1. Home
  2. /
  3. Verzorging Howea Forsteriana – Kentia Palm

Verzorging Howea Forsteriana – Kentia Palm

Hoe verzorg je een Kentia Palm?

Howea Forsteriana of Kentia palm is een bekende binnen de kamerplanten. De Kentia palm kan zeker een ideale plant voor in huis genoemd worden, want hij kan op veel plekken gezet worden. Ook is deze palm heel sterk en makkelijk om te verzorgen. De Kentia palm is geen snelle groeier en met zijn slanke vorm past hij mooi binnenshuis. De Kentia palm tovert elke hoek om tot een jungle.

In het kort

Dit is één van de sterkere palmen. De Kentia palm is herkenbaar aan zijn donkergroene, brede, geveerde bladeren. Ze zijn bovendien spitsvormig en waaieren uit op verschillende hoogten. De Howea palm is een trage groeier, maar vanuit het hart van de plant zal hij regelmatig een nieuw blad geven. Het nieuwe blad begint als een speer en zal opeens open springen. Omdat de plant zijn tijd neemt om te groeien, hoef je bovendien niet bang te zijn dat hij je hele woonkamer overneemt. Ook kan deze kamerplant goed tegen een lage luchtvochtigheid. Dit alles maakt de Kentia palm tot een zeer aantrekkelijke plant voor thuis of op kantoor.

Oorsprong

Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.

De Kentia Palm of Howea Forsteriana is een palm uit de familie Arecaceae of Palmea. De Kentia palm komt oorspronkelijk van Lord Howe Island, een eiland tussen Australië en Nieuw Zeeland. Door haar geïsoleerde ligging ontwikkelde zich hier een unieke flora en fauna, waaronder ook de Kentia palm. Pas in 1788 werd het eiland ontdekt door de Engelsman lord Howe. De eerste zaden van de Kentia werden in 1870 meegenomen naar Engeland en daar werd de Kentia al snel een populaire kamerplant.

Standplaats

De Kentia is een kamerplant die weinig behoefte heeft aan licht, dus een plek in de halfschaduw is prima. Zorg dat het geen plek is met volledige schaduw, want dan kunnen de bladeren geel of bruin worden door gebrek aan licht. De Kentia palm kan direct voor het raam op het noorden, westen en oosten en minimaal 3 meter van een raam op het Zuiden. Stagneert de groei of maakt de kamerplant weinig vers blad? Plaats de palm dan 1 meter dichterbij het raam. Worden de bladeren geel of wordt de plant lichter van kleur? Plaats de palm dan 1 meter verder van het raam. Zorg voor maximaal 3 uur direct zonlicht. Zo behoudt de Kentia zijn diep donker groene kleur. Wat temperatuur betreft is de Howea ook niet de moeilijkste, zo lang het maar tussen de 10°C en 35°C ligt, maar de optimale temperatuur is tussen de 20°C en 25°C. In de zomer kan je ‘m zelf gerust buiten zetten, zolang het maar niet gelijk in het directe zonlicht is.

Water geven

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft.  Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:
# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco

De Kentia dient net zoals andere palmen in een constant vochtige grond te staan. Krijgt je Howea gele bladeren? Dit kan komen door teveel of te weinig water. Als je namelijk teveel water geeft dan slaan de wortels van de Kentia dicht, waardoor ze helemaal geen water meer opnemen. Controleer bij gele bladeren dus altijd even of de grond onderin de pot kletsnat is of juist kurkdroog en pas je watergift hierop aan. Geef daarom regelmatig kleine beetjes water. Bijvoorbeeld eens per 5 dagen in de zomer en eens per 10 dagen in de winter. De plant vindt het wel erg fijn om 2x per jaar onder een lauwe douche gezet te worden, zodat al zijn bladeren weer helemaal schoon zijn. En tijdens warme dagen kan je hem eventueel ook tijdens een regenbuitje buiten zetten, maar zorg er dan wel voor dat het overtollige water weg kan lopen uit de pot.

Voeding

Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie.

De Kentia palm is een ijzersterke plant. Maar ze kunnen in de lente en zomer wel wat extra voeding gebruiken. Dit kan wekelijks van april tot en met september. Kijk voor de juiste dosering altijd even op de verpakking. Gebruik nooit meer voeding dan aangegeven staat, je kunt beter te weinig dan te veel voeding geven. Te veel voeding zal de wortels van je plant namelijk schaden.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Kentia palm heeft redelijk weinig en kleine wortels en groeien langzaam. Verpotten is hierom niet zo vaak nodig. Wat je wel kunt doen is de bovenlaag van de grond ieder jaar verversen. Neem de bovenste 5-10 cm grond en vervang dat door nieuwe grond waar weer verse voedingsstoffen in zitten. Verpot de Kentia palm het liefst in de lente, omdat eventueel beschadigde wortels dan sneller herstellen. Herhaal dit 1x per 4 jaar of eerder als de pot te klein wordt. Neem een bloempot die 20% groter is dan de oude pot. Het verpotten zorgt voor nieuwe voedingsstoffen, luchtigere grond en meer ruimte voor wortelgroei. Maar het belangrijkste is dat er voldoende aarde aanwezig moet zijn om vocht op te nemen. Je kunt gewone universele potgrond of speciale palmen potgrond gebruiken. Het is belangrijk om in de periode na het verpotten een Kentia palm niet te veel water te geven. Daardoor gaan de wortels sneller opzoek naar water en een groter wortelstelsel zorgt voor een gezondere palm.

Snoeien

Het snoeien van je kamerplant kan een aantal voordelen opleveren:
# De kamerplant blijft compact. De plant ziet er mooier uit.
# Door het snoeien kan de plant vertakken waardoor de plant voller wordt.
# Licht kan beter doordringen. De groei wordt door het extra licht gestimuleerd.
# Je behoudt een gezonde plant. Door de dode of ongezonde vertakkingen te snoeien blijft de plant gezond en zal nieuwe groei stimuleren.

Een Kentia palm is een kamerplant die blijft verjongen. Een Howea palm maakt aan de bovenkant nieuw blad aan, hierdoor zal het onderste blad minder mooi worden. Bruine sprieten of punten zijn niet altijd te voorkomen. Als het even misgaat stoot de Kentia palm de onderste bladeren het eerste af. Je kunt het oude blad van een palm makkelijk wegknippen. Knip de bladeren zo dicht mogelijk bij de stam af. Een knipbeurt geven kan ook, knip de bruine punten weg en je plant kan weer even mee.

Giftig

Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. De Kentia palm staat over het algemeen niet bekend als een giftige plant voor mensen en dieren.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten neutraliseren schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 effectief om in zuurstof. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt.

De Kentia palm zet met zijn bladeren veel CO2 om in zuurstof. Bovendien zijn ze goed in het luchtvochtiger maken van hun omgeving.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen.
Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen.

Een Kentia palm zal niet snel last hebben van ziektes. Mocht er zich toch ongedierte vestigen op de plant, dan wordt dit veelal veroorzaakt door tocht.

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu