1. Home
  2. /
  3. Verzorging Citrusboom

Verzorging Citrusboom

Hoe verzorg je een Citrusboom?

Onder Citrusbomen verstaan we de kuipplanten mandarijn, citroen, limoen, sinaasappel, kumquat en grapefruit. Ze zien er steeds net even iets anders uit, maar ze hebben allemaal wel een stevige stam met daarop een groene kroon. Een citrusboom in je huis of op je terras geeft een ultiem zomers gevoel.

In het kort

Citrusbomen zijn wereldwijd bekend en worden gewaardeerd vanwege hun vruchten. Daarnaast zijn het leuke planten om te zien, zeker als ze een overweldigende bloesem hebben of er kleurrijke vruchten aan hangen. Deze mediterrane beauty’s blijven ook nog eens altijd groen, zodat je er het hele jaar door plezier van hebt. Ze staan graag warm en zonnig en ze geven je terras of balkon een exotisch tintje. Citrusplanten en –bomen zijn typische kuipplanten en staan het liefst in een terracotta pot.

Oorsprong

Citrusbomen horen bij het plantengeslacht Citrus en behoort tot de familie van de Rutaceae. Ze worden al meer dan 4000 jaar gekweekt, het is één van de oudste teeltgewassen. De oorsprong ligt in Zuidoost-Azië. De citroen kwam als eerste naar Europa, in de16de eeuw gevolgd door sinaasappel en in 1805 kwam de mandarijn. Het waren gewilde oranjerieplanten bij koningshuizen en hoge adel. Afgezien van kumquat valt over de smaak van de vruchten te twisten, maar de boompjes zijn zeker zo decoratief en vrolijk als je de vruchten er gewoon aan laat zitten.

Standplaats

Zet de Citrus tijdens de winter op een zonnige plek in de woonkamer. Het beste is om hem bij een raam te zetten waar veel zonlicht door naar binnen komt. In de herfst, lente en zomer kun je de Citrusboom het beste buiten zetten. Citrus soorten houden van een beschutte, zonnige plek. Op een hoek van het terras of vlak bij het huis is prima. Na overwintering kunnen de kuipplanten het liefst na IJsheiligen (15 mei) voor het eerst weer buiten, als de kans op nachtvorst nihil is. Zet ze niet meteen in de volle zon, maar eerste een weekje in de (half)schaduw. Want direct zonlicht kan in de eerste week buiten het blad ernstig verbranden. Zorg er voor dat de plant 5 tot 6 uur zonlicht per dag heeft. Vooral in de winter is het belangrijk dat de plant voldoende zonlicht ontvangt. Direct zonlicht zorgt namelijk dat de vruchtontwikkeling kan plaatsvinden.

Haal een Citrusplant bij de eerste nachtvorst naar binnen. Laat deze overwinteren in een koele (5 tot 10 ºC), lichte ruimte of een onverwarmde kamer met grote ramen. De planten gaan nu hun rustperiode in. Geef ze net genoeg water dat ze niet uitdrogen. Citroenen, mandarijnen en sinaasappels overwinteren het beste in een vorstvrije omgeving. De granaatappelen en vijgenbomen zijn vorstbestendig en kunnen daarom ook in de volle grond.

Water geven

Hoeveel water moet je de Citrusboom geven? De plant is gewend aan droge periodes afgewisseld met periodes van regen. Zorg er voor dat de grond van de plant dus niet al te vochtig is, geef niet te veel water. Een veelvoorkomend probleem bij Citrusplanten is dat ze te veel water krijgen. Hierdoor ontstaat wortelrot en gaat de plant dood. Geef je plant dus pas water als de bovenste 5 centimeter van de potgrond droog is. Gele of krullende bladeren zijn een teken dat de wortels te nat zijn. Als dit gebeurt, kun je de plant het beste een tijdje geen water geven. Geef de planten, als ze eenmaal weer buiten staan, de eerste keer veel water. Wacht vervolgens tot de kluit goed is opgedroogd voor ze opnieuw water te geven; dit keer een normale hoeveelheid. Blijf ze de hele zomer regelmatig, maar niet te veel water geven. Het beste is om je vinger in de grond te stoppen tot ongeveer twee knokkels. Voelt de grond daar droog, dan kan je de plant weer water geven. Maar als de plant vruchten aan het aanmaken is, kan je de plant meer water geven. Geef liever regenwater dan leidingwater want Citrusbomen houden niet van kalk. 

Voeding

Wanneer moet je de Citrusboom voeding geven? Voornamelijk wanneer de boom vruchten gaat aanmaken is het verstandig bij te voeden. Dit is in het groeiseizoen van maart tot september. Geef 1 x per maand plantenvoeding. In de winterperiode raden we aan geen voeding te geven aan de plant. Dit omdat de citroenplant dan in ruststand is. Geel blad betekent voedingsgebrek.

Verpotten

Het verpotten van een Citrusboom is noodzakelijk, als de huidige plantenbak te klein wordt. Vaak is de plant dan twee of drie keer zo groot als de plantenbak. Kies hiervoor een plantenbak die minimaal 20% groter is dan de oude, dan heeft de plant voldoende ruimte zich verder te ontwikkelen.

Snoeien

Het snoeien van een Citrusboom kan je het beste doen in het voorjaar voordat er nieuwe scheuten verschijnen. Als je de plant later snoeit, kan de plant zich lastiger herstellen. Het snoeien kent een tweetal voordelen. Allereerst is het mooier, wanneer je de Citrusboom in model snoeit. Hierdoor behoudt deze zijn mooie vorm en uitstraling. Ten tweede is het goed voor de plant. De Citrusplant hoeft zijn energie over minder takken te verspreiden en dit is goed voor de vitaliteit van de plant. Ook kan zonlicht de kern van de kruin bereiken.

Giftig

Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. Deze Citrusboom is niet giftig, zowel de stam als de vruchten niet.
Maar let op! Wanneer je de boom net hebt gekocht en de plant heeft al vruchten, bestaat de kans dat deze chemisch zijn bespoten!

Luchtzuiverend

Het zuiveren van de lucht is niet zijn sterkste punt.

Ziektes & Problemen

De Citrusplant is gevoelig voor ongedierte, zowel wol- als schildluis. Allemaal ziekten die je onmiddellijk moet behandelen. Knip zware aantasting meteen weg. Afvallende bladeren en afstervende takken in de winter? Dan is de overwinterplek te donker of te koud.

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu