Verzorging Clusia Rosea “Princess”

Hoe verzorg je een Clusia Rosea?

De Clusia Rosea Princess wordt ook wel Handtekeningboom genoemd, omdat je op het blad kunt schrijven door erin te krassen. Het blad blijft hierbij gewoon doorgroeien! Het blad van de Clusia heeft een frisse heldergroene kleur. De stam en takken zijn eerst groen, na verloop van tijd verhouten ze en veranderen ze in een bruine kleur. Deze plant is ook nog eens heel goed in de lucht zuiveren. De Clusia komt oorspronkelijk uit de tropische gebieden van Centraal- en Zuid-Amerika.

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur. Zet de Clusia op een lichte plek, maar niet in de felle zon. Op een donkere plek kan ook goed, maar zorg er wel voor dat de plant niet steeds verplaatst wordt van licht naar donker.

Water geven

Wij vinden het moeilijk om exact aan te geven hoeveel water de Clusia nodig heeft. Dit heeft te maken met een aantal factoren:
# Grootte van de plant/pot
# Standplaats van de plant
# Temperatuur
# Verwarming/airco
# Seizoen
# Soort (pot)grond

Houdt de grond van de Clusia in de zomer licht vochtig, zonder dat de wortels in een laagje water staan. Laat de grond niet uitdrogen, dus geef liever regelmatig kleine beetjes water dan heel veel per keer. In de winter mag de grond wel licht uitdrogen. Omdat de plant zich gemakkelijk aanpast, is een keer te veel of te weinig water niet schadelijk.

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. Geef de Clusia in de lente en zomer maandelijks één keer een beetje voeding.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond. Omdat de Clusia geen snelle groeier is, is verpotten niet snel nodig.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:
# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.

De Clusia mag je in het voorjaar wat terugsnoeien. Gele en lelijke bladeren kan je altijd wegknippen, maar pas op voor het giftige sap.

Giftig

De Clusia is giftig voor mensen en huisdieren. Het sap is irriterend en kan leiden tot misselijkheid en braken.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof, maar dat wil niet zeggen dat ook alle planten luchtzuiverend zijn. De Clusia is ook nog eens heel goed in de lucht zuiveren! Hij zet koolstofdioxide om in zuurstof, beter dan veel andere planten dat kunnen. De plant kan ook zeer effectief schadelijke stoffen in de lucht afbreken en de luchtvochtigheid verbeteren.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan bestrijden!
Een Clusia in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welk insect het gaat. Controleer dus regelmatig je plant!