Verzorging Cactus

Hoe verzorg je een Cactus?

Cactussen zijn erg populair tegenwoordig en komen voor in allerlei soorten, vormen en maten. De Cactus is een soort uit de familie van Cactaceae. De Cactus groeit in het wild vooral in Midden- en Zuid-Amerika en natuurlijk Afrika. De meeste Cactussen hebben scherpe stekels. Ze hebben bijna geen water nodig en hebben verder ook geen hoge eisen. De Cactus is daarom heel makkelijk in de verzorging. Een stoere en opvallende kamerplant!

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur. De Cactus houdt van een lichte tot zonnige plaats. Hij heeft alle zon nodig die je hem kunt geven, want van zonlicht wordt de hij heel gelukkig. In de zomer kan hij ook heel goed buiten staan. Als het veel regent is het beter hem onder een afdakje te zetten.

Water geven

Wij vinden het moeilijk om exact aan te geven hoeveel water de Cactus nodig heeft. Dit heeft te maken met een aantal factoren:
# Grootte van de plant/pot
# Standplaats van de plant
# Temperatuur
# Verwarming/airco
# Seizoen
# Soort (pot)grond

Een Cactus kan lang zonder water, wacht altijd tot de grond ingedroogd is en geef dan flink wat water. Geef de cactus in de voorjaar en zomer één keer in de twee weken water en in de herfst en winter is één keer per maand voldoende.

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. De Cactus mag in het groeiseizoen één keer per maand voeding. Er is speciale vloeibare voeding voor Cactussen.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond. Het verpotten van Cactussen is niet zo gemakkelijk. Verpot een Cactus daarom alleen als het echt nodig is. Cactussen kunnen gerust een aantal jaar in dezelfde pot blijven.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:
# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.

Je kan een grote vertakking van de Cactus met een (scherp) mesje verwijderen. De Cactus vertakt dan op dit punt. Let wel op, dit is per soort anders en er is geen garantie dat het lukt.

Giftig

De meeste Cactussen zijn niet giftig, maar als hij bij beschadiging wit melksap verliest, is deze cactus wel vaak giftig.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof, maar dat wil niet zeggen dat ook alle planten luchtzuiverend zijn. Cactussen hebben geen luchtzuiverende werking.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Een Cactus in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welke plaag het gaat. Controleer dus regelmatig je plant!