1. Home
  2. /
  3. Verzorging Ficus

Verzorging Ficus

Hoe verzorg je een Ficus?

De Ficus is al jaren een zeer populaire kamerplant. Het is bovendien een sterke plant, die met de juiste verzorging lang doorgroeit en mooi blijft. Hij is er in vele verschillende soorten, maten en vormen.

In het kort

De Ficus is een erg veelzijdige plant. Deze plant biedt niet alleen keuze uit verschillende kleuren groen en tekeningen van het blad. Hij wordt ook aangeboden met spannende stammen: spiraal, dubbele spiraal, koker, gevlochten en recht. Er is keuze uit exemplaren met kleine blaadjes, zoals de Ficus Benjamina of met enorme bladeren, zoals de Ficus Lyrata. Het is dus mogelijk om je hele kamer te vullen met Ficussen en toch diversiteit te creëren. Hij is ook zeer rijk aan bladeren, verkrijgbaar van ministruik tot binnenboom. De verzorging van de Ficus is ook nog eens makkelijk, dus het is geen wonder dat deze kamerplant zo’n populaire woonplant is. Het is een sterke kamerplant die onder andere populair is bij studenten, ook vind je ze vaak in openbare gebouwen of kantoren.

Oorsprong

Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.

De Ficus komt van oorsprong uit Afrika, maar Ficussen kom je ook tegen in Australië, Azië en Zuid-Amerika. De Ficus behoort tot de Moraceae familie oftewel de Moerbeifamilie.

Standplaats

Ficussen hebben behoefte aan veel zonlicht. Het liefst minimaal 5 uur direct zonlicht per dag. Dit kan door de plant 2 tot 3 meter voor een raam op het zuiden te plaatsen of direct voor het raam op het noorden, westen of oosten. Wanneer deze kamerplant verder van het raam afstaat zal de groei stagneren. De pot af en toe een kwartslag draaien laat de ficus mooi recht groeien. Een Ficus kan slecht tegen tocht, probeer dit dus te voorkomen. Minimale temperaturen: ’s nachts 15ºC en overdag 18ºC

Water geven

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft.  Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:
# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco

De grond van een Ficus dient altijd licht vochtig te zijn, zonder dat de plant met zijn wortels in het water staat. Het is daarom verstandig om kleine hoeveelheden water per keer te geven. Geef pas opnieuw water op het moment dat de grond droger begint aan te voelen. Bij twijfel kan er beter minder water worden gegeven. Een Ficus verbruikt in de winter ongeveer de helft van de hoeveelheid water ten opzichte van de zomer. Zet de plant gerust af en toe onder de douche of in een zomerse regenbui om het stof eraf te spoelen.

Voeding

Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie.

Geef geen kamerplantenvoeding in de herfst of winter. Begin pas met voeden wanneer de voedingstoffen uit de potgrond zijn verbruikt. Bekijk voor het bemesten op de verpakking voor een juiste dosering. Gebruik nooit meer dan aangegeven. Een Ficus gebruikt water voor transport, stofwisseling en stabiliteit. Door teveel voeding te geven komt de sapstroom tot stilstand en kan de plant zelfs dood gaan.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

De lente heeft de voorkeur omdat eventueel beschadigde wortels dan sneller herstellen. Herhaal dit proces 1x per 2 jaar of doe dit eerder als de pot te klein wordt. Een Ficus groeit meestal sneller na het verpotten. Plaats deze huiskamerplant in een bloempot die minimaal 20% groter is dan de oude en gebruik normale potgrond. Het is belangrijk om in de periode na het verpotten een Ficus niet te veel water te geven. Daardoor gaan de wortels sneller op zoek naar water. Een groter wortelstelsel zorgt voor een gezondere plant. Een grotere bloempot stimuleert de groei, verhoogd de gezondheid van de plant en creëert een grotere waterbuffer omdat de potgrond meer vocht kan opnemen.

Snoeien

Het snoeien van je kamerplant kan een aantal voordelen opleveren:
# De kamerplant blijft compact. De plant ziet er mooier uit.
# Door het snoeien kan de plant vertakken waardoor de plant voller wordt.
# Licht kan beter doordringen. De groei wordt door het extra licht gestimuleerd.
# Je behoudt een gezonde plant. Door de dode of ongezonde vertakkingen te snoeien blijft de plant gezond en zal nieuwe groei stimuleren.

Snoei de Ficus als de plant te groot wordt. Dit heeft als voordeel dat de kamerplant mooi compact blijft, zonder lelijke uitlopers. Daarnaast bereikt meer zonlicht gedurende de winter de kern van de Ficus. Een gesnoeide tak zal in de lente meerdere uitlopers vormen. Het vertakken levert een mooie volle kamerplant. Het snoeien gaat eenvoudig met een snoeischaar of mesje. Er zal wat wit sap uit de afgeknipte takken komen. Let erop dat een gesnoeide Ficus minder water zal verbruiken, indien er veel blad is verwijderd.

Giftig

Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. Het melkwitte sap is irriterend op een droge huid en kan leiden tot bultjes op de huid. Het is zeker niet levensbedreigend, maar kan wel voor irritatie zorgen. Verder is de Ficus een zeer vriendelijke plant.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten neutraliseren schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 effectief om in zuurstof. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt.

De Ficus behoort tot de 10 meest luchtzuiverende planten in de wereld, is gebleken uit een onderzoek van de NASA. De Ficus zorgt daaromvoor een gezonde werk- en leefomgeving.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen. Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen.

Een Ficus is erg gevoelig voor ziektes en ongedierte. Hoe eerder ongedierte wordt bestreden, hoe groter de kans dat de kamerplant het zal overleven. Het is daarom belangrijk iedere 2 maanden eens goed onder- en tussen de blaadjes te zoeken naar beestjes die er niet horen. In de zomerperiode is het mogelijk de ficus in een zomerse regenbui af te spoelen, op deze manier wordt ongedierte en stof in een vroeg stadium verwijdert. Pas hierbij echter op voor direct en fel zonlicht. Grijze bladeren kunnen een teken van spint zijn, in dit geval raden wij aan dit chemisch of biologisch te bestrijden.

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu