1. Home
  2. /
  3. Verzorging Musa – Bananenplant

Verzorging Musa – Bananenplant

Hoe verzorg je een Musa Bananenplant?

De tropen haal in je huis met je eigen bananenboom de Musa. Deze exotische verrassing is een echte blikvanger in je interieur. De “schijn” stam bestaat eigenlijk uit een opeenstapeling van bladresten. De plant heeft wel veel water en licht nodig, maar daar krijg je een fantastische kamerplant voor terug!

In het kort

Er bestaan wel 400 soorten, maar in de gemiddelde woonkamer zal je bijna altijd de Musa Tropicana of de Musa Dwarf Cavendish tegenkomen. Deze planten zijn relatief klein van stuk. De Bananenplant wordt vaak Bananenboom genoemd, omdat hij een “schijn” stam heeft. Vanuit het middelpunt wordt steeds een nieuw bladerendek omhoog geduwd, vervolgens ontvouwt het zich. De Bananenplant in onze huiskamer kan ook bananen geven, zelfs eetbare. Bananenplanten van 2 tot 3 jaar oud ontwikkelen bloemen en als die zijn uitgebloeid groeien er bananen die tot 25 cm groot kunnen worden. Deze zijn eetbaar en smaken zoet. Nadat de plant bananen heeft gegeven zal het afsterven, maar deze soort maakt vrij snel nieuwe uitlopers aan en groeien dan weer tot een nieuwe volwassen bananenplant. Hij verlangt echter wel veel zonlicht, water en liefde en is daarom geen geschikte kamerplant voor kantoor.

Oorsprong

Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.

Deze plant komt van oorsprong uit Zuid-Oost-Azië en Australië. De Bananenplanten wordt al sinds de zesde eeuw gekweekt en is daarmee één van de oudste commercieel gekweekte kamerplanten. In Costa Rica was de eerste officiële bananenfarm, maar tegemwoordig vindt je ze over heel de wereld. De Musa is een plant uit de familie Musaceae, wat niets anders betekent dan banaanfamilie.

Standplaats

De Musa heeft het liefst veel zonlicht. Minimaal 5 uur direct zonlicht per dag bevordert de groei. Plaats deze kamerplant daarom ongeveer 2 meter voor een raam op het zuiden of direct voor een raam op het oosten of westen. Een raam op het noorden is minder geschikt. Indien Bananenbomen te donker staan zal er geen vers blad worden aangemaakt. Bij te weinig licht gaat het blad bovendien hangen. De meeste Bananenplanten zijn niet geschikt voor buiten door het feit dat deze niet winterhard zijn. Maar je kan de Bananenplant wel van half april tot half oktober als kuipplant in de tuin zetten op een zonnige, windstille plek. Binnen laten overwinteren, in het voorjaar rustig laten wennen aan de felle zon, om verbranding te voorkomen.

Water geven

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft.  Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:
# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco

Een Musa bestaat voor 80% uit water. Het zal je dus niet verbazen dat deze kamerplant veel water nodig heeft. De grond mag nooit uitdrogen. In de zomer verbruikt de Bananenplant ongeveer 2x zoveel water als in de winter. Indien het in de zomer erg warm wordt zullen de grote bladeren veel vocht verdampen, het is dan noodzakelijk om dagelijks water te geven. Geef in de winter aanzienlijk minder wate, want in de winter is de Musa in de ruststand en verbruikt deze minder energie.

Voeding

Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie.

De Bananenplant heeft regelmatig plantenvoeding nodig, van de lente tot en met de herfst. In de zomer groeit de plant zo snel dat hij wel wat extra voeding kan gebruiken. Het beste kan je in de zomer 1x per 2 weken een beetje plantenvoeding aan het water toevoegen. Met te weinig voeding zal de Bananenplant minder hard groeien en kan hij zelfs een beetje gaan hangen. Tijdens de winter verkeert de Musa in de rust en heeft deze geen voeding nodig. Neem voor de specifieke hoeveelheid een kijkje op de verpakking, en gebruik nooit meer dan aanbevolen.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Over het algemeen groeien Bananenplanten snel en het is daarom nodig om iedere 2 jaar te verpotten. Het verpotten kan het beste in de lenteperiode. Zorg er ook voor dat de bloempot minimaal 20% groter is, zodat de plant niet meer te snel verpot hoeft te worden. Een grotere pot stimuleert de groei en creëert een grotere waterbuffer, omdat de grond dan meer vocht kan opnemen. Gebruik hiervoor universele potgrond.

Snoeien

Het snoeien van je kamerplant kan een aantal voordelen opleveren:
# De kamerplant blijft compact. De plant ziet er mooier uit.
# Door het snoeien kan de plant vertakken waardoor de plant voller wordt.
# Licht kan beter doordringen. De groei wordt door het extra licht gestimuleerd.
# Je behoudt een gezonde plant. Door de dode of ongezonde vertakkingen te snoeien blijft de plant gezond en zal nieuwe groei stimuleren.

Bananenplanten zijn extreem rommelige planten. Bruine randen aan het blad, bruine vlekken, scheuren in het blad, het is allemaal niet te vermijden. Pak als het te erg wordt een schone schaar en knip de randen van de bladeren van je Musa bij. Het is normaal dat bladeren bruin gaan worden. Het zal de sierwaarde bevorderen om deze oude bladeren te verwijderen. Bovendien kost het de plant onnodige energie om de oude bladeren te onderhouden. De onderste bladeren laat de Musa sowieso eens in de zoveel tijd verdorren. Verwijder deze ook met een scherp mes.

Giftig

Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. De Musa staat over het algemeen niet bekend als een giftige plant voor mensen en dieren. Er wordt wel afgeraden om onrijpe bananen te eten.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten neutraliseren schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 effectief om in zuurstof. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt.

De Bananenplant is een gemiddelde luchtzuiveraar. Hij helpt zoals alle kamerplanten met het zuiveren van de lucht door schadelijke stofjes weg te halen en daardoor te zorgen voor een gezondere leefomgeving voor jou. Door zijn grote bladeren, die allemaal vocht uitstoten, is hij ook goed in het verhogen van de luchtvochtigheid.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen.
Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen.

In de zomer kan de Bananenplant bij teveel droogte last krijgen van spint. Dit is een infectie van mijten, die er helaas voor kan zorgen dat jouw Bananenplant het begeeft. Het beste kun je ziektes en ongedierte bestrijden met bestrijdingsmiddel.

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu