Verzorging Howea Forsteriana/Kentia Palm

Hoe verzorg je een Kentia Palm?

De Kentia Palm (Howea Forsteriana) is een sterke en elegante palm met brede en frisgroene bladeren. De Kentia is een palm uit de familie Arecaceae of Palmea. Hij komt oorspronkelijk van Lord Howe Island, een eiland tussen Australië en Nieuw Zeeland. De Kentia is geschikt voor alle woonruimten en is daarnaast ook nog eens zeer luchtzuiverend.

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur. De Kentia is een plant die weinig behoefte heeft aan licht, dus een plek in de halfschaduw is prima. De ideale temperatuur voor de Kentia is tussen de 15 en 27 graden. Hij kan ook vrij goed tegen een lage luchtvochtigheid.

Water geven

Wij vinden het moeilijk om exact aan te geven hoeveel water de Kentia palm nodig heeft. Dit heeft te maken met een aantal factoren:
# Grootte van de plant/pot
# Standplaats van de plant
# Temperatuur
# Verwarming/airco
# Seizoen
# Soort (pot)grond

De Kentia houdt ervan om in licht vochtige grond te staan, zonder dat hij met zijn wortels in het water staat. Geef daarom regelmatig kleine beetjes water. In de herfst en winter gebruikt deze plant minder water dan in de zomer. Zeker in de winter af en toe de bladeren besproeien.

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. De Kentia mag je in de lente en zomer iedere twee weken wat extra voeding geven.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond. De Kentia palm is een plant die langzaam groeit. Verpot hem één keer in de vier of vijf jaar of natuurlijk eerder als de pot te klein wordt. Gebruik gewone universele potgrond of potgrond speciaal voor palmen.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:
# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.

Een Kentia hoeft je niet te snoeien, maar je kan wel de bruine sprieten of punten afknippen.

Giftig

De Kentia palm is niet giftig en dus een veilige plant voor kleine kinderen en huisdieren.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof, maar dat wil niet zeggen dat ook alle planten luchtzuiverend zijn. De Kentia is sterk luchtzuiverend. Hij zet koolstofdioxide om in zuurstof, beter dan veel andere planten dat kunnen. De plant kan ook zeer effectief schadelijke stoffen in de lucht afbreken en de luchtvochtigheid verbeteren.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Een Kentia in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht.Besproei regelmatig je plant, dat is goed voor de plant, omdat dan stof en eventueel ongedierte worden verwijdert. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welk insect het gaat. Controleer dus regelmatig je plant!