Verzorging Dracaena

Hoe verzorg je een Dracaena?

De Dracaena is een robuuste kamerplant die absoluut tegen een stootje kan. Er zijn wel 100 verschillende soorten Dracaena’s, waarvan sommige een bloedrode hars produceren. Daarom wordt hij ook wel Drakenbloedboom genoemd. Hij is familie van de Asparagaceae. De meeste komen voor in Afrika, Zuid-Azië en Midden-Amerika. Geef snel een tropisch tintje aan je interieur met deze luchtzuiverende en makkelijk te verzorgen.

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur. De Dracaena is tevreden met een lichte plaats, maar zet de plant niet op een plek waar hij vol in de zon staat. Schaduw vindt hij ook prima, zeker de bonte soorten. Minimale temperatuur is ’s nachts 12ºC en overdag 18ºC.

Water geven

Wij vinden het moeilijk om exact aan te geven hoeveel water de Dracaena nodig heeft. Dit heeft te maken met een aantal factoren:
# Grootte van de plant/pot
# Standplaats van de plant
# Temperatuur
# Verwarming/airco
# Seizoen
# Soort (pot)grond

De Dracaena heeft niet veel water nodig. Geef water op het moment dat de grond droog is geworden. Hij slaat water op in zijn stam, dus kan wel een stootje hebben. In de herfst en winter gebruikt deze plant minder water dan in de zomer.

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. Geef de Dracaena in het groeiseizoen een keer in de zes weken voeding. In de herfst en winter is de plant in rust: geef dan geen voeding!

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond. De Dracaena kan je één keer in de twee jaar verpotten of wanneer de pot te klein wordt.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:
# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.

Snoeien is niet echt nodig bij de Dracaena, maar in de herfst kan je de iets terug snoeien, door de wat langere takken tot aan de stam af te knippen. Zo blijft de plant compacter en voller.

Giftig

De Dracaena is giftig, het sap kan zorgen voor maagproblemen.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof, maar dat wil niet zeggen dat ook alle planten luchtzuiverend zijn. De Dracaena is sterk luchtzuiverend en staat ook hoog in de top 10 luchtzuiverende planten van de NASA. Hij zet koolstofdioxide om in zuurstof, beter dan veel andere planten dat kunnen. De plant kan ook zeer effectief schadelijke stoffen in de lucht afbreken en de luchtvochtigheid verbeteren.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan bestrijden!
Een Dracaena in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht. Besproei regelmatig je plant, dat is goed voor de plant, omdat dan stof en eventueel ongedierte worden verwijdert. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welke plaag het gaat. Controleer dus regelmatig je plant!