschien niet, maar de Lepelplant is echt extreem goed in het zuiveren van de lucht. Ook schadelijke stoffen en vieze geurtjes haalt de plant binnen no-time voor je weg.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen.
Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen.

Een Lepelplant zal weinig last hebben van ziektes of ongedierte. Wanneer je goed voor je plant zorgt en hij op de juiste plek staat, dan is de kans op ziektes zeer klein. Bij te droge omstandigheden kan de Lepelplant last krijgen van spint. Door de plant regelmatig te sproeien verklein je de kans.

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu