Verzorging Orchidee
Hoe verzorg je een Orchidee?
De orchideeënfamilie (Orchidaceae) is een van de grootste plantenfamilies op aarde. Deze subtropische plant is populair in onze woonkamer. De verzorging levert vaak problemen op, maar met de juiste verzorgingstips houd jij jouw Orchidee gezond en gelukkig. De soort die in Nederland het meest verkocht wordt is de Orchidee Phalaenopsis.
Orchidee kopen
Bekijk hieronder onze favorieten.
In het kort
De Orchidee staat bekend om zijn imposante bloem en kleuren diversiteit. Hij is gemakkelijk te herkennen aan de bloemvorm die is opgebouwd uit drie kelkbladen en 3 kroonbladen. In Nederland is de meest bekende en populaire soort de Orchidee Phalaenopsis. Dit komt vanwege zijn lange en frequente bloei. Wist je dat de Orchidee helemaal niet zo lastig is om te verzorgen? Dit is een veel voorkomend misverstand. Je mag de plant soms zelfs een beetje verwaarlozen.
Oorsprong
Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.
De Orchidee komt oorspronkelijk uit Zuidoost Azië, de Filippijnen en Australië. De Orchidee groeit in de natuur vooral in bomen, zonder voedingsstoffen uit de bomen te onttrekken. Behalve in bomen groeit deze orchidee in het wild ook op sterk luchtdoorlatende grond, zoals humus, en op rotsen en in rotsspleten, meestal dichtbij rivieren en beekjes. Wereldwijd zijn meer dan duizend geslachten bekend welke verdeeld worden over tientallen subfamilies. Het is daarmee de grootste plantenfamilie die er bestaat. De naam ‘orchidee’ is afgeleid van Orchis en heeft mogelijk betrekking op de dubbele wortelknol. Het Griekse ‘orchis’ betekent ook teelbal.
Standplaats
Plaats de Orchidee op een zonnige standplaats zonder direct zonlicht. Te veel zonlicht is niet goed voor deze plant. Deze kamerplant houdt ook niet van tocht. Ook is het raadzaam om de plant niet dicht bij een verwarming te plaatsen. Zorg in ieder geval voor een minimale temperatuur in je huiskamer van 15°C. Let op dat je de kamerplant niet vlakbij een fruitmand plaatst. Fruit (vooral bananen) scheidt een bepaalde gas uit, waardoor de plant sneller verouderd.
Water geven
Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft. Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:
# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco
De Orchidee is geen grote waterverbruiker. De plant verlangt pas naar water zodra de grond redelijk droog is. Geef de Orchidee daarom elke 7 tot 10 dagen een scheutje water. Zorg er bij het watergeven voor dat je de kluit goed nat maakt en laat hem daarna uitlekken om te voorkomen dat hij natte voeten houdt. Dat is iets waar Orchideeën echt niet tegen kunnen. Voelt de pot weer licht aan; dan is het weer tijd om water te geven Orchideeën houden niet van kalkhoudend water en al helemaal niet van chloor in het water, iets wat in Nederland wel aanwezig is. Het beste is daarom om je Orchidee regenwater te geven. Schenk het water op de grond en niet op de plant zelf. De Orchidee stelt geen hoge eisen aan de luchtvochtigheid. In de winter is het raadzaam om de plant af en toe te sproeien. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid iets verhoogd. Vermijd hierbij de bloemen, deze kunnen bruine vlekken krijgen wanneer ze gesproeid worden. Zorg dat het water op kamertemperatuur is. Voorkom dat er een laag water in de pot komt te staan. In de winter is de Orchidee in rust, geef in deze periode de Orchidee minder water.
Voeding
Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie.
Voor de extra voeding kan je in de lente en zomer voeding toedienen. Gebruik hiervoor speciale Orchidee voeding. Ook hiervoor geldt dat je meer kwaad doet met te veel dan met te weinig voeding. Geef de Orchidee in de herfst en winter geen extra voeding. Dit zal de plant doen schaden. Kijk voor de juiste dosering altijd even op de verpakking. Gebruik nooit meer voeding dan aangegeven staat, je kunt beter te weinig dan te veel voeding geven. Te veel voeding zal de wortels van je plant namelijk schaden.
