1. Home
  2. /
  3. Verzorging Clusia Rosea “Princess”

Verzorging Clusia Rosea “Princess”

Hoe verzorg je een Clusia-Rosea?

De Clusia Rosea “Princess’’ is een mooie kamerplant met prachtig blad. Het blad is stevig en volledig glanzend groen van kleur. De “Princess” is een wat compacte vorm en zeer kenmerkend is dat de plant symetrisch is. De Clusia Princess is een zeer makkelijke kamerplant en een snelle groeier. 

In het kort

De Clusia is een kamerplant, die vooral om zijn blad wordt gehouden. Dit is namelijk groot, vrij dik, ovaal tot rond en heeft bovendien een prachtige groene glans. De bladeren hebben een duidelijke middennerf en verschijnen paarsgewijs aan de stengels, aan korte steeltjes. De Clusia is een relatief klein plantje maar laat je daar niet door misleiden, het is een harde groeier. De Clusia Rosea Princess wordt ook wel handtekeningboom genoemd, omdat je op het blad kunt schrijven door erin te krassen. Het blad blijft hierbij gewoon doorgroeien. Nederlandse namen zijn er niet echt; deze plant wordt soms appelvijg, varkensplant of varkensboom genoemd.

Oorsprong

Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.

Clusia Rosea komt van nature voor in tropische en subtropische gebieden. Het verspreidingsgebied loopt vanaf het zuiden van de Verenigde Staten tot in Zuid-Amerika, maar de Clusia is vooral veel te vinden in de Caraïben. Daar groeien ze op heel veel verschillende ondergronden: van kale lavalandschappen in Hawaï tot moerassige tropische bossen en van direct aan de kust tot diep in het binnenland en hoog in de bergen. Clusia wordt hier ook als onkruid beschouwd. Er zijn tussen de 300 en 400 soorten Clusia’s, die bestaan uit bomen, struiken en lianen.

Standplaats

Je kunt de Clusia het beste op een zonnige standplaats zetten met beperkt direct zonlicht. Plaats de plant niet direct voor een raam op het zuiden. Het zonlicht vanuit het zuiden is toch ietwat te sterk voor de Clusia. Teveel licht zal bruine en gele vlekken veroorzaken op de bladeren. Enkele meters afstand is beter. Bij een raam op het noorden kan de plant wel direct voor het raam staan. Zie je weinig nieuw blad verschijnen in de lente? Dan staat de Clusia waarschijnlijk te donker. Plaats hem een meter dichter bij het raam en de kans is groot dat je al verschil ziet. Het is echter ook aan te raden om de planten een zo hoog mogelijke luchtvochtigheid te gunnen, want dan staan ze er het fraaiste bij. Vermijd dus een standplaats naast een hete radiator. Omdat het zo’n sterke plant is, kan de Clusia ook tegen een stootje. Minimale temperatuur: ’s nachts 11°C en overdag 15°C.

Water geven

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft.  Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:
# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco

Deze plant heeft behoorlijk veel water nodig en heeft het liefste altijd een tamelijk vochtige aarde. Geef de Clusia 1x per week water. De grond van de Clusia dient in de lente en zomer licht vochtig te zijn, zonder dat er zich een laag water vormt onder in de pot. In de winter mag de grond licht uitdrogen. Het is een makkelijke kamerplant, je mag de plant dan ook gerust een keer vergeten. Clusia’s hebben geen enkel bezwaar tegen hard water.

Voeding

Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie.

Om de Clusia voldoende energie te geven in het groeiseizoen kan je vanaf de lente eens per 2 weken plantenvoeding geven. Wij raden aan om de Clusia bij te voeden met Universele plantenvoeding. In de herfst en winter is het raadzaam niet te voeden. Wij adviseren ook de aanbevolen hoeveelheid op de verpakking te handhaven, want teveel voeding is namelijk schadelijk voor een plant.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Omdat de Clusia niet snel groeit, is verpotten niet vaak nodig. Wij raden wel aan om eens per 2 jaar de plant verse aarde te geven. Kies hierbij een bloempot die 20% groter is. Een grotere bloempot stimuleert de groei, verhoogd de gezondheid van de plant en creëert een grotere waterbuffer omdat de potgrond meer vocht kan opnemen. Gebruik normale potgrond en probeer zo min mogelijk de wortels te beschadigen.

Snoeien

Het snoeien van je kamerplant kan een aantal voordelen opleveren:
# De kamerplant blijft compact. De plant ziet er mooier uit.
# Door het snoeien kan de plant vertakken waardoor de plant voller wordt.
# Licht kan beter doordringen. De groei wordt door het extra licht gestimuleerd.
# Je behoudt een gezonde plant. Door de dode of ongezonde vertakkingen te snoeien blijft de plant gezond en zal nieuwe groei stimuleren.

Clusia’s vertakken uit zichzelf redelijk vaak, maar het kan soms ook voorkomen dat ze lange, onvertakte uitlopers maken. De Clusia kan je flink terugsnoeien, maar dat kun je dan het beste wel in het voorjaar doen, als de plant net uitloopt. Mochten er gele bladeren aanwezig zijn, kan je deze natuurlijk wel wegknippen, probeer dit altijd bij een uitsplitsing van het blad naar een andere tak/blad te doen. Zo blijft je Clusia mooi compact.

Giftig

Bijna alle kamrplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. De Clusia is giftig. Zowel de groene vruchten als het sap uit de plant is giftig voor mensen en huisdieren. Je hoeft niet bang te zijn dat je er dood aan zal gaan, maar het sap is irriterend en kan leiden tot braken en misselijkheid.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten neutraliseren schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 effectief om in zuurstof. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt.

Ondanks dat de meeste Clusia soorten kleine planten zijn, is het soort erg luchtzuiverend. Het stevige blad zet overdag zijn huidmondjes open en zuivert de lucht. Daarnaast haalt de Clusia ook schadelijke stoffen uit de lucht.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen.
Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen.

De Clusia is bij de juiste verzorging een kamerplant die niet snel last heeft van ziektes of ongedierte. Als ze het niet goed naar hun zin hebben, zijn ze enigszins vatbaar voor schild- en dopluis.

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu