Verzorging Begonia

Hoe verzorg je een Begonia?

Een Begonia is een plant die bestaat uit heel veel verschillende soorten. Er bestaan zowel bloeiende als bladbegonia’s, eenjarige als overblijvende soorten, groenblijvende en bladverliezende soorten en er zijn zelfs klimmende varianten. De bloeiende Begonia heeft kleine bloemen in allerlei kleuren. De Bladbegonia heeft geen bloemen, maar staat bekend om het fluweelzachte blad met soms prachtige kleuren en bladtekeningen. Van oorsprong komt de Begonia uit de vochtige, bosrijke gebieden van Nieuw-Guinea, zuidelijk Afrika en de Andes. Een Bladbegonia is een makkelijke plant en momenteel helemaal hip.

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur. Geef de Begonia een lichte plek maar zonder direct zonlicht. Zorg ook dat hij op een tochtvrije plek staat en probeer de plant zo min mogelijk te verplaatsen. De Begonia kan je zowel binnen als buiten op terras zetten.

Water geven

Wij vinden het moeilijk om exact aan te geven hoeveel water de Begonia nodig heeft. Dit heeft te maken met een aantal factoren:
# Grootte van de plant/pot
# Standplaats van de plant
# Temperatuur
# Verwarming/airco
# Seizoen
# Soort (pot)grond

Houd de grond licht vochtig, maar zonder dat de wortels in het water staan. Geef de Begonia één keer in de week water. In de herfst en winter gebruikt deze plant minder water dan in de zomer. Besproei de plant nooit op de bladeren.

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. Geef de Begonia regelmatig een scheutje plantenvoeding, hierdoor behoudt de Begonia extra lang zijn sierwaarde. In de herfst en winter groeit de Begonia niet en heeft de plant geen extra voeding nodig.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond. Verpot de Begonia één keer in de twee á drie jaar. Doe dit in het voorjaar en gebruik hiervoor universele potgrond.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:
# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.

De Begonia hoeft je niet te snoeien. Maar je mag natuurlijk wel altijd de verdorde bladeren of bloemen verwijderen.

Giftig

Het sap van de Begonia is bij inname giftig en kan ook de huid irriteren.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof, maar dat wil niet zeggen dat ook alle planten luchtzuiverend zijn. De Begonia is door zijn kleine blaadjes niet echt een luchtzuiverende plant.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!

Een Begonia in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welke plaag het gaat. Controleer dus regelmatig je plant!