Verzorging Philodendron

Hoe verzorg je een Philodendron?

Er zijn wel honderden soorten Philodendrons. De bekendste is de Monstera, de gatenplant. De Philodendron is een geslacht uit de Aronskelkfamilie (Araceaea) en afkomstig uit de Zuid-Amerikaanse tropische regenwouden. De planten zijn sterk, doen het goed in de schaduw en zijn daarom zeer makkelijke kamerplanten.

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur. De Philodendron staat het liefst op een lichte plek, maar zeker niet in direct zonlicht. Hij doet het zelfs goed in de (half)schaduw.

Water geven

Wij vinden het moeilijk om exact aan te geven hoeveel water de Philodendron nodig heeft. Dit heeft te maken met een aantal factoren:

# Grootte van de plant/pot
# Standplaats van de plant
# Temperatuur
# Verwarming/airco
# Seizoen
# Soort (pot)grond

De Philodendron houdt van licht vochtige grond, maar zorg wel dat de plant niet met zijn wortels in een laagje water staat. Geef liever regelmatig kleine beetjes water dan veel per keer. Laat de grond niet helemaal uitdrogen. In de herfst en winter gebruikt deze plant minder water dan in de zomer. Besproei de Philodendron 1x per week. In de winter mag het nog vaker, omdat de luchtvochtigheid dan laag is.

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. Geef de Philodendron van begin lente tot eind zomer twee keer in de maand wat extra plantenvoeding.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond. De Philodendron groeit niet bijzonder hard, je kan hem één keer in de twee of drie jaar verpotten.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:

# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.

Oude bladeren en stengels kan je afknippen en ook de uitlopers en de te lange luchtwortels kan je snoeien.

Giftig

Helaas is de Philodendron wel giftig, dus pas op met kleine kinderen en huisdieren.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof, maar dat wil niet zeggen dat ook alle planten luchtzuiverend zijn. De Philodendron is een zeer luchtzuiverende kamerplant. Hij zet koolstofdioxide om in zuurstof, beter dan veel andere planten dat kunnen. De plant kan ook zeer effectief schadelijke stoffen in de lucht afbreken en de luchtvochtigheid verbeteren.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Een Philodendron in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht .Besproei regelmatig je plant, dat is goed voor de plant, omdat dan stof en eventueel ongedierte worden verwijdert. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welk insect het gaat. Controleer dus regelmatig je plant!