1. Home
  2. /
  3. Verzorging Euphorbia Ingens – Cowboycactus

Verzorging Euphorbia Ingens – Cowboycactus

Hoe verzorg je een Euphorbia Ingens?

De Euphorbia is eigenlijk helemaal geen cactus, maar een vetplant. De Euphorbia Ingens is een hippe en trendy plant en staat heel mooi in een modern interieur. Als kamerplant heeft hij niet veel plaats nodig, hij groeit als een zuil rechtop en door de vertakkingen heeft hij de vorm van een boom. Cowboycactus, deze stoere naam heeft deze Euphorbia gekregen doordat je hem vaak in westernfilms ziet.

In het kort

De Euphorbia is een grote familie met veel verschillende soorten. Hier behandelen wij alleen de Euphorbia Ingens die lijkt op een Cactus. Deze plant is ook wel bekend als de Cowboycactus. Door zijn vorm en door de stekels denkt men vaak dat de Euphorbia een Cactus is, maar het is een vetplant. Er is namelijk een verschil tussen de Euphorbia en een Cactus. Waarin verschilt de Euphorbia Ingens met een echte Cactus?

  • Het grote verschil met een Cactus zit hem in het sap binnenin de plant. Cactussen hebben binnenin een reservoir om vocht op te slaan in periodes van extreme droogte. Bij Cactussen bestaat dat vocht uit water, in de Euphorbia Ingens daarentegen zit een melkachtig vocht. Vandaar de Nederlandse naam Wolfsmelk.
  • De Euphorbia Ingens is van oorsprong een Afrikaanse plant terwijl Cactussen in Amerika groeien.
  • De doornen groeien rechtstreeks uit het blad. Bij Cactussen groeien de stekels op een soort kussenvormig knobbeltje of bladkussen (Areool).

Oorsprong

Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.

Van oorsprong komt de Euphorbia uit Zimbabwe en Zuid Afrika. De naam Ingens betekent in het Latijns ‘groot, reusachtig’, dit is vanwege het feit dat de Euphorbia Ingens in het wild wel hoogtes van 10 tot 12 meter kan bereiken. De Euphorbia behoort tot de succulenten familie waartoe Cactussen ook behoren. Hij ziet er uit als een cactus door zijn stekels maar hij behoort tot het plantengeslacht Euphorbiaceae of de wolfsmelkfamilie. Dit plantengeslacht kent ongeveer 2300 soorten die verspreid zijn over de hele wereld.

Standplaats

De Euphorbia is van oorsprong een plant die in een tropisch klimaat groeit. Wat betreft de standplaats heeft de Cowboycactus weinig eisen Je kan deze stoere kamerplant dus plaatsen op plekken in de zon en op plekken met minder natuurlijk zonlicht. Hij houdt van een temperatuur tussen 25°C en 30°C. In de winter heeft hij een rustperiode en dan kan je hem beter in een koelere kamer zetten. De temperatuur mag zonder problemen dalen tot 12°C°. Deze Cowboycactus kan in de zomerperiode ook buiten op het terras staan, laat de plant in dit geval wel geleidelijk wennen aan direct zonlicht. Te weinig zonlicht zal de groei afremmen en vergroot bovendien de kans op wortelrot en teveel licht leidt minder snel tot problemen.

Water geven

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft.  Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:
# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco

Euphorbia Ingens kan lang zonder water. Het is een vetplant, dus wees spaarzaam met water. De wortels mogen namelijk niet nat blijven. Doordat er over het algemeen weinig huidmondjes aanwezig zijn verdampen de planten nauwelijks water. Euphorbia’s zijn in staat om vele malen hun eigen gewicht in water op te nemen en vast te houden. Wanneer de dagen korter beginnen te worden raden wij aan dat er in deze periode minder water wordt gegeven. Ongeveer 2 maanden zonder water is in de winter geen enkel probleem. In de zomerperiode dient de grond tussen de gietbeurten op te drogen om te voorkomen dat de kamerplant last krijgt van wortelrot. Te weinig water leidt zelden tot problemen, daarom is het verstandig te wachten met water geven wanneer je twijfelt. Veel verzorging heeft deze plant niet nodig.

Voeding

Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie.

De Euphorbia Ingens groeit erg langzaam. De plant verbruikt dan ook maar weinig energie. Extra plantenvoeding is zeker niet nodig. Wil je de plant toch een extra boost geven? Geef dan vanaf de lente tot de zomer 1x per maand een kleine hoeveelheid plantenvoeding. Je kunt gebruik maken van plantenvoeding speciaal voor Cactussen. In de rustperiode (winter) en ook in de herfst is extra voeding niet nodig. Kijk voor de juiste dosering altijd even op de verpakking. Gebruik nooit meer voeding dan aangegeven staat, je kunt beter te weinig dan te veel voeding geven. Te veel voeding zal de wortels van je plant namelijk schaden.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

De Euphorbia Ingens is niet zo’n snelle groeier. Het is daarom ook zeker niet nodig om hem ieder jaar te verpotten. Eens in de 3 jaar is in de meeste gevallen meer dan voldoende. Ga je de Euphorbia verpotten dan kan je gebruik maken van een dikke handdoek om de plant uit zijn pot te krijgen, zo heb je geen last van de puntige stekels. Gebruik bij het verpotten altijd verse potgrond en een bloempot die minstens 20% groter is dan de oude. Het verpotten zorgt voor nieuwe voedingsstoffen, luchtigere grond en meer ruimte voor wortelgroei. Maar het belangrijkste is dat er voldoende aarde aanwezig moet zijn om vocht op te nemen. Het verpotten van de Euphorbia gaat het best als je dit met z’n tweeën doet.

Snoeien

De Euphorbia Ingens snoeien is een vak apart. Een Euphorbia Ingens snoeien is heel lastig te snoeien en kan beter worden voorkomen. De grote wond is gevoelig voor infecties en is bovendien lelijk.

Giftig

Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. De Euphorbia Ingens is giftig. Het sap dat in de plant zit kan irritaties opwekken. Zodra huisdieren en/of kinderen in contact komen met het sap is het belangrijk om contact op te nemen met een dokter.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten neutraliseren schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 effectief om in zuurstof. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt.

Helaas heeft deze Euphorbia geen luchtzuiverende werking.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen.
Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen.

De Euphorbia Ingens is niet gevoelig voor luis of spint. Een combinatie van vocht en tocht kan de plant zachter maken en is dan hierdoor wat gevoeliger voor ongedierte. Mocht de plant last krijgen van ongedierte dan raden wij aan dit direct te bestrijden.

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu