1. Home
  2. /
  3. Verzorging Cactus

Verzorging Cactus

Hoe verzorg je een Cactus?

Cactussen zijn erg populair en er zijn ontzettend veel verschillende soorten. Met een Cactus haal je een vleugje woestijn naar je woonkamer. De plant is stoer en verrassend, dankzij zijn opvallende vormen en kleuren. De Cactus is makkelijk in onderhoud, wat hem zeer geliefd maakt als kamerplant.

In het kort

Er zijn honderden verschillende soorten en de meeste hebben scherpe stekels of doorns. Zodra je door hebt wat ze voor verzorging nodig hebben, zijn ze ook echt makkelijk. Zorg voor voldoende licht en houd je in als je water geeft, dan kun je jarenlang van ze genieten. Uit sommige Cactussen kan een knalroze bol groeien en tussen de stekels kunnen schitterende bloemen verschijnen. Mammillaria zijn bloeiende Cactussen, Echino is bolvorming met prachtige gelijkmatige ribbels. Gymnocalycium lijkt te zijn opgebouwd uit groene kogels en heeft een trechterbloem, Opuntia groeit in vlakke schijven en Cereus is een zuil, die in het wild wel 10 meter hoog kan worden. Cactussen komen dus voor in allerlei soorten en maten. Ze hebben nauwelijks water nodig en hebben verder geen hoge eisen.

Oorsprong

Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.

Cactussen bestaan al sinds de prehistorie, uit opgravingen in Mexico is gebleken dat mensen ze toen kweekten om de vruchten. In het wild groeit de Cactus in Afrika en Midden- en Zuid-Amerika, zowel in koude hooggebergtes als in de tropische Cariben. De Cactus is een soort uit de familie van Cactaceae. Er zijn dan ook maar liefst 2500 soorten Cactussen. Hoewel Cactussen vaak worden geassocieerd met de woestijn, zijn er maar een paar die tegen die extreme droogte kunnen. Toch hebben de andere soorten ook geen overvloed aan water nodig. De meeste groeien in gebieden met 5-50 cm neerslag per jaar.

Standplaats

Vrijwel alle Cactus soorten stellen weinig eisen aan de lichtintensiteit. Je kunt ze daarom op zowel een zonnige als schaduwrijke standplaats zetten. Bolvormige Cactussen zoals de schoonmoedersstoel (Echinocactus Grusonii) kunnen enorm veel licht verdragen. Buiten staan in de zomer, is daarom ook geen probleem voor deze bolvormige Cactus. De stekels dienen hierbij als natuurlijk Uv-filter. Bij andere soorten dienen de haren als Uv-filter. De Cactus verlangt minimaal 5 uur direct zonlicht per dag. Plaats een Cactus daarom het liefst direct voor het raam. Donkere soorten zoals de Euphorbia stellen weinig eisen aan de lichtintensiteit. Deze soort kan vrijwel overal staan. De Cactussen die in Nederland gekweekt worden kunnen over het algemeen niet tegen vorst. De plant zal na de vorst rotten of imploderen. Minimale temperatuur is ’s nachts 1°C en overdag 15°C.

Water geven

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft.  Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:
# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco

Cactussen kunnen lang zonder water. Tussen november en maart is helemaal geen water of zeer weinig water al voldoende Bij lagere temperaturen in de winter kan een Cactus zonder problemen 3 maanden zonder water, hierbij kunnen sommige cactussoorten iets krimpen. Vanaf maart mag je de plant eenmaal per 3 à 4 weken een scheut water geven. Laat de grond daarna weer helemaal uitdrogen. Bij een Cactus is het beter om te werken met een natte periode, gevolgd door een droge periode, waarbij je de grond van de Cactus volledig laat opdrogen. Meer water kan de groei stimuleren, maar wacht bij twijfel met water geven. De meeste cactussoorten gaan in de huiskamer dood doordat ze te veel water hebben gekregen, de Cactus zal dan vanuit de wortels gaan rotten. Het vervelende is dat je dit pas te laat ziet en dan is het meestal te laat. In de zomer is het beter per gietbeurt een flinke hoeveelheid te geven in plaats van elke week een beetje, de wortels mogen hierbij niet continu in het water blijven staan.

Voeding

Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie.

De Cactus groeit langzaam, daarom verbruikt deze plant weinig voeding. Extra voeding is in de winter niet nodig en in de herfst niet noodzakelijk. Geef de Cactus vloeibare voeding bij elke vierde keer water geven. Er is speciale vloeibare voeding voor Cactussen, hanteer hierbij de gebruiksaanwijzing.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Het verpotten van stekelige Cactussen is niet zo gemakkelijk. Verpot een Cactus daarom alleen als het echt noodzakelijk is. Bijvoorbeeld als de pot te klein wordt of wanneer de grond begint te verzuren. Om jezelf te beschermen tegen de stekels is het raadzaam om handschoenen te gebruiken. Wanneer de stekels van de Cactus alsnog door je handschoenen heen prikken, kun je de Cactus ook inwikkelen met kranten en een Cactus met sterke stekels kan je omhoog heffen door de stekels in een handdoek te laten prikken. Plaats de Cactus vervolgens in een nieuwe pot met een diameter die 20% groter is. Vul vervolgens de nieuwe pot aan met speciale cactusgrond. Na het verpotten zal de Cactus gaan groeien. Hogere soorten zullen stabieler staan en het water geven wordt makkelijker, omdat er meer grond aanwezig is dat vocht kan opnemen.

Snoeien

Verwijder vertakkingen van de Cactus die te lang of te groot worden met een scherp mes. Wanneer je een Cactus snijdt zal deze gaan bloeden. In het begin is het snoeivlak minder mooi, maar uiteindelijk vertakt de Cactus op dit punt. Dit is per soort anders en is geen garantie dat hij daadwerkelijk gaat vertakken. De wond droogt vanzelf en hier zijn geen extra maatregelen voor nodig. Voorkom echter dat kinderen en huisdieren aan de wond zitten.

Giftig

Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. Cactussen zijn vrij divers, het is dan ook lastig om voor alle Cactussen te spreken. De meeste Cactussen zijn niet giftig, maar dit geldt zeker niet voor alle Cactussen. Een lastige kwestie dus. Indien de plant bij schade wit melksap verliest, is de kans groot dat deze giftig is. Het sap van sommige Cactussen is giftig voor mens en huisdieren. In aanraking komen met het sap van een giftige Cactus kan leiden tot vervelende irriterende klachten. Ook stekels of doorns kunnen diep doordringen in de huid, dit kan leiden tot irritatie of ontstekingen. Het is beter dit te (laten) verwijderen.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten neutraliseren schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 effectief om in zuurstof. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt.

Helaas hebben Cactussen geen luchtzuiverende werking. De reden hiervoor? Zijn trage groeiproces en het gebrek aan blad. De meeste kamerplanten zuiveren de lucht met hun grote blad, dit heeft een Cactus helaas niet.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen.
Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen.

Cactussen kunnen niet goed tegen een hoge luchtvochtigheid. Er kunnen dan schimmels optreden. Het kan daarnaast ook gebeuren dat je Cactus last heeft van wolluis. Wolluis kun je oplossen door met een krachtige waterstraal de Cactus schoon te spuiten. Zorg hierbij wel voor genoeg afstand, anders zou je de plant zelf kunnen beschadigen. Hardnekkige wolluis kan je ook bestrijden met bestrijdingsmiddelen.

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu