Verzorging Rhapis – Stokpalm

Hoe verzorg je een Rhapis Stokpalm?

De Rhapis palm heeft een kenmerkende stam, vandaar de Nederlandse naam Stokpalm of Bamboepalm. Weinig licht, vloerverwarming, hoge of lage luchtvochtigheid, het maakt deze palm allemaal niet uit. Deze kamerplant doet het overal goed. De Rhapis is ook één van de beste luchtzuiveraars onder de kamerplanten.

In het kort

De Rhapis is een grote palm met mooie brede groene bladeren van 15 tot 30 cm breed. De Bamboepalm ziet er fraai uit met zijn bruine stam en volle bos. Deze palm kenmerkt zich door zijn bladeren die met een kartelschaar bewerkt lijken te zijn. De Rhapis heeft ook de bijnaam Bamboepalm, omdat de stammen veel op bamboe lijken. Naast dat de dikkere stammen voor extra stevigheid zorgen, zorgt het bruin voor een leuk contrast met de groene bladeren. Door zijn langzame groei zijn deze kamerpalmen niet goedkoop.

Oorsprong

Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.

Rhapis palm is een kleine soort palm, afkomstig uit Azië. Je vindt hem voornamelijk in Zuid-China, Thailand en verschillende eilanden. De Rhapis palm behoort tot de plantenfamilie van Arecaceae, ook wel Palmea. De Stokpalm is een familie die ongeveer 12 soorten kent. De Rhapis heeft diep en donkergroen blad, dit betekent dat deze plant veel bladgroenkorrel aanmaakt. Deze bladgroenkorrel zet het zonlicht om in energie voor de plant. De geruchten gaan dat deze palm tegenwoordig niet meer in het wild is te vinden.

Standplaats

De Rhapis Excelsa is de ideale plant wat betreft standplaats. Of je nu een plant zoekt voor een schaduwrijke plek of voor een plekje bij het raam, de Rhapis zal het overal prima doen. Een Rhapis palm kan ook vrij donker staan. Er is geen kamerplant welke donkerder kan staan als de Rhapis. Maar houdt er rekening mee dat ook deze palm natuurlijk zonlicht nodig heeft. Ook zal de Rhapis sneller groeien als er meer licht aanwezig is. Deze palm heeft minder dan 5 uur direct zonlicht nodig. Wij raden de volgende standplaatsen aan: ongeveer 2 tot 4 meter van een raam op het Noorden, 4 tot 5 meter van het raam op het Oosten en Westen en minimaal 5 meter van een raam op het Zuiden. Wordt het blad van een Rhapis lichter van kleur of zelfs geel dan staat de palm op een te lichte standplaats. De Rhapis staat te donker als de kamerplant geen nieuwe bladeren aanmaakt. De Rhapis groeit bij normale omstandigheden het beste bij een temperatuur tussen de 16°C en 21°C en tijdens de winter bij een temperatuur niet lager dan 10°C.

Water geven

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft. Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:

# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco

Een Rhapis palm dient altijd in licht vochtige grond te staan. Het is aan te raden de grond van je palm nooit uit te laten drogen. Er mag nooit meer water worden gegeven dan de grond kan absorberen. Anders staan de wortels in het water en dit kan leiden tot wortelrot. ’s Winters verbruikt deze kamerplant maar de helft qua water ten opzichte van de zomer. Als de Rhapis Excelsa op een lichte en warme plek staat zal hij meer water nodig hebben dan wanneer de plant op een schaduwrijke en koele plek staat. Geef bij voorkeur met regelmaat kleine beetjes lauw water.

Voeding

Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie.

Geef de Rhapis Excelsa vanaf april t/m september behalve water ook voeding. Begin in april om de 10 dagen met een kleine dosis voeding en bouw dit langzaam op naar eens per week in de zomer. Je kunt het beste palmen voeding geven, dat sluit het beste aan bij de behoefte van je Rhapis Excelsa palm. Voeding is in de rustperiode herfst en winter niet noodzakelijk. Lees de gebruiksaanwijzing voor de juiste dosering. Een overdosering is schadelijk doordat het de grond te zuur maakt voor de wortels om water in op te kunnen nemen.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Bij hogere temperaturen en langere dagen groeien wortels sneller, dit is de reden dat de lente het ideale moment is om te verpotten. Gebruik universele of palmen potgrond. Gebruik een sierpot die minimaal 20% groter is dan de vorige. Hoe groter hoe beter, omdat meer grond ook meer water kan vasthouden. Daarnaast komt een groeiende wortelkluit de gezondheid ten goede en zal de aanmaak van nieuwe bladeren stimuleren. Als de groei van de Rhapis voor langere tijd stagneert, is er een grote kans dat de plant verpot moet worden.

Snoeien

Het snoeien van je kamerplant kan een aantal voordelen opleveren:

# De kamerplant blijft compact. De plant ziet er mooier uit.
# Door het snoeien kan de plant vertakken waardoor de plant voller wordt.
# Licht kan beter doordringen. De groei wordt door het extra licht gestimuleerd.
# Je behoudt een gezonde plant. Door de dode of ongezonde vertakkingen te snoeien blijft de plant gezond en zal nieuwe groei stimuleren.

Knip bruine bladpuntjes weg met een kartelschaar, dit komt het meest overeen met de natuurlijke bladpunten. Verwijder de onderste bladeren indien deze lelijk worden. Knip de bladeren zo dicht mogelijk bij de stam af. De stam kan niet gesnoeid worden bij een palm, hierdoor zal deze specifieke palm sterven.

Giftig

Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. De Rhapis is niet giftig. Deze palm is volkomen veilig voor kinderen en dieren.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. De Rhapis is een sterke luchtzuiveraar. Hij zet koolstofdioxide om in zuurstof, beter dan veel andere planten dat kunnen. De plant kan ook zeer effectief schadelijke stoffen in de lucht afbreken en de luchtvochtigheid verbeteren.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen. Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen. Voor ziektes hoeft u bij de Rhapis Excelsa niet bang te zijn. Het is een sterke plant waar over het algemeen geen plantenziektes op komen. Toch is het verstandig regelmatig tussen de bladeren te zoeken naar luis en ander ongedierte. Hoe eerder deze wordt bestreden hoe groter de kans dat je hierin slaagt. Overigens liggen plantenziektes vaak helemaal niet aan de plant zelf of aan een slechte verzorging. Vaak komen via de tocht of via kleding etc. het ongedierte op onze planten terecht.