1. Home
  2. /
  3. Verzorging Calathea

Verzorging Calathea

Hoe verzorg je een Calathea?

De Calathea is een prachtige plant met een unieke uitstraling, maar helaas niet de makkelijkste om te verzorgen. Deze plant is beroemd om de unieke eigenschap dat de bladeren sluiten in de nacht en overdag weer openen op basis van de hoeveelheid licht in de kamer. Met de Calathea haal je dus zeker geen saaie plant in huis.

In het kort

De Calathea is een prachtige plant met opvallend grote bladeren die via stengels direct uit de aarde omhoogsteken. De kracht en pracht van de Calathea zit in deze bladeren. Voornamelijk zijn deze bladeren groen, paars of roze van kleur en hebben streepjes, vlammende patronen of alleen een gekleurde rand. Ook hebben de bladeren golven, ronde, spitse of ovale vormen en bovendien hebben ze vaak een patroontje. Bijzonder aan de Calathea is dat de bladeren ‘’leven’’. Zodra ‘s morgens de zon doorbreekt, spreiden de bladeren zich om het licht op te vangen en ‘s avonds sluiten ze zich weer. Dit kan een ruisend geluid opleveren. Hierdoor staat de plant ook wel bekend als ‘’the living plant’’. De Calathea kan dit, omdat deze plant een soort ‘’gewrichtje’’ heeft tussen het blad en de steel.

Oorsprong

Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.

De plant komt oorspronkelijk uit de oerwouden van het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Calathea groeit van nature in het tropische regenwoud, in warme en vochtige omstandigheden. Hij groeit daar vooral op beschutte, niet al te lichte plekken.

Standplaats

De Calathea kamerplant heeft weinig licht nodig. Plaats de plant op een standplaats zonder direct zonlicht. De meest ideale standplaats voor de Calathea is voor een raam op het noorden. Voor een raam op het westen of oosten kan je het beste een afstand van 2 tot 4 meter aanhouden. Voor een raam op het zuiden is een afstand van 3 tot 4 meter aan te raden. Te veel zonlicht is schadelijk voor de plant en zal leiden tot bruine randen op de bladeren. De Calathea staat wel graag in een warme ruimte, maar hij verlangt naar een hoge luchtvochtigheid. Zet de plant daarom niet bij een verwarming. Plaats de plant niet op een standplaats met tocht, maar zoek een plek met een temperatuur tussen de 18°C en 23°C.

Water geven

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft.  Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:
# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco

Deze kamerplant verbruikt relatief veel water. Je kunt de Calathea het beste regelmatig kleine hoeveelheden water geven. In de zomerperiode is het verstandig om de plant 2x per week water te geven. In de winter mag je gerust wat minder vaak water geven. Het is van belang dat de Calathea in lichtvochtige grond staat, zonder dat er hierbij een laag water onder in de pot vormt. Door zijn oorsprong uit het vochtige Amazone regenwoud is het van belang dat de grond nooit uitdroogt. Door je vinger in de grond te steken, kan je eenvoudig voelen of de grond nog vochtig is. Begint de grond op te drogen, dan geef je de plant opnieuw water. Wanneer de plant slap gaat hangen, is dit een duidelijk signaal dat de Calathea te weinig water heeft gekregen. Na het water geven zal de plant weer overeind komen, mits de plant niet te lang droog heeft gestaan. Ook krullend blad is vaak een teken dat de plant dorst heeft. Staat de plant constant in een laag water, dan zal de plant te veel water krijgen en is er kans op wortelrot.

Voeding

Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie.

Wanneer de Calathea in de lente en zomer nieuwe bladeren gaat aanmaken is bijvoeden wenselijk. Dit kost de kamerplant namelijk veel energie. Daarnaast zorgen voldoende voedingstoffen voor het behoud van de bladkleur. Gebruik hiervoor universele kamerplanten voeding. Kijk voor de juiste dosering op de verpakking en gebruik nooit meer dan staat aangegeven. Te veel voeding is slecht voor de plant en de wortels. In de winter en herfst is extra voeding niet nodig. Dit kan zelfs schadelijk zijn voor de kamerplant.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Net zoals bij de meeste andere planten is het goed om de Calathea eens in de 2 jaar in een nieuwe, ruimere pot te zetten. In 2 jaar tijd zijn meestal alle voedingstoffen uit de potgrond wel gebruikt en zal de plant het dus moeilijk krijgen als er geen nieuwe potgrond gegeven wordt. Verpot de plant bij voorkeur in de lente, in deze periode herstelt de plant sneller van eventuele beschadigingen. Gebruik hiervoor een bloempot die 20% groter is. Op deze manier heeft de plant meer ruimte om zijn wortelstelsel uit te breiden en verse grond om voedingsstoffen en vocht op te nemen.

Snoeien

Het snoeien van je kamerplant kan een aantal voordelen opleveren:
# De kamerplant blijft compact. De plant ziet er mooier uit.
# Door het snoeien kan de plant vertakken waardoor de plant voller wordt.
# Licht kan beter doordringen. De groei wordt door het extra licht gestimuleerd.
# Je behoudt een gezonde plant. Door de dode of ongezonde vertakkingen te snoeien blijft de plant gezond en zal nieuwe groei stimuleren.

Oude lelijke blaadjes kun je eenvoudig laag bij de grond afknippen. Het voordeel hiervan is dat de plant energie bespaart. De plant kan niet erg groot worden, dus om de kamerplant klein te houden is snoeien niet nodig.

Giftig

Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. De Calathea staat over het algemeen niet bekend als een giftige plant voor mensen en dieren.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten neutraliseren schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 effectief om in zuurstof. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt.

Op het gebied van luchtzuivering is de Calathea ook nog eens een uitblinker. Mede door de vele grote bladeren is deze kamerplant heel goed in het omzetten van CO2 in zuurstof. Daarnaast stoten Calathea’s ook nog eens waterstofdamp uit. En die schadelijke stoffen en vieze geurtjes in je huis? Die zijn ook verleden tijd met een Calathea.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen.
Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen.

De Calathea kan last krijgen van spint, zeker als de kachel aangaat in het najaar. Sproeien is hierbij al een goed preventie middel aangezien ongedierte slecht bestand zijn tegen een vochtige omgeving. Spint komt voor op het blad van de plant, wanneer de luchtvochtigheid laag is. Spint is een mijt die de bladeren aanvreet waardoor er een lichte/witte uitslag op de bladeren ontstaat. Of behandel de Calathea eens in de zoveel tijd met bestrijdingsmiddel en je houdt spint uit de buurt.

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu