1. Home
  2. /
  3. Verzorging Ctenanthe Burle Marxii

Verzorging Ctenanthe Burle Marxii

Hoe verzorg je een Ctenanthe Burle Marxii?

De Ctenanthe Burle Marxii is helaas niet de makkelijkste plant om te onderhouden, maar hij geeft er wel veel klasse, uitstraling en sfeer voor terug! Hij groeit traag en blijft vrij klein. De Ctenanthe Burle is ook  een ware nachtbraker, luister maar eens naar zijn geritsel!

In het kort

Een bijzondere en decoratieve plant. Een altijd groene meerjarige kamerplant, met zacht behaarde purperen stengels. De Ctenanthe Burle Marxii is verwant aan de Calathea. In Nederland wordt hij ook gebedsplant genoemd. De Ctenanthe Burle trekt ’s avonds zijn bladeren op. Dit betekent dat je overdag de mooie gestreepte bovenkant ziet en als het donker wordt de paarse onderkant. Schrik dus niet als je wat geritsel hoort: dit zijn bladeren die langs elkaar schuiven. Probeer de omstandigheden voor de Ctenanthe stabiel te houden, door je plant niet telkens te verplaatsen. Als de plant op een bepaalde plek goed groeit, kan je haar daar het beste laten staan. Als je eenmaal de verzorging onder controle hebt, kan je lang van deze mooie plant genieten.

Oorsprong

Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.

De Ctenanthe is een plant die oorspronkelijk voorkomt in tropisch Centraal en Zuid Amerika. De plant is verwant aan de Calathea en heeft dezelfde leuke eigenschap, dat de plant ’s avonds zijn bladeren optrekt. Ctenanthe Burle Marxii is vernoemd naar Roberto Burle Marx, een Braziliaanse landschapsontwerper. De Ctenanthe behoort tot de familie Marantaceae.

Standplaats

Plaats haar in de half schaduw of bij een raam op het noorden. De Ctenanthe Burle Marxii houdt van een lichte plek maar niet in de volle zon. Ook mag de temperatuur niet te laag zijn, 15°C is zeker de ondergrens. Rond de 20°C is ideaal om de groei van nieuwe bladeren te stimuleren.

Water geven

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft.  Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:
# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco

De Ctenanthe heeft weinig water nodig. Houdt de grond licht vochtig. Geef liever regelmatig kleine beetjes water dan heel veel in 1 keer. In de zomer 1x per week en in de winter 1x per 2 weken. Deze plant heeft een hoge luchtvochtigheid nodig. Besproei daarom de bladeren minimaal 1 keer per week. Zo voorkomen je dat de bladranden indrogen.  Gebruik gedistilleerd water of regenwater.

Voeding

Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie.

Geef de Ctenanthe 1x per maand een beetje voeding. Lees de gebruiksaanwijzing voor de juiste dosering. Een overdosering is schadelijk doordat het de grond te zuur maakt voor de wortels.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

De Ctenanthe groeit niet super snel en hoeft niet al te vaak verpot te worden. Een goede indicatie is dat de wortels uit de pot groeien, dan is het tijd voor meer ruimte. Verpot de plant ongeveer 1x per 2 jaar, tijdens het voorjaar. Kies hierbij voor een pot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot. Gebruik goede kwaliteit potgrond. Het verpotten zorgt voor nieuwe voedingsstoffen, luchtigere grond en meer ruimte voor wortelgroei. Maar het belangrijkste is dat er voldoende aarde aanwezig moet zijn om vocht op te nemen.

Snoeien

Het snoeien van je kamerplant kan een aantal voordelen opleveren:
# De kamerplant blijft compact. De plant ziet er mooier uit.
# Door het snoeien kan de plant vertakken waardoor de plant voller wordt.
# Licht kan beter doordringen. De groei wordt door het extra licht gestimuleerd.
# Je behoudt een gezonde plant. Door de dode of ongezonde vertakkingen te snoeien blijft de plant gezond en zal nieuwe groei stimuleren.

De Ctenanthe hoeft niet veel gesnoeid te worden. Wel is het verstandig om lelijke/ oude bladeren te verwijderen.

Giftig

Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. De Ctenanthe Burle is niet giftig en kan met een gerust hart in huis worden gehaald. Het is natuurlijk wel zonde als je kat zijn klauwtjes in het mooie blad zet, dus misschien wil je hem buiten bereik zetten.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten neutraliseren schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 effectief om in zuurstof. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt.

De Ctenanthe staat  erg bekend om zijn extreem luchtzuiverende capaciteiten.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen.
Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen.

Is je plant in goede gezondheid, krijgt ze voldoende water en licht en staat ze niet op de tocht? Dan is ze veel minder vatbaar voor ongedierte. Helaas zijn er ook wat beestjes die erg van de Ctenanthe Burle houden. Ten gevolge van te droge lucht kan ook gemakkelijk spint en witte vlieg optreden. In eerste instantie moet je dit proberen te bestrijden door de plant regelmatig met een flinke, lauwe douchestraal te behandelen. Pas als dat niet lukt, neem je een bestrijdingsmiddel. Gele bladvlekken kunnen door felle zon veroorzaakt worden. Wanneer de bladranden omkrullen is dat een teken dat de lucht te droog is.

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu