1. Home
  2. /
  3. Verzorging Rhipsalis Cashero – Koraalcactus

Verzorging Rhipsalis Cashero – Koraalcactus

Hoe verzorg je een Rhipsalis?

De Rhipsalis is een makkelijke kamerplant. Er zijn veel verschillende soorten, die in kleur en vorm behoorlijk van elkaar kunnen verschillen. Het verschil zit voornamelijk in de vorm van zijn bladstengels. Van dun tot breed, van plat tot geribbeld en glad of behaard. Aangezien zijn stengels met de tijd langer worden, kan hij ook prima als hangplant gehouden worden.

In het kort

Je herkent de Rhipsalis “Koraalcactus” namelijk bijna altijd aan zijn langwerpige blad. Rhipsalis is eigenlijk een cactus, maar dan zonder prikkelende trekjes. Het is een snelle groeier die in lange, warrige slierten naar beneden hangt. Diepgroen van boven, wat dunner aan de uiteinden. De lange, maar dunne, bladstelen hebben wel iets weg van helmgras. Binnen in huis kunnen er witte bloemen tevoorschijn komen waar ronde witte besjes uit groeien

Oorsprong

Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.

De Rhipsalis is een tropische vetplant en familie van de Cactus. Ze komt voor in regenwouden in Midden- en Zuid-Amerika, in Afrika en op een paar eilanden in de Indische Oceaan. De plant groeit daar op boomstammen in de halfschaduw. Er zijn zo’n 60 verschillende soorten. In het wild bloeien ze met veel kleine witte, gele, oranje of rode bloemen, die door bestuiving bessen worden, in de huiskamer komt dit zelden voor.

Standplaats

Het maakt de Rhipsalis allemaal niet zo uit waar je hem neerzet. Wat dat betreft is de Rhipsalis een zeer makkelijke kamerplant. Hij kan prima direct zonlicht verdragen. Maar ook een standplaats verder van het raam is voor deze makkelijke kamerplant geen probleem. Zet je de Rhipsalis op een plek met een lichte standplaats, dan zal de plant sneller groeien. Als hij teveel licht krijgt, zal zijn blad geel verkleuren. Hoe donkerder de plant staat, des te minder water heeft de plant nodig. De koraalcactus staat het liefst op een niet al te zonnige plek. De minimale temperatuur is overdag 12℃ en ’s nachts 8℃.

Water geven

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft.  Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:
# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco

Het handige aan de Rhipsalis is, dat de plant pas weer water nodig heeft wanneer de grond is opgedroogd. Dat is in de zomer ongeveer 1x per 3 à 4 weken. Met een echte hittegolf kun je het beste de aarde van de plant goed in de gaten houden. In de winter heeft de plant slechts 1x per 4 à 6 weken water nodig. De Rhipsalis behoort namelijk tot de Cactussen wat betekent dat de plant water heel goed zelf kan opslaan. Je kan zonder problemen een week of 2, 3 op vakantie, wanneer je je Rhipsalis voor vertrek even goed in water dompelt. Staat de plant in de zon dan heeft ze wat meer water nodig. Gaat je Rhipsalis rimpelen en inkrimpen, dan heeft de plant waarschijnlijk te weinig water gekregen. Dompel de kluit lekker in een bak water en zorg dat de kluit zich vol water zuigt en laat hem dan weer met rust tot de kluit weer uitgedroogd is. Een keertje te weinig water is beter, dan dat hij vaak met zijn wortels in het water staat. Je doet hem ook een plezier om hem af en toe een sproeibeurt te geven, dit houdt zijn blad extra mooi. Mochten de bladeren bruine randen of vlekken krijgen dan is dit vaak een teken van te veel water.

Voeding

Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie.

Net als bij een Cactus is het bijvoeden van de Rhipsalis niet noodzakelijk maar wel toegestaan. Al kun je best wat plantenvoeding geven tussen de lente en de zomer. Extra voeding kan groei stimuleren, wat voor zo’n langzame groeier als de Rhipsalis best handig kan zijn. Het is bij de Rhipsalis niet nodig om je aan de aanbevolen hoeveelheid plantenvoeding te houden. Wij raden aan om de hoeveelheid te halveren, zodat de plant niet met een overschot aan voeding zit.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Doordat de Rhipsalis langzaam groeit, is verpotten niet vaak nodig. Als je plant toch snel groeit, doe je er goed aan om hem 1x per 2 jaar een nieuwe pot te geven. Maar doe dit het liefst in de lente of zomer. Neem een bloempot die minimaal 20% groter is dan de oude. Je kan gewone, goede potgrond gebruiken, maar beter is het nog als die potgrond mengt met een handje zand. Daardoor krijgen de wortels meer lucht en loopt het eventueel teveel water ook makkelijker weg. Probeer de wortels zo min mogelijk te beschadigen. Ben je bang om het blad van de plant te breken? Haal de Rhipsalis dan met handschoenen, een krant of oude handdoek uit zijn pot. Zo voorkom je schade aan de plant. Wil je hem niet verpotten kan je ook de koraalcactus 1x per 3 jaar van nieuwe grond voorzien.

Snoeien

Het snoeien van je kamerplant kan een aantal voordelen opleveren:
# De kamerplant blijft compact. De plant ziet er mooier uit.
# Door het snoeien kan de plant vertakken waardoor de plant voller wordt.
# Licht kan beter doordringen. De groei wordt door het extra licht gestimuleerd.
# Je behoudt een gezonde plant. Door de dode of ongezonde vertakkingen te snoeien blijft de plant gezond en zal nieuwe groei stimuleren.

De Rhipsalis hoeft niet gesnoeid te worden, maar je kan eventueel lelijk geworden delen verwijderen. De Rhipsalis is bovendien een plant die lange ranken ontwikkelt. Deze zijn erg makkelijk in model te houden, gewoon af en toe bijknippen is voldoende.

Giftig

Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. de Rhipsalis is een giftige kamerplant is. Let dan goed op bij kinderen of huisdieren. Indien er is gegeten van het blad van de Rhipsalis kun je het beste direct contact opnemen met een arts.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten neutraliseren schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 effectief om in zuurstof. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt.

Ondanks dat Cactussen meestal geen luchtzuiverende planten zijn, is de Rhipsalis dit wel. Volgens de NASA hoort de Rhipsalis in ieder geval thuis in het rijtje van luchtzuiverende planten.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen.
Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen.

Gelukkig is de Rhipsalis niet gevoelig voor ongedierte of ziekte. Al kan een hoge luchtvochtigheid wel voor schimmels of ongedierte zorgen. Zodra een Rhipsalis in de buurt van een verwarming staat kun je het beste regelmatig sproeien met een plantenspuit. Dankzij de waterstraal spuit je de plant ook schoon en voorkom je onder andere wolluis. Wat het meest voorkomt bij de Rhipsalis is wortelrot en dat wordt meestal veroorzaakt door teveel water geven. En rot aan de plant is vaak einde verhaal. Maar je kan misschien nog wel een gezond stukje gaan stekken.

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu