1. Home
  2. /
  3. Verzorging Philodendron

Verzorging Philodendron

Hoe verzorg je een Philodendron?

Welke uitstraling je ook in je huis wilt hebben, door de vele verschillende soorten en maten past de Philodendron altijd in je huis. De Philodendron is al jarenlang een zeer populaire plant, doordat deze mooie kamerplant zo makkelijk is in het onderhoud en helpt met zijn grote bladeren je binnenklimaat fris en zuurstofrijk te maken.

In het kort

Philodendrons zijn er in verschillende soorten, zoals bijvoorbeeld de Green Wonder, Hastatum, Scandens, Xanadu, Monstera en Atom. Waarbij de bladeren behoorlijk kunnen verschillen per soort. Ze kunnen ovaal, spits en hartvormig zijn, maar ook diep ingesneden zijn of opvallende nerven hebben. Meestal zijn ze groen, maar er zijn ook crèmegroene en rozerode bladeren. Het blad is vaak betrekkelijk dik en leerachtig, waardoor ze amper vocht verdampen. In formaat verschillen de diverse soorten van een bescheiden 40 cm hoog tot grote XXL planten. De Philodendron is ook een zeer geschikte plant voor op kantoor.

Oorsprong

Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.

Philodendron hoort bij de Araceae (Aronskelk) familie en komt oorspronkelijk uit het Caraïbisch gebied, Colombia en Venezuela, maar groeit tegenwoordig ook in Azië. Het woord Philodendron komt uit het Grieks en is een samenvoeging van philo “houden van” en dendron; “boom”. In 1644 werd de plant voor het eerst beschreven, maar kreeg pas een officiële naam in 1829.

Standplaats

De Philodendron doet ook niet zo moeilijk over de plek waar hij komt te staan. Zolang hij niet direct in het felle zonlicht staat komt het wel goed. Je kunt deze kamerplant zelfs op een schaduwplek in het huis zetten en in de meeste gevallen zal hij het daar prima naar zijn zin hebben. Het is, zoals bij alle kamerplanten, wel aan te raden om ‘m zo nu en dan even te draaien, zodat hij niet aan één kant naar het licht gaat groeien. Plaats deze kamerplanten 3 tot 4 meter voor een raam op het noorden, oosten en westen of 5 tot 6 meter voor een raam op het zuiden. Deze afstanden zorgen ervoor dat de kamerplant maximaal 3 uur direct zonlicht krijgt. Zorgt er wel voor dat je plant niet in het looppad staan, want als de plant veel wordt aangeraakt, kan het blad lelijk worden. Verder houden ze niet van een plek naast de verwarming, omdat de warmte het blad kan verdrogen.

Water geven

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft.  Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:
# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco

De grond van een Philodendron moet in de lente en zomer licht vochtig blijven. Een Philodendron is gevoelig voor te veel water. Geef daarom niet te vaak water. Te veel water is de meest voorkomende reden dat de Philodendron er minder mooi uit gaat zien. Uiteindelijk kan hij zelfs het loodje leggen doordat het teveel aan water zorgt voor wortelrot. Je kunt de kamerplant opnieuw water geven zodra de grond begint op te drogen. In de winter mag de grond ongeveer een weekje droog aanvoelen. De watergift is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de standplaats en grootte van de kamerplant. Steek regelmatig een vinger in de grond om te controleren of de grond vochtig aanvoelt. Als de Philodendron gele bladeren krijgt, is dat een teken van teveel water op teveel zonlicht.

Voeding

Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie.

Je kan in de zomermaanden 1x per 2 weken wat extra plantenvoeding geven. In de herfst is het niet echt nodig en in de winter kan het zelfs slecht zijn voor de Philodendron. Hij verbruikt dan niet zoveel energie en dan blijft al de voeding dus in de grond zitten. Dit maakt de grond erg zuur en dat kan leiden tot schade aan het wortelgestel.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

De Philodendron groeit niet bijzonder hard, maar net als bij alle kamerplanten is het verstandig om de plant eens in de paar jaar een grotere pot te geven. Daardoor kunnen de wortels weer verder groeien en wat verse potgrond geeft de plant ook weer nieuwe voedingstoffen. Ongeveer 1x in de 2 jaar ongeveer is meestal voldoende. Je kunt dit het beste aan het eind van de winter of begin van de lente doen. Gebruik universele potgrond. Gebruik ook een bloempot die minimaal 20% groter is dan de oude pot. Oudere exemplaren hoeven niet verpot te worden. Hier kan ook de losse bovenlaag vervangen worden met verse grond.

Snoeien

Het snoeien van je kamerplant kan een aantal voordelen opleveren:
# De kamerplant blijft compact. De plant ziet er mooier uit.
# Door het snoeien kan de plant vertakken waardoor de plant voller wordt.
# Licht kan beter doordringen. De groei wordt door het extra licht gestimuleerd.
# Je behoudt een gezonde plant. Door de dode of ongezonde vertakkingen te snoeien blijft de plant gezond en zal nieuwe groei stimuleren.

Je kunt bruine bladeren gerust afknippen bij de afsplitsing op de stam, de plant zal uiteindelijk weer nieuwe bladeren laten groeien.

Giftig

Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. Helaas is de Philodendron wel giftig voor huisdieren en kleine kinderen. Vooral katten hebben nog wel eens de gewoonte om een hapje van het blad te nemen. Daar zullen ze snel spijt van hebben, want ze kunnen daardoor last krijgen van een opgezette keel, maagkrampen en nog een paar andere onplezierige effecten. Probeer deze plant dus uit de buurt van huisdieren en kinderen te houden.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten neutraliseren schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 effectief om in zuurstof. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt.

Deze kamerplant heeft ook een luchtzuiverende werking, wat ten goede komt van het binnenklimaat. Het kan ook bijna niet anders met zulke enorme bladeren. Op de bladeren van planten zitten huidmondjes die CO2 kunnen innemen en weer zuurstof als restproduct uitstoten. Daardoor is het redelijk simpel; hoe groter het blad, hoe meer huidmondjes en dus meer zuurstofproductie.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen.
Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen.

Gelukkig heeft een Philodendron in het algemeen weinig last van ziektes en ongedierte. Je kunt het beste het blad van de plant goed in te gaten houden. Ongedierte kan je voorkomen door de Philodendron af en toe te besproeien. Mocht de plant dan last krijgen van wolluis, dan kun je snel reageren. Je kunt het beste het blad afnemen met een vochtige doek en de plant besproeien met een bestrijdingsmiddel.

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu