Verzorging Citrusboom

Hoe verzorg je een Citrusboom?

De Citrusboom is heel populair. Ze zijn er in verschillende soorten zoals de mandarijn, citroen, limoen, sinaasappel, kumquat en grapefruit. Ze blijven altijd groen, zodat jij er het gehele jaar door plezier van hebt. De meeste Citrusbomen bloeien in april of mei. De oorsprong van de Citrus ligt in Zuidoost-Azië. De vruchten worden in ons Europese klimaat wel goed rijp, maar ze zijn meer voor de sier, dan voor consumptie. Een Citrusboom in je huis of op je terras geeft altijd een heerlijk vakantie gevoel.

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur. Zet de Citrusboom op een lichte zonnige plek. Vanaf mei/juni kan de plant naar buiten op een beschutte, zonnige plek. Zet hem in de winter weer binnen, want hij is niet winterhard.

Water geven

Wij vinden het moeilijk om exact aan te geven hoeveel water de Citrusboom nodig heeft. Dit heeft te maken met een aantal factoren:
# Grootte van de plant/pot
# Standplaats van de plant
# Temperatuur
# Verwarming/airco
# Seizoen
# Soort (pot)grond

Geef de Citrusboom regelmatig water, maar pas op dat hij niet met zijn wortels in het water staat. In de groeiperiode van mei tot september mag je hem wat meer water geven.

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. In het groeiseizoen, van maart tot september, kan je de Citrusboom één keer in de maand wat extra voeding geven.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond. Kies jaarlijks voor een wat grotere pot als je de Citrusboom goed groot wil laten groeien. Gebruik speciale potgrond voor citrus of mediterrane planten.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:
# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie

Snoeien van de Citrusboom kan je om de paar jaar doen, doe het alleen als het echt nodig is. Verwijder dode takken en ook de lange scheuten kan je inkorten om de mooie vorm te houden.

Giftig

De Citrusboom en de vruchten zijn niet giftig. Maar de vruchten zijn niet echt voor consumptie geschikt.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof, maar dat wil niet zeggen dat ook alle planten luchtzuiverend zijn. Het zuiveren van de lucht is voor de Citrusboom niet zijn sterkste kant.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan bestrijden!
Een Citrusboom in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welk insect het gaat. Controleer dus regelmatig je plant!