Verzorging Rhipsalis Cashero/Koraalcactus

Hoe verzorg je een Rhipsalis/Koraalcactus?

De Rhipsalis is familie van de cactus. Van oorsprong komt deze plant uit Brazillië. Het is een opvallende plant door de dunne, lange bladstelen. De stelen van de plant hangen decoratief over de pot heen en kunnen erg lang worden. Het is een heel makkelijk te verzorgen hangplant.

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur. De Rhipsalis kan je bijna overal zetten. Van een zon- tot schaduwplek. De minimale temperatuur is overdag 12℃ en ’s nachts 8℃.

Water geven

Wij vinden het moeilijk om exact aan te geven hoeveel water de Rhipsalis nodig heeft. Dit heeft te maken met een aantal factoren:

# Grootte van de plant/pot
# Standplaats van de plant
# Temperatuur
# Verwarming/airco
# Seizoen
# Soort (pot)grond

De Rhipsalis heeft maar weinig water nodig. Geef de plant weer water, als de grond is opgedroogd. Geef liever twee keer kleine beetjes water, dan in één keer teveel water. Besproei de plant ook regelmatig. In de herfst en winter gebruikt deze plant minder water dan in de zomer.

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. Extra voeding is voor de Rhipsalis niet echt nodig. Wil je toch extra voeding geven doe dit dan één keer in de maand en dan ook alleen in de lente en zomer.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond. De Rhipsalis hoeft niet vaak verpot te worden. Één keer in de drie jaar of wanneer de pot te klein wordt. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:

# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.

De stengels van de Rhipsalis groeien snel, deze kunnen in de lente gewoon geknipt worden.

Giftig

De Rhipsalis is een giftige plant.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof, maar dat wil niet zeggen dat ook alle planten luchtzuiverend zijn. De Rhipsalis is een licht luchtzuiverende plant.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Een Rhipsalis in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht. Besproei regelmatig je plant, dat is goed voor de plant, omdat dan stof en eventueel ongedierte worden verwijdert. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welke plaag het gaat. Controleer dus regelmatig je plant!