Verzorging Calathea

Hoe verzorg je een Calathea?

De Calathea komt uit de oerwouden van het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Deze populaire kamerplant is er in verschillende soorten en maten. Kijk maar eens goed naar de bladeren die golven, ribbelen, ronde, spitse of ovale vormen hebben en de mooiste patronen showen. Maar de Calathea heeft nog een bijzondere eigenschap: hij volgt het ritme van de natuur. Zodra het ochtendlicht in de kamer valt, spreiden de prachtbladeren zich om het licht op te vangen en ’s avonds sluiten ze zich weer. Dit kan een knisperend geluid opleveren. Deze kamerplant staat ook bekend als the living plant. Sssst…hoor je het geritsel?

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur. De Calathea staat graag op een lichte plek, maar niet in de directe zon. Ideale temperatuur is tussen de 15 en 23 graden. Zet de plant niet bij een verwarming en wel op een tochtvrije plek.

Water geven

Wij vinden het moeilijk om exact aan te geven hoeveel water de Calathea nodig heeft. Dit heeft te maken met een aantal factoren:
# Grootte van de plant/pot
# Standplaats van de plant
# Temperatuur
# Verwarming/airco
# Seizoen
# Soort (pot)grond

Zorg ervoor dat de grond van de Calathea altijd licht vochtig is, zonder dat de wortels van de plant in het water staan. Je kunt de Calathea het beste regelmatig kleine hoeveelheden water geven. De grond mag nooit uitdrogen. In de herfst en winter gebruikt deze plant minder water dan in de zomer. De Calathea houdt van een hoge luchtvochtigheid, besproei daarom de plant regelmatig.

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. Geef de Calathea in de lente en zomer twee keer per maand voeding. In de herfst en winter groeit de Calathea niet en heeft de plant geen extra voeding nodig.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond. Geef de Calathea één keer in de twee jaar een ruimere pot. Dit kan je het beste in het voorjaar doen.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:
# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.

De Calathea kan niet erg groot worden, dus is snoeien niet nodig. Lelijke blaadjes kun je gemakkelijk afknippen.

Giftig

Deze Calathea is een ideale kamerplant want hij is niet giftig voor mens en dier.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof, maar dat wil niet zeggen dat ook alle planten luchtzuiverend zijn. De Calathea is een sterk luchtzuiverende plant. Hij zet koolstofdioxide om in zuurstof, beter dan veel andere planten dat kunnen. De plant kan ook zeer effectief schadelijke stoffen in de lucht afbreken en de luchtvochtigheid verbeteren.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Een Calathea in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht. Besproei regelmatig je plant, dat is goed voor de plant, omdat dan stof en eventueel ongedierte worden verwijdert. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welke plaag het gaat. Controleer dus regelmatig je plant!