Verzorging Monstera – Gatenplant

Hoe verzorg je een Monstera Gatenplant?

De Monstera wordt ook wel “Gatenplant” genoemd en is familie van de Philodendron. De Gatenplant komt uit Midden- en Zuid-Amerika. De naam ‘Gatenplant’ dankt de plant aan de speciale vorm van de bladeren, vol met gaten. De Monstera Gatenplant is en blijft één van de meest bekende en trendy planten om in huis te hebben. Daarnaast zorgen ze er ook voor dat je huis niet alleen groener, maar ook gezonder wordt.

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur. De Monstera blijft mooi groen als hij op een lichte plek staat, maar zet de plant zeker niet in de volle zon. Ook op standplaatsen met minder licht zal de Monstera het goed doen, de plant zal alleen iets minder hard groeien.

Water geven

Wij vinden het moeilijk om exact aan te geven hoeveel water deMonstera nodig heeft. Dit heeft te maken met een aantal factoren:
# Grootte van de plant/pot
# Standplaats van de plant
# Temperatuur
# Verwarming/airco
# Seizoen
# Soort (pot)grond

Zorg dat de grond van de Monstera altijd licht vochtig is, zonder dat de wortels van de plant in het water staan. Geef in de zomer liever twee keer een klein beetje water dan één keer heel veel. In de herfst en winter gebruikt deze plant minder water dan in de zomer. De Monstera houdt van een hoge luchtvochtigheid, besproei daarom deze plant regelmatig.

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. Je kan de Monstera in de lente en zomer één keer per twee weken wat extra plantenvoeding geven.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond. De Monstera is een flinke groeier, geef als het nodig is de plant ieder voorjaar een grotere pot.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:
# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.

De Monstera kan erg groot worden en daarom is het is goed om de plant af en toe te snoeien. Je kunt de bruine bladeren of takken die te lang worden gewoon afknippen.

Giftig

De Monstera is giftig. Pas dus op met kleine kinderen en huisdieren.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof, maar dat wil niet zeggen dat ook alle planten luchtzuiverend zijn. De Monstera is een uitstekende luchtzuiveraar. Hij zet koolstofdioxide om in zuurstof, beter dan veel andere planten dat kunnen. De plant kan ook zeer effectief schadelijke stoffen in de lucht afbreken en de luchtvochtigheid verbeteren.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Een Monstera in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht. Besproei regelmatig je plant, dat is goed voor de plant, omdat dan stof en eventueel ongedierte worden verwijdert. Besproei regelmatig je plant, dat is goed voor de plant, omdat dan stof en eventueel ongedierte worden verwijdert. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welk insect het gaat. Controleer dus regelmatig je planten!