Verzorging Olijfboom
Hoe verzorg je een Olijfboom?
De Olijfboom of Olea Europaea is een subtropische boom. Met een Olijfboom haal je de Mediterrane sfeer in je tuin of huis. Het is een plant die het goed doet als kamerplant of buiten in een kuip. Als ze gesnoeid worden, kunnen ze heel oud worden. Ze groeien zeer langzaam, waardoor een grote boom erg kostbaar is.
Olijfboom kopen
Bekijk hieronder onze favorieten.
In het kort
Er zijn verschillende soorten, waarvan enkele in Nederland kunnen leven. De Olijfboom kent bloemen, de bloemkleur is wit en de bloeitijd is van ongeveer juli tot en met augustus. De bladeren zijn zilvergrijs. De Olijfboom kan pas na zijn 5e levensjaar olijven vormen. Hoe ouder de Olijfbomen zijn, hoe grilliger en mooier de structuur van de stam. In de winter behoudt de Olea haar blad en het is dus een groenblijvende plant. De Olijfboom verdraagt een temperatuur tot -10°C.
Oorsprong
Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.
De Olijfboom is één van de oudste vruchtbomen op de aarde en de oorsprong van de Olijfboom ligt in Armenië en Palestina, maar vrijwel alle gebieden rond de Middellandse Zee hebben een grote band met de Olijfboom. Bijna in ieder Europees land kun je Olijfboom wel tegenkomen. Zo’n 6000 jaar geleden is hij vanuit daar langs het oostelijk deel van de Middellandse zee in Zuid Europa en Noord Afrika terecht gekomen. De historie vertelt dat Pallas Athene een Olijfboom aan Athene schonk en tot op de dag van vandaag vind je op de Acropolis een Olijfboom. Ook wordt de Olijfboom vaak als symbool van leven, vrede en geluk gezien. De Olijfboom is familie van de Oleaceae.
Standplaats
De plant heeft veel zon nodig. Plaats de Olijfboom op een standplaats in de volle zon, in huis bij een raam op het zuiden of in de tuin op een zonnige plek. Een échte warme zomer (25°C) kan ook in Nederland voor vruchten zorgen aan de Olijfboom. Een Olijfboom is in Nederland bijna een kuipplant omdat de plant matig tegen de vorst kan. In de wintermaanden gaan temperaturen tot het nul punt goed, daaronder kan de Olijf wel wat hulp gebruiken door de pot, de stam en de kruin af te dekken als bescherming. De grootste uitdaging bij vorst is de uitdroging van de bladeren waardoor er heel snel bladeren zullen vallen. Bij de Olijfboom geldt dus het volgende: hoe meer licht, des te beter.
Water geven
Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft. Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:
# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco
Het is belangrijk, dat de grond vochtig blijft en niet te nat wordt. Dit houdt in dat zeker in de zomer je 2 tot 3x per week water moet geven, als hij in de volle zon staat. In de winter is 1x per week water genoeg. Voorkom bij het water geven dat de Olijfboom met zijn wortels in een laag water komt te staan, hierdoor kan wortelrot optreden.
Voeding
Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie.
Het is niet noodzakelijk om een Olijfboom extra voeding te geven. Mocht je dit toch willen doen dan raden wij aan dit 1x per week in het groeiseizoen te doen, van maart tot september. Geef hierbij altijd de aanbevolen hoeveelheid en geef nooit meer, want dit kan tot verzuring en verbranding van het wortelgestel leiden.
Verpotten
Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!
Het verpotten van een Olijfboom is noodzakelijk als zijn huidige pot te klein wordt. Kies een bloempot die 20% groter is dan de huidige pot. Het verpotten zorgt voor nieuwe voedingsstoffen, luchtigere grond en meer ruimte voor wortelgroei. Maar het belangrijkste is dat er voldoende aarde aanwezig moet zijn om vocht op te nemen. Als de Olijfboom buiten staat raden wij aan om een plantenbak te gebruiken met een goed functionerende afvoer. Plaats in dat geval een flinke laag Hydro korrels op de bodem alvorens je de plantenbak vult met verse mediterrane potgrond.
Snoeien
Het snoeien van je kamerplant kan een aantal voordelen opleveren:
# De kamerplant blijft compact. De plant ziet er mooier uit.
# Door het snoeien kan de plant vertakken waardoor de plant voller wordt.
# Licht kan beter doordringen. De groei wordt door het extra licht gestimuleerd.
# Je behoudt een gezonde plant. Door de dode of ongezonde vertakkingen te snoeien blijft de plant gezond en zal nieuwe groei stimuleren.
Het snoeien van een Olijfboom kan je het beste doen in het voorjaar. De beste periode is in april/mei, de olijfboom maakt dan weer snel nieuwe takken aan. Het snoeien van de Olijfboom kent een 2-tal voordelen. Allereerst is het mooier, wanneer je de Olijfboom in model snoeit. Hierdoor behoudt hij zijn mooie vorm en uitstraling. Ten tweede is het goed voor de plant, de Olijfboom hoeft zijn energie over minder takken te verspreiden en dit is goed voor de vitaliteit van de plant. Een tak die olijven heeft gevormd moet weer teruggesnoeid worden om ook volgend jaar hier weer olijven aan te krijgen. Het is mogelijk om de hele Olea als een knotwilg terug te snoeien. Wanneer je echter ook olijven aan de boom wilt hebben moeten de twijgen nooit korter dan 20 cm worden. Regelmatig worden Olijfbomen om de 2 tot 3 jaar tot 1/3 terug gesnoeid om weer een compacte volle kroon te ontwikkelen.
Giftig
Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. De Olijfboom is niet giftig, zowel de stam als de vruchten niet.
Luchtzuiverend
Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten neutraliseren schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 effectief om in zuurstof. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt. Het zuiveren van de lucht is niet zijn sterkste punt.
Ziektes & Problemen
Voorkomen is beter dan genezen!
Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen.
Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen.Wat betreft ongedierte is de Olijfboom gevoelig voor luis, zowel wol- als schildluis. Beide zijn te herkennen aan ‘witte plukken’ op de plant. In dit geval raden wij bestrijding aan.