Verzorging Senecio

Hoe verzorg je een Senecio?

De Senecio is een vetplant in vele vormen en maten. Deze vetplanten zijn al heel lang zeer populair. De Senecio behoort tot de familie Asteraceae en is afkomstig uit het hooggebergte. De Senecio is erg sterk en heeft weinig verzorging nodig. In Nederland is de bekendste de Senecio Himalaya.

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur.Je kan de Senecio echt bijna overal neerzetten. Maar het liefst staat de plant in een zonnig hoekje. Zolang hij genoeg licht krijgt en niet op de tocht staat zal hij het altijd prima doen. In de zomer kan hij ook naar buiten, maar haal de plant weer naar binnen als de temperatuur onder 5 graden komt.

Water geven

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft. Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:

# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco

Geef de Senecio maar weinig water. Één keer in de twee weken een beetje water, dus echt pas wanneer de grond is uitgedroogd. In de herfst en winter gebruikt deze plant minder water dan in de zomer

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. Plantenvoeding is niet echt nodig bij de Senecio. Maar als je toch iets extra wil geven, mag je in de lente en zomer één keer in de maand wel wat vetplantenvoeding geven.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond. De Senecio groeit niet snel, verpotten zal ook niet heel vaak nodig zijn.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:

# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.

De Senecio hoeft je eigenlijk niet te snoeien, maar je mag lelijke of te lange takken gerust afknippen.

Giftig

De Senecio is helaas wel licht giftig, dus let op met kleine kinderen en huisdieren.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof, maar dat wil niet zeggen dat ook alle planten luchtzuiverend zijn. De Senecio is niet luchtzuiverend.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Een Senecio in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welk insect het gaat. Controleer dus regelmatig je plant!