1. Home
  2. /
  3. Verzorging Pilea Peperomioides – Pannenkoekenplant

Verzorging Pilea Peperomioides – Pannenkoekenplant

Hoe verzorg je een Pilea Peperomioides Pannenkoekenplant?

De Pilea Peperomioides, beter bekend als de Pannenkoekenplant of Pannenkoekplant. In de jaren zeventig was deze plant een succesnummer. En na een flinke tijd in de schaduw te hebben gestaan is hij weer helemaal terug. Op Facebook en Pinterest komt hij vaak voorbij. Deze Pilea is niet alleen een aanwinst voor je interieur, maar hij is ook nog eens super makkelijk in onderhoud.

In het kort

Deze retro kamerplant herken je aan zijn platte, ronde bladeren en doet daardoor denken aan pannenkoekjes. Glanzende, leerachtige, dikke, donkergroene blaadjes balanceren op lange, dunne, rode stengels. Maak je geen zorgen over de onderste blaadjes die vergelen en van het stammetje afvallen, dat hoort bij deze plant. Hoe ouder de plant, hoe langer het bruine, vaak krommende, stammetje zonder blad is. Het bijzondere plantje wordt zo’n 40 cm hoog. Momenteel komt het Pannenkoekplantje steeds vaker voorbij. Naast het eenvoudige onderhoud van deze plant, staat hij ook bekend om het gemak waarmee hij te stekken is.

Oorsprong

Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.

Van origine komt de Pilea uit China. In 1946 nam een Zweedse missionaris de pannenkoekplant mee vanuit China naar Europa. Het plantje groeide op het Can Shanggebergte in de provincie Yunnan, vandaar dat hij in het Engels de bijnaam kreeg Chinese Money Plant of Chinese Missionary Plant. Deze bijzondere groene plant komt uit de brandnetelfamilie.

Standplaats

De Pilea Peperomioides staat graag op een zonnige standplaats, maar let er op dat je hem op warme zomerdagen tijdelijk een ander plekje geeft. Dit geldt voornamelijk als hij voor een raam op het zuiden staat. Dan kan het voor het Pannenkoekplantje te heet worden en verschrompelen de jonge bladeren. Een plekje voor een raam op het noorden of naast een raam op het westen/oosten is perfect. Als de plant te licht of te donker staat, zal je dit snel zien aan de bladeren. Deze kunnen geel worden en slap gaan hangen. Probeer dan een nieuw plekje uit voor de kamerplant.

Water geven

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft.  Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:
# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco

Je Pannenkoekplant wordt er blij van om iedere week een kleine hoeveelheid water te krijgen. Controleer regelmatig door een vinger in de grond te stoppen hoe droog de grond is. Zorg ervoor dat de grond van het plantje licht vochtig blijft. Uitdroging van de grond én een overschot aan water zijn allebei dingen waar de Pilea Peperomioides niet goed tegen kan.

Voeding

Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie.

Het is mogelijk om je Pilea extra voeding te geven, maar het is geen vereiste. Als je ervoor kiest om plantenvoeding te geven, doe dit dan alleen in het voorjaar en de zomer. Zo’n 2x per maand een beetje plantenvoeding is voldoende. Let er vooral op dat je niet te veel geeft Zeker als de plant nog aan de kleine kant is. Als je de plant extra voeding geeft in de herfst en winter kan dit schadelijk zijn.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Omdat de Pannenkoekplant vrij veel wortels aanmaakt en regelmatig nieuwe plantjes produceert, is het goed hem 1x in de 2 jaar een iets grotere pot te geven met een goede laag verse potgrond. Als je de Pilea Peperomioides verpot, zal hij meer ruimte hebben om verder te groeien en stekjes te creëren. Dit kun je doen in het voorjaar, dit is omdat een plant in de lente meer energie heeft om de eventueel beschadigde wortels te herstellen. Kies altijd een bloempot die minimaal 20% groter is dan de oude pot. Een grotere bloempot stimuleert de groei, verhoogd de gezondheid van de plant en creëert een grotere waterbuffer omdat de potgrond meer vocht kan opnemen We raden je aan om te kiezen voor een geglazuurde pot die niet veel vocht uit de grond onttrekt. Mocht je toch kiezen voor bijvoorbeeld terracotta, houd hier dan rekening mee bij het water geven.

Snoeien

Het snoeien van je kamerplant kan een aantal voordelen opleveren:
# De kamerplant blijft compact. De plant ziet er mooier uit.
# Door het snoeien kan de plant vertakken waardoor de plant voller wordt.
# Licht kan beter doordringen. De groei wordt door het extra licht gestimuleerd.
# Je behoudt een gezonde plant. Door de dode of ongezonde vertakkingen te snoeien blijft de plant gezond en zal nieuwe groei stimuleren.

De Pannenkoek plant groeit een beetje als een palm, de top groeit hoger en hoger, terwijl de onderste bladeren eraf vallen zodat er een steeds hogere stam ontstaat. De top snoeien kan niet, dan stopt de groei. De oude bladeren van een Pilea kan je gerust afknippen, al zullen ze er vaak uit zichzelf vanaf vallen. Mocht je gele of glazige bladeren zien dan geef je waarschijnlijk te veel water. Verder hoeft deze plant niet echt gesnoeid te worden, hij behoudt vanzelf zijn natuurlijke bolvorm. Wat wel heel leuk is zijn de stekjes die aan de zijkant van de Pannenkoekenplant groeien. Deze kan je afknippen, een tijdje in een glas water zetten en wanneer ze worteltjes krijgen planten in verse potgrond.

Giftig

Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. Zover bekend is de Pilea Peperomioides niet giftig.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten neutraliseren schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 effectief om in zuurstof. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt.

Het leuke van het ronde blad is, dat deze luchtzuiverend is Het is niet de meest productieve luchtzuiveraar, het zuivergebied is kleiner dan 10 m2. Dus eigenlijk ben je aan jezelf verplicht om er heel veel in je huis te zetten.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen.
Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen.

De Pilea is niet erg vatbaar voor ziekte. Al kan het zijn dat er Meeldauw voorkomt. Meeldauw is een soort wit/grijze schimmel. Schimmels en ongedierte kun je het best behandelen door gebruik te maken van bestrijdingsmiddel.

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu