Verzorging Sansevieria/Vrouwentong

Hoe verzorg je een Sansevieria?

De Sansevieria wordt ook wel Vrouwentong genoemd. Van oorsprong komt deze plant uit Afrika en Azië. Het is een onverwoestbare krachtpatser. Bovendien is het een klassieker, die bezig is aan een mooie comeback. Een Sansevieria is extreem makkelijk te verzorgen, doordat hij best wel even zonder water kan en niet heel veel eisen stelt aan zijn standplaats. De Sansevieria is ook één van de planten die zeer goed de lucht in je huis kan zuiveren.

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur. Zet de Sansevieria in de (half)schaduw of op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. In een wat donkere hoek van je kamer kan ook goed. Bij de centrale verwarming is ook geen probleem.

Water geven

Wij vinden het moeilijk om exact aan te geven hoeveel water de Sansevieria nodig heeft. Dit heeft te maken met een aantal factoren:

# Grootte van de plant/pot
# Standplaats van de plant
# Temperatuur
# Verwarming/airco
# Seizoen
# Soort (pot)grond

Geef de Sansevieria maar heel weinig water. Laat de grond uitdrogen, voordat je opnieuw water geeft. Eén keer in de twee weken is vaak voldoende. Geef bij twijfel liever te weinig dan teveel water. In de herfst en winter is één keer in de zes weken voldoende.

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. De Sansevieria is geen snelle groeier, maar in de lente en zomer mag je best één keer per zes weken een klein beetje plantenvoeding geven. Je kan hiervoor het beste cactusvoeding gebruiken.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond. Je hoeft de Sansevieria meestal maar één keer in de drie jaar te verpotten.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:

# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.

Een Sansevieria kan je niet snoeien. Maar oude bladeren/stengels kan je wel zo laag mogelijk bij de grond verwijderen.

Giftig

De Sansevieria is licht giftig voor mens en dier.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof, maar dat wil niet zeggen dat ook alle planten luchtzuiverend zijn. De Sansevieria is zeer sterk in luchtzuiveren. Hij zet koolstofdioxide om in zuurstof, beter dan veel andere planten dat kunnen. De plant kan ook zeer effectief schadelijke stoffen in de lucht afbreken en de luchtvochtigheid verbeteren. In tegenstelling tot de meeste planten, doet de Sansevieria dit voornamelijk ’s nachts.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Een Sansevieria in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht. Besproei regelmatig je plant, dat is goed voor de plant, omdat dan stof en eventueel ongedierte worden verwijdert. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welk insect het gaat. Controleer dus regelmatig je plant!