Verzorging Euphorbia Ingens/Cowboycactus

Hoe verzorg je een Euphorbia Ingens/Cowboycactus?

De Euphorbia is één van de meeste bekende cactussen! Deze plant is ook wel bekend als de “Cowboycactus”. Hij groeit als een zuil rechtop. Officieel gezien is de Euphorbia helemaal geen echte cactus; een echte cactus heeft geen wolfsmelk en alle Euphorbia soorten wel. Hij komt van oorsprong uit Zuid-Afrika. De Euphorbia is prikkelig, maar niet moeilijk en weer helemaal terug van weggeweest.

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur. De Euphorbia houdt van lichte tot zonnige plaats, maar kan ook zeker donker en droog staan. Deze plant kan in de zomer ook buiten op het terras staan. Hij kan alle temperaturen hebben, zolang het maar niet vriest.

Water geven

Wij vinden het moeilijk om exact aan te geven hoeveel water de Euphorbia nodig heeft. Dit heeft te maken met een aantal factoren:
# Grootte van de plant/pot
# Standplaats van de plant
# Temperatuur
# Verwarming/airco
# Seizoen
# Soort (pot)grond

De Euphorbia kan lang zonder water, wacht altijd tot de grond ingedroogd is en geef dan flink wat water. Geef de cactus in de voorjaar en zomer één keer in de twee weken water en in de herfst en winter is één keer per maand voldoende.

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. Geef de Eurphorbia één keer in de maand vanaf de lente tot de zomer een kleine hoeveelheid cactusvoeding.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond. Het verpotten van de Euphorbia is niet zo eenvoudig door de stekels, maar pas ook op voor het giftige sap. Verpot hem alleen als het echt nodig is. Één keer in de drie jaar is zeker voldoende.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:
# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.

De Euphorbia hoef je niet te snoeien. Als je wilt kun je grote vertakkingen afsnijden en opnieuw planten.

Giftig

De Euphorbia is giftig. Het witte (melk)sap dat in de plant zit kan irritaties opwekken.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof, maar dat wil niet zeggen dat ook alle planten luchtzuiverend zijn. Deze Euphorbia heeft geen luchtzuiverende werking.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan bestrijden!
Een Euphorbia cactus in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welke plaag het gaat. Controleer dus regelmatig je plant!