Verzorging Ficus

Hoe verzorg je een Ficus?

De Ficus is al jaren één van de populairste kamerplanten. Er zijn veel verschillende soorten. Zo kunnen Ficussen een rechte, gedraaide en gevlochten stam hebben, maar er zijn ook veel verschillende bladvormen en bladkleuren. De Ficus komt oorspronkelijk voor in delen van Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Australië. Het is een sterke plant en ook nog eens luchtzuiverend.

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur. De Ficus houdt van veel licht maar niet van de felle zon. Wanneer de plant één maal een plekje heeft gevonden is het raadzaam om de plant daarna niet meer te verplaatsen. Het kost de plant namelijk veel energie om te wennen aan een nieuwe locatie. Groeit de Ficus teveel naar één richting dan kun je hem natuurlijk draaien, liefst met kleine beetjes tegelijk.

Water geven

Wij vinden het moeilijk om exact aan te geven hoeveel water de Ficus nodig heeft. Dit heeft te maken met een aantal factoren:
# Grootte van de plant/pot
# Standplaats van de plant
# Temperatuur
# Verwarming/airco
# Seizoen
# Soort (pot)grond

De Ficus wordt graag licht vochtig gehouden, zonder dat hij met zijn wortels in het water staat. Geef daarom kleine hoeveelheden water per keer. Laat de kluit niet helemaal uitdrogen. In de herfst en winter gebruikt deze plant minder water dan in de zomer. De Ficus ook regelmatig besproeien.

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. Geef de Ficus één keer in de twee weken wat voeding. Natuurlijk alleen in de lente en zomer.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond. De Ficus kan je één keer in de twee jaar verpotten of wanneer de pot te klein wordt.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:
# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.

Als de Ficus te groot wordt kan je hem snoeien, zo blijft hij mooi compact. Doe dit bij voorkeur in het najaar. Je kan natuurlijk altijd geel of lelijk blad verwijderen.

Giftig

De Ficus is giftig. Het witte sap van de Ficus kan irriterend zijn voor de huid en ogen.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof, maar dat wil niet zeggen dat ook alle planten luchtzuiverend zijn. De Ficus staat in de top 5 van de meest luchtzuiverende planten. Hij zet koolstofdioxide om in zuurstof, beter dan veel andere planten dat kunnen. De plant kan ook zeer effectief schadelijke stoffen in de lucht afbreken en de luchtvochtigheid verbeteren.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan bestrijden!
Een Ficus in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht. Besproei regelmatig je plant, dat is goed voor de plant, omdat dan stof en eventueel ongedierte worden verwijdert. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welk insect het gaat. Controleer dus regelmatig je plant!