Verzorging Musa/Bananenplant

Hoe verzorg je een Musa/Bananenplant?

Wist je dat de Musa naar verwachting 10.000 jaar geleden is ontstaan? Veel mensen kennen de Bananenplant van vakanties, want ze groeien vooral in warme streken van Tenerife tot Indonesië en van Thailand tot Mexico. De Musa is een plant uit de familie Musaceae. De stam van deze Bananenplant bestaat eigenlijk uit een opeenstapeling van bladresten. De grote bladeren maken dat de plant snel een tropische sfeer geven aan je interieur.

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur. De plant mag op een lichte plek, maar niet direct in de zon. De Bananenplant moet je lekker warm houden, in ieder geval nooit kouder dan een graad of 12C. In de zomer kun je de Bananenplant prima op je terras zetten.

Water geven

Wij vinden het moeilijk om exact aan te geven hoeveel water de Bananenplant nodig heeft. Dit heeft te maken met een aantal factoren:
# Grootte van de plant/pot
# Standplaats van de plant
# Temperatuur
# Verwarming/airco
# Seizoen
# Soort (pot)grond

Zorg dat de aarde altijd vochtig is. Geef de plant gemiddeld 2 keer in de week water en zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. In de zomer verbruikt de Bananenplant ongeveer twee keer zoveel water en als het erg warm wordt is het noodzakelijk om dagelijks water te geven. De Musa houdt van een hoge luchtvochtigheid, besproei daarom deze plant regelmatig.

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. De Bananenplant is een snelle groeier en kan dus wel wat extra plantenvoeding gebruiken. Vanaf de lente tot en met de herfst één keer per twee weken een beetje plantenvoeding aan het water toevoegen. In de herfst en winter groeit de Bananenplant niet en heeft de plant geen extra voeding nodig.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond. De Bananenplant groeit snel, verpot hem daarom het liefst ieder jaar. Dit kan je het beste in het begin van de lente doen.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:
# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.

Bananenplanten zijn altijd een beetje rommelig. Vaak bruine randen/vlekken en scheuren in het blad. Als het te erg wordt knip de bladeren wat bij.

Giftig

De Bananenplant staat over het algemeen niet bekend als een giftige plant voor mensen en dieren.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof, maar dat wil niet zeggen dat ook alle planten luchtzuiverend zijn. De Bananenplant is een lichte luchtzuiveraar, maar door zijn grote bladeren is hij wel goed in het verhogen van de luchtvochtigheid.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Een Bananenplant in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht. Besproei regelmatig je plant, dat is goed voor de plant, omdat dan stof en eventueel ongedierte worden verwijdert. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welke plaag het gaat. Controleer dus regelmatig je plant!