1. Home
  2. /
  3. Verzorging Peperomia

Verzorging Peperomia

Hoe verzorg je een Peperomia?

Peperomia’s zijn heel aantrekkelijke en trendy kamerplanten. De Peperomia is niet op één manier te omschrijven, er zijn namelijk zoveel soorten met allerlei verschillende bladvormen en zo’n beetje alle kleuren van de regenboog. Als woonplant heb je er bijna geen omkijken naar. Datt maakt van de Peperomia een geschikte instapplant voor mensen met niet al te groene vingers.

In het kort

De Peperomia is er in vele soorten, maten en kleuren. Deze planten hebben grote sierwaarde door de vorm en kleurtekening van de bladeren. Die kunnen klein en weelderig zijn, maar ook lang en puntig. Of juist robuust, in een volle struikvorm. Sommige Peperomia’s bloeien met stevige groene stengels die omhoog staan, andere bieden voornamelijk prachtig blad. De opbouw van dat blad is mooi gelaagd, zodat de plant er vol en levendig uitziet. Het is een behoorlijk grote plantenfamilie. Deze planten zijn vooral afkomstig uit het Amazonegebied van Zuid Amerika waar ze onder warme en schaduwrijke omstandigheden groeien.

Oorsprong

Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.

Peperomia’s komen in alle tropische en subtropische streken van de wereld voor, maar het grootste deel stamt uit Midden-Amerika en het noorden van Zuid-Amerika. Peperomia’s hebben geen aparte, eigen, Nederlandse naam. De Peperomia is een geslacht dat behoort tot de Piperaceae en is verwant aan peper. De naam Peperomia staat in het Grieks voor ‘lijkend op pepers’. Het is een grote plantenfamilie van meer dan 1000 geregistreerde soorten. De meesten groeien als epify in bomen, op takken, in kruinen of op organisch afval.

Standplaats

Het liefste staat de Peperomia op een lekkere lichte plaats, waar hij niet in het directe zonlicht staat. De bonte soort heeft wat meer licht nodig, om zijn bladtekening in stand te houden, dan de groene versie. Een plekje voor een raam op het noorden of naast een raam op het westen en oosten is dus perfect. Een raam op het zuiden is in ieder geval geen goed idee. Bij te veel licht kan het blad van de Peperomia verbranden. Let er wel op dat het altijd boven de 12℃ blijf. De Peperomia kan erg slecht tegen kou.

Water geven

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft.  Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:
# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco

De Peperomia heeft de eigenschappen van een succulent en dankzij zijn vlezige blad verbruikt hij niet zoveel water. Het liefste staat de Peperomia in vochtige grond. Laat de grond tussen de gietbeurten steeds eerst weer licht opdrogen. Het beste is om het water op de grond te geven en niet op het blad. Geef in de zomer ongeveer 1x per week water en geef de plant in de winter 1x per 2 weken water. Voorkom dat hij in een laagje water komt te staan, hier gaan de wortels van rotten. Het liefst krijgt hij water op kamertemperatuur.

Voeding

Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie.

Om de Peperomia helemaal gelukkig te maken kan je hem in de lente tot en met de zomer 1x per maand plantenvoeding voor Cactussen geven. Kijk voor de juiste dosering altijd even op de verpakking. Gebruik nooit meer voeding dan aangegeven staat, je kunt beter te weinig dan te veel voeding geven. Te veel voeding zal de wortels van je plant namelijk schaden.

Verpotten

De Peperomia groeit vrij langzaam en hoeft daarom niet vaak in een grotere pot gezet te worden. Ongeveer 1x per 3 jaar is vaak voldoende. Mocht je je Peperomia’s willen overpotten, doe dat dan liefst in het voorjaar (als de groei weer begint). Peperomia’s vinden het niet erg als ze een beetje nauw in hun pot komen te staan. Wil je niet dat je plant groter wordt, maar wel dat je plant gezond blijft? Vervang dan 1x in de 3 jaar de potgrond: haal de droge kluit uit de pot, schud zoveel mogelijk uit en vul aan met verse potgrond. Potgrond verliest langzaam de luchtige structuur, dus met nieuwe potgrond zitten de wortels er weer lekker luchtig bij.

Snoeien

Het snoeien van je kamerplant kan een aantal voordelen opleveren:
# De kamerplant blijft compact. De plant ziet er mooier uit.
# Door het snoeien kan de plant vertakken waardoor de plant voller wordt.
# Licht kan beter doordringen. De groei wordt door het extra licht gestimuleerd.
# Je behoudt een gezonde plant. Door de dode of ongezonde vertakkingen te snoeien blijft de plant gezond en zal nieuwe groei stimuleren.

Over het algemeen worden de bladeren van een Peperomia niet snel geel of bruin. Is dit wel het geval, check dan even of er niet teveel water wordt gegeven door de grond onderin de pot op vochtigheid te controleren. Op den duur kan de plant langere stengels aanmaken. Wil je liever een compacte plant, knip deze dan terug, dan zal hij zich meer vertakken.

Giftig

Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. Voor zover bekend is de Peperomia niet giftig en helemaal veilig voor kinderen en huisdieren.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten neutraliseren schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 effectief om in zuurstof. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt.

Het zuiveren van de lucht kan de Peperomia heel goed. Voornamelijk de stof Formaldehyde, haalt hij binnen no-time voor je uit de lucht. Deze schadelijke stof komt in vele huishoudens en kantoren voor. Uit de Wolverton’s Clean Air studie blijkt dat Peperomia het niveau aan formaldehyde binnen met 47% vermindert.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen.
Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen.

Gevoelig voor ziektes en ongedierte is de Peperomia niet. Mocht de plant toch last krijgen van spint, dan herken je dit aan bruin en dor blad.

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu