Verzorging Schefflera/Vingersboom

Hoe verzorg je een Schefflera/Vingersboom?

De Schefflera wordt ook wel Vingersboom genoemd, dit natuurlijk door de karakteristieke vorm van de bladeren. Van oorsprong komt deze plant uit Australië en Nieuw Zeeland. De Schefflera behoort tot de klimopfamilie en heeft heel veel verschillende soorten. Het is een makkelijke plant die geschikt is voor die lastige zonnige plek of voor dat ene donkere hoekje van je woonkamer.

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur. De Schefflera kan op een lichte- tot een donkere standplaats, maar niet in de volle zon. Hoe lichter het blad, hoe meer licht hij kan verdragen. De beste temperatuur is rond de 16-18 C en nooit kouder dan 12 C. Een geschikte plant voor de slaapkamer. In de zomer kan hij naar buiten op het terras.

Water geven

Wij vinden het moeilijk om exact aan te geven hoeveel water de Begonia nodig heeft. Dit heeft te maken met een aantal factoren:

# Grootte van de plant/pot
# Standplaats van de plant
# Temperatuur
# Verwarming/airco
# Seizoen
# Soort (pot)grond

De Schefflera heeft niet veel water nodig. In de zomer wordt hij graag licht vochtig gehouden, zonder dat hij met zijn wortels in het water staat. In de winter mag de grond iets uitdrogen tussen twee gietbeurten in. In de herfst en winter gebruikt deze plant minder water dan in de zomer. De Schefflera houdt van een hoge luchtvochtigheid, besproei deze plant 1 keer per week. In de winter kan het zelfs nog vaker, omdat de luchtvochtigheid dan laag is en de lucht dus droger is.

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. Geef de Schefflera één keer per twee weken extra voeding. Alleen in het groeiseizoen van april tot september.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond. Je hoeft de Scheffera maar één keer in de drie jaar te verpotten en doe dit dan het liefst in de lente.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:

# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.

Om de vorm van Schefflera te behouden kun je hem ieder najaar snoeien

Giftig

De Schefflera is licht giftig. Het sap kan lichte irritaties op de huid veroorzaken.

Luchtzuiverend

De Schefflera is licht giftig. Het sap kan lichte irritaties op de huid veroorzaken.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!

Een Schefflera in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht. Besproei regelmatig je plant, dat is goed voor de plant, omdat dan stof en eventueel ongedierte worden verwijdert. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welk insect het gaat. Controleer dus regelmatig je plant!