Verpotten
Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!
Verpot de Orchidee 1x per 2 jaar of wanneer de plant zijn pot is ontgroeid. Verpot de plant bij voorkeur in de lente, in deze periode is de Orchidee beter in staat eventuele beschadigingen te herstellen. Gebruik bij het verpotten speciale potgrond voor Orchideeën. Haal voorzichtig je plant uit zijn pot en verwijder de dode wortels door ze af te knippen. Deze herken je aan de donkere of zelfs zwarte kleur. Hierna kun je de plant in de nieuwe pot zetten en de speciale potgrond eromheen drukken. Doe de pot niet te vol met potgrond, want de wortels moeten wel de kans krijgen om nog te groeien. Met een klein beetje moeite heeft je orchidee weer genoeg ruimte om te ademen en verder te groeien. Zo kan hij er weer ruim twee jaar tegenaan. Gebruik een bloempot die 20% groter is dan de vorige pot. Een grotere bloempot zal de groei stimuleren en bij een overdosis water zullen wortels minder snel rotten, omdat er meer grond aanwezig is dat het water kan absorberen. Als de Orchidee niet meer bloeit heb je 2 opties. Je kunt de stengel helemaal verwijderen, zodat de plant energie kan sparen en vervolgens een geheel nieuwe stengel aanmaakt. Dit kan soms enkele maanden duren. Een andere optie is om de stengel 2 centimeter boven een oog af te snijden. Voor veel mensen is het een kunst om de Orchidee opnieuw in bloei te krijgen en wordt de plant daarom vaak weggegooid.
Snoeien
Een Orchidee hoef je in principe niet te snoeien. De plant zelf zal niet veel meer groeien, nadat deze uit de kwekerij is gehaald. Wel zullen er ieder jaar, nieuwe bloemen groeien die dan uiteindelijk na een tijdje weer afsterven. Bij de meeste Orchideeën bloeit de plant 1x per jaar voor ongeveer 6 tot 10 weken. De bloemen van de Phalaenopsis kunnen echter wel 2 tot 6 maanden bloeien en soms 2 tot 3 keer per jaar. Nu begrijp je wel waarom de Phalaenopsis de meest populaire Orchidee is. Het is aan te raden om scherp gereedschap te gebruiken bij het snoeien van de Orchidee. Deze plant is namelijk erg gevoelig. Door scherp gereedschap te gebruiken creëer je een mooiere wond en zal de plant eerder herstellen.
Giftig
Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. De Orchidee is geen giftige plant, al wordt het niet aangeraden om een hap te nemen van de bladeren. Let dus wel een beetje op met kinderen en huisdieren. Het sap van de Orchidee kan wellicht voor wat huidirritatie zorgen, maar niets ernstigs.
Luchtzuiverend
Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten neutraliseren schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 effectief om in zuurstof. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt.
De Orchidee staat niet boven het lijstje van planten die het meeste zuurstof produceren. Echter is deze plant wel heel goed in iets anders: het weghalen van een stofje genaamd xyleen. Dit giftige stofje wordt aangemaakt door allerlei producten in een normaal huishouden en kan onder andere zorgen voor vermoeidheid en is zelfs kankerverwekkend.
Ziektes & Problemen
Voorkomen is beter dan genezen!
Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen.
Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen.
De Orchidee is vatbaar voor dezelfde ziektes waar veel andere kamerplanten ook last van hebben. Dit zijn onder andere spint en alle soorten luis. Voornamelijk wolluis is een hardnekkige ziekte die een uitdaging kan blijken om weg te krijgen. Preventief sproeien werkt goed tegen wolluis. Deze kunnen namelijk slecht tegen vocht. Verder kan het ook zijn dat je Orchidee bloemen laat vallen, zelfs terwijl het midden in de zomer is en de plant dus in haar bloeiperiode zit. Dit kan een aantal oorzaken hebben: teveel water gegeven, te koud (minder dan 15°C) of te weinig licht. De meest voorkomende oorzaak is teveel water geven. Kijk dus even of er geen water onderin de pot van je Orchidee staat of dat de grond te nat is.