Verzorging Spathiphyllum/Lepelplant

Hoe verzorg je een Spathiphyllum Lepelplant?

De Lepelplant is bekend om zijn lepelvormige bladeren én bloemen. Bijna álle Spathiphyllum variëteiten hebben witte bloemen en het blad is fris, glanzend groen. Deze plant komt van oorsprong uit Zuid-Amerika. De Lepelplant is een van de vele planten die aantoonbaar de lucht in je huis zuivert. Als je de plant goed verzorgt, zal de plant continu nieuwe bloemen maken en kun je heel lang genieten van deze blikvanger.

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur. Zet de Spathiphyllum op een lichte plek, maar zeker niet in de volle zon. Een badkamer is ideaal voor de Spathiphyllum: minder licht en veel vocht! Deze plant houdt van een temperatuur van 18-22C. In de zomer mag hij ook buiten, maar wel uit de zon.

Water geven

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft. Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:

# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco

Zodra het blad iets gaat hangen heeft de Spathiphyllum water nodig. Maar het is beter om de grond vochtig te houden. In de herfst en winter gebruikt deze plant minder water dan in de zomer. Omdat de Spathiphyllum van oorsprong uit het Amazonegebied komt, houdt deze plant van een hoge luchtvochtigheid. Besproei daarom de Spathiphyllum regelmatig.

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. Geef de Spathiphyllum in de lente en zomer één keer in de maand wat voeding

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond. Verpot een Spathyphillum één keer per drie jaar of wanneer de pot te klein wordt. Verpotten kan je het beste in het voorjaar doen.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:

# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.

Een bloem van de Spathiphyllum hoort wit te zijn. Wordt een bloem groen, snij deze dan zo laag mogelijk af. Snij ook de bladeren die iets bruin worden af. Zo kan de plant al zijn energie stoppen in nieuwe bloemen en fris blad

Giftig

Een Spathiphyllum is licht giftig voor mens en dier.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof, maar dat wil niet zeggen dat ook alle planten luchtzuiverend zijn. Uit onderzoek van de NASA blijkt dat de Spathiphyllum een plant is die sterk luchtzuiverend werkt. Hij zet koolstofdioxide om in zuurstof, beter dan veel andere planten dat kunnen. De plant kan ook zeer effectief schadelijke stoffen in de lucht afbreken en de luchtvochtigheid verbeteren.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Een Spathiphyllum in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht. Besproei regelmatig je plant, dat is goed voor de plant, omdat dan stof en eventueel ongedierte worden verwijdert. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welke plaag het gaat. Controleer dus regelmatig je plant!