Verzorging Kalanchoë Tomentosa/Pandaplant

Hoe verzorg je een Kalanchoë Tomentosa/ Pandaplant?

De Kalanchoë Tomentosa komt van oorsprong voornamelijk uit Madagaskar. Hij.heeft groengrijze, zilverachtige, wollige behaarde bladeren. Dat maakt deze vetplant apart en zeer herkenbaar. De bruine randen op de bladeren horen erbij! Het is een vetplant, dus makkelijk te verzorgen. Verwacht geen bloemen op deze plant.

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur. De Kalanchoë kan je bijna overal zetten. Van een zon- tot schaduwplek. Zolang het niet vriest, kan de Kalanchoë Tomentoasa ook gerust buiten staan.

Water geven

Wij vinden het moeilijk om exact aan te geven hoeveel water de Kalanchoë Tomentosa nodig heeft. Dit heeft te maken met een aantal factoren:
# Grootte van de plant/pot
# Standplaats van de plant
# Temperatuur
# Verwarming/airco
# Seizoen
# Soort (pot)grond

De Kalanchoë Tomentosa is een vetplant en heeft niet veel water nodig. Als een echte vetplant kan hij vrijwel droog doorleven, zeker in de winter. Één keer per week een beetje water is voldoende. Laat de grond tussen twee gietbeurten volledig uitdrogen. Deze plant nooit besproeien.

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. De Kalanchoë Tomentosa heeft geen extra voeding nodig.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond. De Kalanchoë Tomentosa groeit langzaam. Verpotten is daarom niet vaak nodig. Verpot hem ongeveer één keer in de drie jaar met universele potgrond of speciale potgrond voor cactussen en vetplanten.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:
# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.

De Kalanchoë Tomentosa hoef je niet te snoeien. Verwijder wel de dode bladeren en bloemen, want dan ziet de plant er natuurlijk veel mooier uit.

Giftig

Het sap in de bladeren en stelen van de Kalanchoë Tomentosa is giftig.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof, maar dat wil niet zeggen dat ook alle planten luchtzuiverend zijn. De Kalanchoë Tomentosa is niet echt een luchtzuiverende plant.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Een Kalanchoë Tomentosa in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welke plaag het gaat. Controleer dus regelmatig je plant!