Verzorging Peperomia

Hoe verzorg je een Peperomia?

De Peperomia is een makkelijke plant in aparte vormen en kleuren. De Peperomia is half succulent, d.w.z. dat hij wat water opslaat in zijn blad voor droge tijden. Het is een makkelijke plant. De meeste Peperomia variaties komen van origine uit het Amazonegebied van Zuid-Amerika, waar ze groeien onder warme en schaduwrijke omstandigheden. De Obtusifolia is de meest voorkomende vorm van dit aardige plantje.

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur. De Peperomia is geschikt voor bijna alle plekken in huis. Zet hem op en lichte plek, maar niet in de volle zon. De Peperomia kan ook slecht tegen kou.

Water geven

Wij vinden het moeilijk om exact aan te geven hoeveel water de Peperomia nodig heeft. Dit heeft te maken met een aantal factoren:

# Grootte van de plant/pot
# Standplaats van de plant
# Temperatuur
# Verwarming/airco
# Seizoen
# Soort (pot)grond

De Peperomia verbruikt niet zoveel water, geef voldoende water om de grond wat licht vochtig te houden, maar zorg dat hij niet met zijn wortels in het water staat. Laat de grond tussen de gietbeurten steeds eerst weer licht opdrogen. In de herfst en winter gebruikt deze plant minder water dan in de zomer.

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. Geef de Peperomia in de lente tot eind zomer één keer per maand plantenvoeding.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond. De Peperomia groeit niet zo hard en hoeft daarom ook niet vaak verpot te worden. Één keer per drie jaar is voldoende. Doe dit dan het liefst in het voorjaar.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:

# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.

De Peperomia hoeft niet gesnoeid te worden, maar wil je de Peperomia compact houden, knip dan de langere stengels weg.

Giftig

Wij willen eerst melden, dat (bijna) alle kamerplanten van Plantada.nl als decoratie dienen. De Peperomia is niet giftig en dus helemaal veilig voor kinderen en huisdieren.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof, maar dat wil niet zeggen dat ook alle planten luchtzuiverend zijn. De Peperomia is een plant die goed is in het zuiveren van de lucht. Hij zet koolstofdioxide om in zuurstof, beter dan veel andere planten dat kunnen. De plant kan ook zeer effectief schadelijke stoffen in de lucht afbreken en de luchtvochtigheid verbeteren.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Een Peperomia in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welk insect het gaat. Controleer dus regelmatig je plant!