1. Home
  2. /
  3. Verzorging Dracaena – Drakenbloedboom

Verzorging Dracaena – Drakenbloedboom

Hoe verzorg je een Dracaena?

De Dracaena is een echte klassieker. Wie op zoek is naar een sterke kamerplant en die gemakkelijk in onderhoud is, is de Dracaena (Drakenbloedboom) een zeer goede optie. Door de wat palmachtige vorm heeft deze woonplant ook een stoere tropische uitstraling, die ieder interieur iets exotisch geeft.

In het kort

De Dracaena is in Nederland ook bekend onder de naam Drakenbloedboom. De naam Drakenbloedboom heeft de Dracaena te danken aan zijn uiterlijk, met puntige bladeren en rode hars, die bij sommige Dracaena’s vrijkomt. Er zijn wel 100 verschillende soorten. Dracaena is een hoge, volle kamerplant- of boom met één of meerdere stammen. Hieruit groeien schitterende bladeren in groen, geel en goud, met soms wat roze of rood. Er is keuze uit veel verschillende soorten blad: klein, fijn en puntig of juist groot en zacht. Ze zijn makkelijk in het onderhoud, de plant slaat vocht op in de stam en kan er dus wel tegen als je een keertje vergeet water te geven.

Oorsprong

Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.

In het wild groeit de Dracaena vooral in Afrika en op nabijgelegen eilanden als Madeira, de Canarische Eilanden en de Kaapverdische Eilanden. Al komen er ook een paar soorten voor in Zuid-Azië en eentje in Centraal Amerika. Dracaena is afgeleid van het Griekse “Drákaina” wat vrouwtjesdraak betekent. De plant is het natuurlijke, groene symbool van Tenerife. Er zijn maar liefst 100 verschillende soorten, al zijn er slechts 10 soorten echt bekend als kamerplant.

Standplaats

De stelregel voor een Dracaena is: hoe bonter de bladeren, hoe meer licht deze nodig heeft. Drakenbloedbomen met donkere bladeren kunnen goed op een standplaats met schaduw staan en Dracaena’s met lichter blad, doen het goed op een standplaats met half zon/half schaduw. Ze hebben maximaal 3 uur direct zonlicht per dag nodig. Plaats deze kamerplanten daarom voor een raam op het noorden of 2 tot 3 meter voor een raam op het oosten/westen. Bij een raam op het zuiden is een afstand van 3 tot 4 meter aan te raden. Wordt een Dracaena lichter van kleur, of zelfs geel? Dan krijgt deze te veel licht. Groeit de kamerplant niet of nauwelijks? Dan krijgt de plant te weinig licht. Minimale temperaturen: ’s nachts 12ºC en overdag 18ºC.

Water geven

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft.  Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:
# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco

De Drakenbloedboom verbruikt weinig water. Geef hem pas water als de grond droog aanvoelt. Dit zal in de zomer periode sneller zijn dan in de winter. In de winter kan de Dracaena weken zonder water, eens per 4 tot 6 weken is ruim voldoende. In de zomer adviseren wij eens per 2 tot 3 weken.  Er mag absoluut geen laagje water onderin de pot komen te staan. Voelt de grond na enkele dagen nog steeds vochtig, dan is het raadzaam om minder water per gietbeurt te geven. Bij twijfel kan er beter minder water worden gegeven, want bij teveel water zal er wortelrot optreden. In het begin is dit te zien in het blad, er ontstaan dan bruine vlekken met gele randen. Deze blaadjes kan je het beste verwijderen en de kamerplant aanzienlijk minder water geven. Wanneer een Dracaena te veel water krijgt voor een te lange periode, dan zal ook de stam onderaan zacht (rot) worden.

Voeding

Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie.

Extra voeding voor de Dracaena is zeker nodig. Er zit voor 6 á 8 weken voeding in de bodem. Deze voeding heeft de Drakenbloedboom in het begin van het voorjaar alweer op. Wij raden je aan om minstens 1x per maand plantenvoeding te geven. Zorg er in ieder geval voor dat je vanaf de herfst geen extra voeding meer geeft. Plantenvoeding in het najaar kan schadelijk zijn voor de plant. Kijk voor de juiste dosering altijd even op de verpakking. Gebruik nooit meer voeding dan aangegeven staat, je kunt beter te weinig dan te veel voeding geven. Te veel voeding zal de wortels van je plant namelijk schaden.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

De lente heeft de voorkeur omdat eventueel beschadigde wortels dan sneller herstellen. Herhaal dit 1x per 2 jaar of wanneer de huidige pot te klein is geworden. Plaats de plant in een pot die minimaal 20% groter is dan de oude en gebruik normale potgrond. Een grotere pot stimuleert de groei, verhoogd de gezondheid van de plant en creëert een grotere waterbuffer omdat de grond meer vocht kan opnemen. Hiernaast heeft de plant de beschikking over voldoende voedingsstoffen.

Snoeien

Het snoeien van je kamerplant kan een aantal voordelen opleveren:
# De kamerplant blijft compact. De plant ziet er mooier uit.
# Door het snoeien kan de plant vertakken waardoor de plant voller wordt.
# Licht kan beter doordringen. De groei wordt door het extra licht gestimuleerd.
# Je behoudt een gezonde plant. Door de dode of ongezonde vertakkingen te snoeien blijft de plant gezond en zal nieuwe groei stimuleren.

Om de Dracaena mooi compact en vol te houden is het aan te raden de Drakenbloedboom in de herfst terug te snoeien. Dit houdt in dat je de lange takken tot aan de stam afknipt. Deze zullen in de lente meerdere uitlopers vormen waardoor de plant een mooie volle vorm krijgt en een frisse uitstraling. Afknippen gaat heel gemakkelijk met een snoeischaar zonder verdere nazorg.

Giftig

Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. Deze kamerplant is giftig zodra je de plant gaat snoeien. Er komt dan vocht vrij wat giftig kan zijn voor huisdieren. Daarnaast kan het eten van het blad zorgen voor maagproblemen. De Dracaena is vooral giftig voor katten. Dus houd deze plant buiten bereik van huisdieren of kinderen.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten neutraliseren schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 effectief om in zuurstof. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt.

De Drakenbloedboom is zeer goed in het zuiveren van lucht en zorgt er dan ook voor een gezondere leefomgeving. Niet alleen produceert de plant veel zuurstof, maar hij haalt ook schadelijke stoffen zoals benzeen uit de lucht.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen.
Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen.

Dracaena’s worden gevoeliger voor ongedierte wanneer de kamerplant te veel water krijgt Hierdoor wordt het blad zachter en kan ongedierte er makkelijker sappen uit onttrekken. Verschillende vormen van luis kunnen voorkomen, van schildluis dopluis en wolluis. Die laatste komt vooral voor als de plant op de tocht staat. Hoe eerder de luis wordt waargenomen hoe beter deze te bestrijden is. Voor de behandeling adviseren wij gebruik te maken van een bestrijdingsmiddel.

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu