1. Home
  2. /
  3. Verzorging Kalanchoë Tomentosa – Pandaplant

Verzorging Kalanchoë Tomentosa – Pandaplant

Hoe verzorg je een Kalanchoë Tomentosa Pandaplant?

Heb je weinig tijd én geen groene vingers? Dan is de Kalanchoë Tomentosa de ideale plant voor jou. Deze populaire plant heeft niet veel aandacht nodig om de show te stelen in jouw interieur. Bereid je voor op een kleurrijk tafereel, de bloemen van deze plant zijn namelijk een lust voor het oog.

In het kort

De Kalanchoë “Pandaplant” is een plant met opgaande, vertakte stengels en groengrijze, dikke, zilverachtig wollig behaarde bladeren in lepelvorm. Ze staan in kleine bladrozetjes. Aan de randen hebben de bladeren bruine randjes. De Pandaplant is door zijn bijzondere bladstructuur en kleur een decoratieve plant. Het probleem is vaak het opnieuw in bloei krijgen van de plant, maar de oplossing is heel simpel. De plant in de winter koel zetten, minimaal bij 10℃ en heel weinig water geven. In het voorjaar de plant verpotten in verse aarde en steeds iets meer water geven. Op een zonnige plek kan de plant wel tot in de herfst bloeien.

Oorsprong

Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.

De Kalanchoë Tomentosa (Pandaplant) is een plant uit de vetplantenfamilie Crassulaceae en telt wel 200 bekende soorten. Deze Pandaplant is afkomstig uit Madagascar, waar hij groeit op rotsachtige ondergronden. In China is de plant inheems, net als in Zuid- en Zuidoost Afrika. Het woord is een Latijnse verbastering van het Chinese woord ‘Kalan Chau’. Rond 1930 werd deze exotische plant naar Europa gehaald en veredeld door Duitse zaadhandelaar Robert Blossfeld. Tegenwoordig is het een hele populaire woonplant, om de enorme keuze in kleur en vorm én het gemak van de verzorging.

Standplaats

De Kalanchoë is een erg makkelijke kamerplant. Deze kamerplant mag je in de volle zon zetten, maar een plaats in de halfschaduw is ook prima. Al staat hij het beste op zijn plek met indirect zonlicht. De bladeren zullen een rode gloed krijgen indien de plant veel natuurlijk licht ontvangt. Als de plant donker staat kan het zo zijn dat de bladeren donkerder van kleur worden. Minimum temperatuur ’s nachts 15℃ en overdag 20℃.

Water geven

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft.  Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:
# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco

De Kalanchoë is een vetplant. Eén van de kenmerken van een vetplant is, dat de plant water opslaat in zijn stam en blad. Dit doet de Kalanchoë ook. Het is dan ook niet nodig om meer dan 1x per maand water te geven. Geef je toch te veel of te vaak water, dan worden de bladeren sponzig en de Pandaplant zal afsterven en ook krijgt de plant last van wortelrot. Zeker in de winter kan je de Kalanchoë gerust vaak overslaan met water geven.

Voeding

Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie.

De Kalanchoë heeft geen extra voeding nodig, aangezien deze kamerplant zijn natuurlijke voedingsstoffen uit de grond haalt. Bijvoeden is dus niet nodig. Mocht je de Pandaplant toch extra voeding willen geven,  maak dan gebruik van plantvoeding voor Cactussen. Kijk voor de juiste dosering altijd even op de verpakking. Gebruik nooit meer voeding dan aangegeven staat, je kunt beter te weinig dan te veel voeding geven. Te veel voeding zal de wortels van je plant namelijk schaden.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Verpotten van een Kalanchoë kan je het beste doen in het voorjaar. In het voorjaar is de plant in zijn ontwikkeling en zullen eventuele beschadigingen aan de wortels sneller herstellen. Gebruik voor het verpotten een bloempot die minimaal 20% groter is dan de oude. Het verpotten zorgt voor nieuwe voedingsstoffen, luchtigere grond en meer ruimte voor wortelgroei. Maar het belangrijkste is dat er voldoende aarde aanwezig moet zijn om vocht op te nemen. Verpot de Kalanchoë met universele potgrond of speciale Cactus potgrond. Verpotten van de Pandaplant is 1x per 3 jaar of wanneer de plant uit zijn pot groeit natuurlijk.

Snoeien

De Kalanchoë hoeft niet gesnoeid te worden. Wel raden wij aan om dode bladeren en verdorde bloemen te verwijderen. Dat ziet er natuurlijk mooier uit.

Giftig

Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. Het sap van de Kalanchoë is giftig. Zodra huisdieren of kinderen een hap nemen van deze Pandaplant kan dit gevaarlijk zijn.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten neutraliseren schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 effectief om in zuurstof. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt.

De Kalanchoë is niet bepaald een luchtzuiverende plant.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen.
Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen.

De Kalanchoë is een vetplant, hierdoor heeft hij een harde bladstructuur en is hij niet zo gevoelig voor ongedierte of ziektes. Mocht de Kalanchoë toch last krijgen van ongedierte, dan kun je een bestrijdingsmiddel gebruiken.

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu