1. Home
  2. /
  3. Verzorging Sansevieria – Vrouwentong

Verzorging Sansevieria – Vrouwentong

Hoe verzorg je een Sansevieria?

De Sansevieria (of Sanseveria) is één van de makkelijkste kamerplanten, Hij is ijzersterk. Je kan deze plant in principe alleen dood krijgen door hem teveel water te geven. De Vrouwentong is ideaal voor iedereen die niet echt groene vingers heeft, want deze plant overleeft bijna alles!

In het kort

De Sansevieria is een “easy care” plant. Er zijn ongeveer 70 verschillende soorten vrouwentongen. Heel veel verschillende soorten van de Sansevieria zijn populair als kamerplant, zo is Sansevieria ’Laurentii’’ de meest voorkomende kamerplant van dit soort. De bladeren van deze Sansevieria zijn stevige punten, die recht uit de aarde steken. Deze  worden vaak niet hoger dan één meter. Kenmerkend is het grijsgroene blad met strepen, vlekken en gele randen. Wil je de plant iets donkerder? Zet haar dan verder van het raam af. Lichter? Zet haar dan dichterbij het raam. Groeien doen ze wel met volle kracht. De pot kan zelfs barsten als deze niet groot genoeg is. De Sansevieria is ook een echte kantoorplant.

Oorsprong

Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.

De Sansevieria komt oorspronkelijk uit de droge gebieden van Afrika en Azië, waar hij in de hete woestijnen moest zien te overleven. Sansevieria is vernoemd naar de 18e eeuwse prins Raimondo di Sangro uit het Italiaanse San Severo. De Sansevieria komt uit de Asparagaceae familie.

Standplaats

Bij de Sansevieria kan je qua standplaats niet snel iets verkeerd doen. Als de plant erg licht staat, zullen de bladeren lichter kleuren. Als je de donkere bladeren juist mooi vindt, kan je de plant beter iets verder van het raam afzetten in het halfschaduw. Hoe verder de Sansevieria van het raam af staat, hoe minder de waterbehoefte en hoe minder de plant zal groeien. Zorg er in ieder geval voor dat de standplaats van de plant nooit meer dan 4 meter van het raam staat. Minimale temperaturen: ’s nachts 13ºC en overdag 18ºC.

Water geven

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft.  Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:
# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco

De Sansevieria of Vrouwentong, is een heel geschikte plant voor de vergeetachtige watergevers onder ons. De Sansevieria is namelijk een van de makkelijkste kamerplanten, ze verbruiken zeer weinig water. De ”enige” manier om een Sansevieria dood te krijgen, is door de kamerplant te veel water te geven. Het is daarom beter om bij twijfel geen water te geven. Het is van belang dat alle aarde goed is opgedroogd alvorens de Sanseveria opnieuw water krijgt. Anders is er kans op wortelrot, de plant kan hier na verloop van tijd aan overlijden. In de winter kan de Sansevieria gerust 6 tot 8 weken zonder water. Gedurende de groeiperiode (lente en zomer) is 1x per 2 weken voldoende. Daarnaast is het zo dat een Sansevieria voor een raam op het zuiden wel 2x zoveel water nodig heeft als een kamerplant voor een raam op het noorden.

Voeding

Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie.

Een Sansevieria groeit niet snel en heeft daarom maar weinig voeding nodig. Al kun je met plantenvoeding wel groei stimuleren. Geef alleen in de lente of zomer een lage dosering voeding. Geef speciale voeding voor Cactussen. Wanneer je een Sansevieria teveel voeding geeft zal de grond erg zuur worden, de wortels kunnen hierdoor beschadigen. In de winter zit de Vrouwentong in een diepe winterslaap en heeft dus absoluut geen extra voeding nodig.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Ook op het gebied van verpotten is de Sansevieria een makkelijke kamerplant. De Sansevieria zal het niet snel benauwd krijgen in de pot, maar het kan soms mooier ogen om een te grote plant in een grotere pot te verplaatsen. Daarom raden wij aan om de plant iedere 3 jaar eens te verpotten. Doe dit dan in het voorjaar. Een paar beschadigde wortels kan bij een Sansevieria niet zoveel kwaad. Gebruik een bloempot die minimaal 20% is. Een grotere pot stimuleert de groei, verhoogd de gezondheid van de plant en creëert een grotere waterbuffer, omdat de grond meer vocht kan opnemen. Gebruik universele potgrond of cactusgrond.

Snoeien

Het snoeien van je kamerplant kan een aantal voordelen opleveren:
# De kamerplant blijft compact. De plant ziet er mooier uit.
# Door het snoeien kan de plant vertakken waardoor de plant voller wordt.
# Licht kan beter doordringen. De groei wordt door het extra licht gestimuleerd.
# Je behoudt een gezonde plant. Door de dode of ongezonde vertakkingen te snoeien blijft de plant gezond en zal nieuwe groei stimuleren.

In principe kan je een Sansevieria niet snoeien. Knip je in een Sansevieria, dan groeit er geen mooie punt terug. Gelukkig is dit ook niet zo vaak nodig, want de plant is een langzame groeier en wordt uiteindelijk niet veel groter dan 1,5 meter. Oude bladeren en stengels kun je voorzichtig afsnijden, doe dit bij voorkeur wel zo laag mogelijk aan de grond.

Giftig

Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. De Vrouwentong is lichtgiftig. Pas op dat kinderen of dieren er niet op knagen. Dit kan leiden tot maag en darm klachten.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten neutraliseren schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 effectief om in zuurstof. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt.

De plant is luchtzuiverend en zorgt voor een betere luchtvochtigheid. De Sansevieria staat hoog in het rijtje met luchtzuiverende planten.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen.
Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen.

Een Sansevieria heeft zelden last van ziektes en ongedierte. Heeft de plant toch last van luis? Spuit dan met een harde straal op het stevige blad van de Sanseveria. Je zult zien dat het ongedierte hierna erg snel verdwenen is.

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu