1. Home
  2. /
  3. Verzorging Senecio

Verzorging Senecio

Hoe verzorg je een Senecio?

De Senecio is er in vele vormen en maten. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: het is een vetplant dat niet al teveel zorg nodig heeft om zich goed te voelen. Hij kan binnen, maar in de zomer ook op terras of balkon.

In het kort

De Senecio is een zeer makkelijke kamerplant. De Senecio familie behoort tot de familie van de succulenten en is daarom sterk en vraagt weinig onderhoud. In Nederland zijn de bekendste de Senecio Archeri Himalaya en de Senesio Cephalophorus.

Oorsprong

Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.

Deze kamerplant komt oorspronkelijk uit de zuidelijke regionen van Afrika. Vooral de Kaap-regio in Zuid-Afrika zijn veel Senecio’s. Senecio behoort tot de familie van de asters (Asteraceae). De naamgeving is op dit moment niet duidelijk. Het geslacht Senecio wordt momenteel herzien. Hierdoor worden de Senecio soorten op basis van hun DNA opnieuw ingedeeld in geslachten, zo kan het zijn dat Senecio soorten straks te vinden zijn onder het geslacht Pentacalia. Wij gaan nog maar uit van de oude bekende naam van de plant. De Senecio familie is een succulentenfamilie, planten die hiertoe behoren zijn erg sterk en hebben weinig verzorging nodig. De naam Senecio betekent oude man, of grijsaard. Dit komt doordat de uitgebloeide bloemetjes uiteindelijk grijze pluizen worden.

Standplaats

De Senecio is een zeer makkelijke kamerplant, donker, licht, koud of warm, het maakt deze plant weinig uit. Hij kan zowel in de schaduw als in het licht staan, maar liever geen direct zonlicht. In de zomer is het balkon of op een terras ook prima. Maar haal hem weer naar binnen als de temperatuur onder de 5 graden gaat. Zorg er daarnaast voor dat hij niet in de regen staat, want teveel water is schadelijk voor deze plant.

Water geven

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft.  Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:
# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco

Zoals je bij vetplantjes mag verwachten heeft deze kamerplant niet zoveel water nodig. Geef pas weer water wanneer de grond echt uitgedroogd is en zorg er in alle gevallen voor dat er geen water onderin de pot blijft staan. In de meeste gevallen is een scheutje water 1x per 2 weken ruim voldoende.

Voeding

Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie.

Voeding is niet echt nodig bij deze kamerplant. Maar wil je hem toch iets extra geven, geef dan alleen in de zomer en lente 1x per maand wat plantenvoeding. Kijk voor de juiste dosering op de verpakking. Gebruik nooit meer als aangegeven, liever iets minder. Voeding in de herfst en winter is overbodig en kans zelfs schadelijk zijn.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

De Senecio is niet een hele snelle groeier, dus verpotten zal niet vaak nodig zijn. Wil of moet je de plant toch verpotten, doe dit dan in het voorjaar, zodat de plant nog genoeg tijd heeft om te herstellen van eventuele beschadigingen. Het verpotten zorgt voor nieuwe voedingsstoffen, luchtigere grond en meer ruimte voor wortelgroei. Maar het belangrijkste is dat er voldoende aarde aanwezig moet zijn om vocht op te nemen.

Snoeien

Deze kamerplant hoeft niet gesnoeid te worden. En zoals de andere vetplanten, laat hij niet veel blad vallen of verkleuren. Wel raden wij aan om dode bladeren en verdorde bloemen te verwijderen. Doe dit dan heel dicht bij stam.

Giftig

Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. De Senecio is helaas wel licht giftig, wat kan zorgen voor darmklachten, dus let even op bij huisdieren en kinderen dat ze de bladeren niet opeten.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten neutraliseren schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 effectief om in zuurstof. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt.

Vetplanten staan niet bekend als de beste luchtzuiveraars en dit is bij de Senecio dan ook niet anders.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen.
Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen.

De Senecio is niet erg gevoelig voor ziektes, maar let op voor witte of bruine vlekjes op het blad.

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu