Verzorging Pannenkoekenplant

Hoe verzorg je een Pannenkoekenplant?

De Pilea Peperomioides, beter bekend als de Pannenkoekenplant.. De plant heeft zijn naam te danken aan de opvallende bladeren die op pannenkoeken lijken. Verder glanzen de leerachtige bladeren een beetje. Hoe langer de stengels hoe meer ze gaan kronkelen. Van nature komt de plant alleen in China voor. Deze Pannenkoekenplant is super makkelijk in onderhoud en een echte eye-catcher voor je interieur.

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur. Zet de Pannenkoekenplant op een zonnige plek, maar niet direct in de zon.

Water geven

Wij vinden het moeilijk om exact aan te geven hoeveel water de Pannenkoekenplant nodig heeft. Dit heeft te maken met een aantal factoren:

# Grootte van de plant/pot
# Standplaats van de plant
# Temperatuur
# Verwarming/airco
# Seizoen
# Soort (pot)grond

Houd de grond van de Pannenkoekenplant licht vochtig, niet te nat. Één keer in de week water is genoeg. In de herfst en winter gebruikt deze plant minder water dan in de zomer.

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. Geef de Pannenkoekenplant in de lente en zomer maandelijks wat plantenvoeding. In de herfst en winter groeit de Pannenkoekenplant niet en heeft de plant geen extra voeding nodig.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond. Verpot de Pannenkoekenplant één keer in de twee jaar. Doe dit bij voorkeur in de lente.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:

# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.

De top van de Pannenkoekenplant mag je niet snoeien, want dan stopt de groei. Oude bladeren kan je gewoon afknippen, maar vaak vallen die er vanzelf al vanaf.

Giftig

De Pannenkoekenplant is niet giftig.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof, maar dat wil niet zeggen dat ook alle planten luchtzuiverend zijn. De Pannenkoekenplant is een lichte luchtzuiveraar. Één grote exemplaar houdt de lucht in een straal van een meter of twee schoon. Zet er dus maar meteen een paar in je huiskamer.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Een Pannenkoekenplant in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht. Besproei regelmatig je plant, dat is goed voor de plant, omdat dan stof en eventueel ongedierte worden verwijdert. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welke plaag het gaat. Controleer dus regelmatig je plant!