Verzorging Ctenanthe Burle Marxii

Hoe verzorg je een Ctenanthe Burle Marxii?

De Ctenanthe is een plant die oorspronkelijk voorkomt in tropisch Centraal en Zuid Amerika. De Ctenanthe behoort tot de familie van de Marantaceae. De plant is verwant aan de Calathea en heeft dezelfde leuke eigenschap dat de plant ’s avonds zijn bladeren optrekt. Dit betekent dat je overdag de mooie gestreepte bovenkant ziet en als het donker wordt de paarse onderkant. Hij groeit traag en blijft vrij klein. De Ctenanthe Burle Marxii is helaas niet de makkelijkste plant om te onderhouden, maar als je eenmaal de verzorging onder controle hebt, kan je lang van deze mooie plant genieten.

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur. Zet de plant op een lichte plek, maar niet in de felle zon. Probeer de omstandigheden voor de Ctenanthe stabiel te houden, door je plant niet steeds te verplaatsen. Houdt afstand van de verwarming en vermijdt ook tocht.

Water geven

Wij vinden het moeilijk om exact aan te geven hoeveel water de Ctenanthe Burle Marxii nodig heeft. Dit heeft te maken met een aantal factoren:
# Grootte van de plant/pot
# Standplaats van de plant
# Temperatuur
# Verwarming/airco
# Seizoen
# Soort (pot)grond

Houdt de grond licht vochtig, maar zorg dat de plant niet met zijn wortels in het water staat. Geef liever regelmatig kleine beetjes water dan veel per keer. In de zomer één keer per week, in de winter één keer per twee weken. Laat de grond niet uitdrogen. De Ctenanthe verlangt een hoge luchtvochtigheid, dus regelmatig de plant besproeien. In de herfst en winter gebruikt deze plant minder water dan in de zomer.

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. De Ctenanthe is een langzame groeier, dus heeft niet zoveel voeding nodig. Gedurende de lente en zomer kan je de plant één á twee keer in de maand voeding geven. In de herfst en winter groeit de plant niet, daarom heeft hij in deze tijd geen extra voeding nodig.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond. De Ctenanthe is geen harde groeier en hoeft dus niet al te vaak verpot te worden. Één keer in de twee á drie jaar is voldoende.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:
# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.

De Ctenanthe hoeft niet veel gesnoeid te worden. Wel is het verstandig om lelijke/ oude bladeren te verwijderen.

Giftig

De Ctenanthe Burle is niet giftig en kan dus met een gerust hart in huis worden gehaald.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof, maar dat wil niet zeggen dat ook alle planten luchtzuiverend zijn. De Ctenanthe staat erg bekend om zijn extreem luchtzuiverende werking. Hij zet koolstofdioxide om in zuurstof, beter dan veel andere planten dat kunnen. De plant kan ook zeer effectief schadelijke stoffen in de lucht afbreken en de luchtvochtigheid verbeteren.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan bestrijden!
Een Ctenanthe in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welke plaag het gaat. Controleer dus regelmatig je plant!