1. Home
  2. /
  3. Verzorging Schefflera – Vingerboom

Verzorging Schefflera – Vingerboom

Hoe verzorg je een Schefflera?

Als je op zoek bent naar een gemakkelijke plant hoeft je niet verder te zoeken. De Schefflera is een sterke en makkelijke plant, die jaren met je mee kan groeien. De plant heeft weinig licht, water, voeding en aandacht nodig.

In het kort

In de Nederlandse huiskamer vind je voornamelijk de bonte varianten, met verschillende kleuren in het blad. Omdat het een klimmer is, koop je hem vaak met een mos stok als ondersteuning. Er zijn echter ook struikvormen en Schleffera’s die op meerdere (gevlochten) stammen worden gekweekt. De Schefflera kan wel 2,5 meter hoog worden als je hem goed verzorgt.

Oorsprong

Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.

De plant komt uit Australië en omringende landen, maar groeit nu wereldwijd van de tropen tot in de warme gematigde gebieden. Er zijn zo’n 150 verschillende soorten bekend. De plant is genoemd naar Jacob Christian Scheffler, een negentiende-eeuwse Duitse plantkundige. Schefflera is een geslacht uit de klimopfamilie (Araliaceae), een groep van bomen, struiken en lianen die allemaal houtachtig zijn. In China is de Schefflera een van de meest gebruikte planten in Feng Shui, ook bekend als acupunctuur voor je huis. De bladvingers houden positieve energie vast en de plant zou welvaart naar haar bewoners toetrekken.

Standplaats

De beste plek voor jouw Schefflera hangt een beetje af van de kleurintensiteit van het blad. Heb je een lichte Schefflera, zoals de Gold Capella of Trinette dan kan hij meer zonlicht verdragen. Heb je een donkere Schefflera, dan is de kans groot dat hij ook goed kan leven op een schaduwrijke plek. De lichtere soorten hebben namelijk minder bladgroen korrels in hun blad. Houd je kamerplant goed in de gaten, zeker als je hem net nieuw hebt gekocht. De Schefflera staat graag op een lichte standplaats zonder al te veel direct zonlicht. 3 tot 5 uur direct zonlicht per dag is voldoende. Dan is een raam op het zuiden geschikt voor deze plant, op het oosten/westen: 2 tot 3 meter. Raam op het noorden 1 tot 2 meter. Een bonte Schefflera met een lichte kleur blad, mag wat dichterbij het raam staan dan hierboven aangegeven. De Schefflera groeit het beste bij een temperatuur tussen de 18°C en de 23°C (tot wel 30 cm per jaar). Dagtemperaturen onder de 14°C zijn voor de Schefflera ongunstig en kan schade aan het blad veroorzaken.

Water geven

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft.  Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:
# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco

De Schefflera verbruikt niet veel water. Het is daarom verstandig om slechts kleine beetjes per keer te geven, hoeveel precies is afhankelijk van de grootte van de pot en de plant. Controleer voor het water geven altijd of de grond nog vochtig is. Te veel water is schadelijk voor de plant. In de zomer staat de kamerplant het liefst in licht vochtige grond. In de winter mag de grond tussen de gietbeurten een beetje indrogen. Bij twijfel kan beter gewacht worden met water geven. In de zomer ongeveer 1x per week water geven en in de winter 1x per 10 dagen.

Voeding

Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie.

Een Schefflera heeft niet veel extra voeding nodig. Als je toch extra voeding wil geven, doe dit dan alleen in de zomer wanneer de plant in zijn groeifase zit. In het groeiseizoen van april tot september kan je plant eens per maand wat geven. Kijk voor de juiste dosering op de verpakking. Gebruik nooit meer als aangegeven, liever iets minder. Voeding in de herfst en winter is overbodig en kans zelfs schadelijk zijn. In het geval van overbemesting wordt de grond erg zuur, hierdoor kunnen de wortels verbranden.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Heb je de Vingerboom al een aantal jaar, dan is het tijd om hem een grotere pot te geven en de bovenste laag van de grond te vervangen met verse potgrond. Gebruik een bloempot die minimaal 20% groter is. Je geeft de kamerplant zo de ruimte om te groeien. Verpot de Scheffera eens per 3 jaar en doe dit het liefst in de lente, omdat in deze periode eventuele beschadigde wortels sneller herstellen en de plant in zijn groeiseizoen is.

Snoeien

Het snoeien van je kamerplant kan een aantal voordelen opleveren:
# De kamerplant blijft compact. De plant ziet er mooier uit.
# Door het snoeien kan de plant vertakken waardoor de plant voller wordt.
# Licht kan beter doordringen. De groei wordt door het extra licht gestimuleerd.
# Je behoudt een gezonde plant. Door de dode of ongezonde vertakkingen te snoeien blijft de plant gezond en zal nieuwe groei stimuleren.

Het is van belang om de Schefflera elk najaar te snoeien om zo zijn mooie compacte vorm te behouden. Door op de juiste manier te snoeien, kan je er ook voor zorgen dat je plant voller wordt. Een Schefflera heeft de eigenschap om het onderste blad als eerste te laten vallen. Hierdoor ontstaat er een lelijke onderkant aan de Schefflera. Dit is makkelijk te voorkomen door de kop, bovenin deze kamerplant te snoeien. Hierdoor wordt de Schefflera gestimuleerd om onderaan nieuwe vertakkingen aan te maken en op deze manier blijft de Schefflera mooi van vorm. Zo blijft je plant in topconditie en blijf je er vele jaren plezier van houden.

Giftig

Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. Het sap van de Schefflera kan lichte irritaties op de huid veroorzaken. Verder is deze plant niet giftig.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten neutraliseren schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 effectief om in zuurstof. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt.

Schefflera haalt koolstofdioxide uit de lucht en zet dit om in zuurstof. Maar daarnaast heeft de Schefflera nog iets extra: het haalt ook bepaalde schadelijke stoffen uit de lucht.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen.
Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen.

Een Schefflera zal weinig te maken krijgen met ziektes of ongedierte. Wel kan er schildluis in deze kamerplant komen. Deze kan bestreden worden door het blad in te smeren met olijfolie en de plant af te spoelen zodra de luis verdwenen is. Staat de Schefflera op de tocht, dan kan er wolluis optreden. Zowel wolluis als schildluis zijn te verwijderen met een harde waterstraal en/of met bestrijdingsmiddel.

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu