1. Home
  2. /
  3. Verzorging Monstera – Gatenplant

Verzorging Monstera – Gatenplant

Hoe verzorg je een Monstera Gatenplant?

De Monstera, ook wel Gatenplant genoemd, is een mooie sierlijke kamerplant. Deze plant heeft grote bladeren waarbij het oudere blad “gaten” krijgt. Deze plant is oersterk, kan heel groot worden. Met de Monstera haal je echt de jungle in huis.

In het kort

De Monstera “Gatenplant” dankt zijn naam aan de speciale vorm van het blad. De bladeren zitten “vol met gaten”. Het is een zeer sterke kamerplant en een ideale plant voor een snel groen resultaat. De Monstera Deliciosa is een kruipende klimplant. In zeer zeldzame gevallen komen er bloemetjes aan de plant, die wel wat weg hebben van die van die van de Anthurium en de Aronskelk. Mocht de gatenplant gaan bloeien, dan kan je de bloemen het beste verwijderen, want ze onttrekken veel energie aan de plant.

Oorsprong

Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.

De Gatenplant (Monstera) komt uit de Philodendron familie en die Philodendron familie behoort weer tot de Araceae familie. In het Latijns noem je deze kamerplant Monstera Deliciosa. De naam Monstera zou kunnen komen van het Latijnse ‘Monstrum’, vanwege de monsterlijke bladeren, maar dat weten we niet zeker. Deze plant komt uit Midden- en Zuid-Amerika, waar hij langs de boomstammen omhoog woekert. In totaal zijn er 22 soorten Monstera’s, allemaal verwant aan de Philodendron. Het zijn echte klimplanten en ze kunnen dan ook wel 20 meter hoog worden. Van de luchtwortels worden in Mexico zelfs manden gemaakt!

Standplaats

De Monstera doet niet zo moeilijk over de plek waar hij komt te staan. Als het maar niet direct zonlicht is. Zelfs in de schaduw is de Monstera wel op haar plek. Al heeft ze natuurlijk wel wat zonlicht nodig om te groeien. Een standplaats met geen direct zonlicht of in de halfschaduw is de beste keuze. Zet deze plant dus niet pal voor een raam op het zuiden. Als de bladeren een gelige, vale gloed krijgen, dan staat je Monstera te licht. De Gatenplant groeit naar het zonlicht toe, vergeet haar daarom niet af en toe te draaien. Omdat het draaien van een plant iets is wat vaak vergeten wordt hebben wij een goede tip. Draai de Monstera iedere keer dat je haar water geeft. Dan wordt het draaien van de plant al snel een onderdeel van water geven. Aangezien hij erg groot kan worden moet het wel een plek zijn waar hij langere tijd kan blijven staan en waar hij goed kan uitgroeien. Het is een plant die van veel warmte houdt. Probeer ’s nachts de temperatuur niet onder de 16ºC laten dalen en overdag minstens 20 ºC aanhouden. Gaat je plant enorm hangen en groeit hij niet verder, dan heeft de plant misschien een steuntje nodig. Bind hem dan op aan een (mos)stok of met een touwtje.

Water geven

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft.  Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:
# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco

De Monstera is geen bijzonder dorstige plant, maar het is wel belangrijk dat de grond continue vochtig blijft. Tussen de gietbeurten door laat je de kluit bijna helemaal uitdrogen voor je weer water geeft Let er wel op dat je niet teveel water geeft, natte voeten daar is deze plant geen fan van. Check af en toe even of de grond niet te nat is door je vinger even in de potgrond te stoppen. Kleeft er nog aarde aan, dan is de grond dieper nog vochtig en hoef je nog geen water te geven. Geef in de zomer liever 2x een klein beetje water dan 1x te veel. In de lente en zomer, als de plant groeit, de temperatuur hoger is en er ook nog meer licht is, drinkt de plant wel meer dan in de winter. In lente en zomer moet je dus wat meer water geven dan in de herfst en winter. Als je ziet dat jouw Monstera bruine bladeren krijgt, komt dit zeer waarschijnlijk omdat hij teveel water krijgt Blijf naar je planten kijken en pas de hoeveelheid water aan als je merkt dat de grond snel droog is of juist heel lang nat blijft.

Voeding

Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie.

Je Gatenplant heeft mooie groene bladeren en door hem af en toe te voorzien van voeding, zal hij mooi groen blad behouden. Je kan in de zomermaanden 1x per 2 weken wat extra plantenvoeding geven. In de meeste gevallen kun je plantenvoeding gewoon mengen door het water die je toch al zou geven. Dit scheelt weer moeite en tijd! In de herfst is het niet echt nodig en in de winter kan het zelfs slecht zijn voor de Monstera. Hij verbruikt dan niet zoveel energie en dan blijft al de voeding dus in de grond zitten. Dit maakt de grond erg zuur, wat de wortels kan aantasten.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

De Monstera kan flink hard groeien, dus is het verstandig om de plant 1x per jaar een grotere pot te geven. Daardoor kunnen de wortels weer verder groeien en wat verse potgrond geeft de plant ook weer nieuwe voedingstoffen. De nieuwe bloempot moet minimaal 20% groter zijn dan de oude. Je kunt dit het beste in de lente doen, zodat de plant snel kan herstellen. Wil je niet dat je plant groter wordt maar wel dat je plant gezond blijft? Vervang dan 1x per 2 jaar de potgrond: haal de droge kluit uit de pot, schud zoveel mogelijk uit en vul aan met verse potgrond. Potgrond verliest langzaam de luchtige structuur, dus met nieuwe potgrond zitten de wortels er weer lekker luchtig bij. Ook is het voor deze klimplant belangrijk dat je hem de kans geeft om zich ergens aan vast te hechten; je kan hiervoor bijvoorbeeld een mosstok in de pot zetten en de plant daar aan vast te laten groeien.

Snoeien

Het snoeien van je kamerplant kan een aantal voordelen opleveren:
# De kamerplant blijft compact. De plant ziet er mooier uit.
# Door het snoeien kan de plant vertakken waardoor de plant voller wordt.
# Licht kan beter doordringen. De groei wordt door het extra licht gestimuleerd.
# Je behoudt een gezonde plant. Door de dode of ongezonde vertakkingen te snoeien blijft de plant gezond en zal nieuwe groei stimuleren.

Een Monstera die zich goed voelt op zijn plekje kan heel groot worden. Daarom is het goed om de plant af en toe te snoeien. Als je de lengte inkort, knip steeds onder een slapende knop, krijgt de plant weer ruimte om breder te worden. Je kunt bruine bladeren gerust afknippen bij de afsplitsing op de stam, de plant zal uiteindelijk weer nieuwe bladeren laten groeien. Meestal wordt deze klimmer verkocht op een mosstok, als hij groter wordt kan je altijd een grotere stok in de pot zetten. Takken die te lang worden of minder mooi zijn, kan je ook van de plant af knippen.

Giftig

Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. Helaas is de Monstera wel giftig voor huisdieren en kleine kinderen. Probeer deze plant dus uit de buurt van huisdieren en kinderen te houden. Bij katten kan er bijvoorbeeld nier schade optreden, als zij delen van deze plant eten.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten neutraliseren schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 effectief om in zuurstof. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt.

Het kan ook bijna niet anders met zulke enorme bladeren, de Monstera is natuurlijk ook een uitstekende luchtzuiveraar. Op de bladeren van planten zitten huidmondjes die CO2 kunnen innemen en weer zuurstof als restproduct uitstoten. Daardoor is het redelijk simpel; hoe groter het blad, hoe meer huidmondjes en dus meer zuurstofproductie.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen.
Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen.

De Monstera hij heeft over het algemeen weinig last van ziektes. Natuurlijk kan het toch nog gebeuren dat de plant te maken krijgt met luizen. Merk je dat er geen gaten of inkepingen ontstaan in het blad, dan kan dat betekenen dat je iets moet veranderen qua verzorging. De meest waarschijnlijke oorzaken zijn:
# Gebrek aan licht
# Koude lucht
#  Te weinig water
# Te weinig plantvoeding
Bij grote planten kan het zo zijn dat het water en voedsel de bovenste bladeren niet bereiken. Dit kun je verhelpen door de luchtwortels in de potgrond te drukken.

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu