1. Home
  2. /
  3. Verzorging Begonia Maculata – Stippenplant

Verzorging Begonia Maculata – Stippenplant

Hoe verzorg je een Begonia Maculata Stippenplant?

De Begonia Maculata wordt ook wel Stippenplant of Polkadot genoemd. Momenteel zijn deze bladbegonia’s helemaal hip met hun sterk variërende bladpatronen. De vraag naar deze Begonia blijft de afgelopen tijd groeien. En heel eerlijk? Dat begrijpen we volledig. Van zo’n mooi patroontje kun je niet anders dan blij worden. 

In het kort

De Begonia Maculata of Stippenplant is een hippe kamerplant. De stam lijkt op dat van bamboe en de groene bladeren hebben witte bijna zilveren stippen. Ook de onderkant van het blad heeft extra sierwaarde, dat heeft een mooie rood/ paarse kleur. Tegen het einde van de winter en de vroege lente heb je kans op bloemen, prachtige witte trossen. Haal ze weg zodra ze uitgebloeid zijn, dan heb je kans op nog meer bloei. De Begonia Maculata is een groenblijvende, bladbehoudende Begonia.

Oorsprong

Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.

De Begonia Maculata komt uit de tropische gebieden van Brazilië. Begin 1800 is deze plant ingevoerd in Europa. De Polkadot is lid van de Begoniaceae familie. Met meer dan 1000 soorten is de Begonia een van de grootste geslachten van de plantenwereld. Houd rekening met de herkomst, wanneer je een plekje voor hem uitzoekt.

Standplaats

Een Begonia Maculata groeit het beste met indirect zonlicht, maar vindt de halfschaduw ook prima. Vermijd in ieder geval de felle middagzon. De Stippenplant staat ook graag in een warme ruimte, met een temperatuur van tussen de 14℃ en 25℃. Ook houdt deze plant van een hoge luchtvochtigheid, zet de plant dus ver van radiatoren en tocht. Het blad van de plant houdt er niet van besproeid te worden. Hij haalt zijn vocht liever van andere planten en staat dus het liefst omringd door andere planten. De Begonia Maculata zal als het goed is het hele jaar door nieuwe bladeren aanmaken. Een Begonia groeit vaak naar het licht toe, vergeet dan ook niet om de plant regelmatig te draaien. Als de Begonia te veel licht krijgt zullen de bladeren geel worden en bij te weinig licht zal er blad uitvallen.

Water geven

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft.  Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:
# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco

Vanwege zijn oorsprong uit het Amazonegebied houdt hij van licht vochtige grond zonder een laag water onder in de pot. De grond mag nooit uitdrogen, maar ook nooit doorweekt zijn. Bij uitdroging krullen de randen van de bladeren op en gaan ze slap hangen. Bij langere tijd te natte grond bestaat er kans op wortelrot. Voel regelmatig aan de grond om te controleren of de Stippenplant niet aan het uitdrogen is. Watergeven zal uitkomen op 2x per week water in de zomerperiode en in de winterperiode kan de Begonia Maculata af met ongeveer 1x per week. Daarnaast raden wij aan om de Begonia minstens eens per week met plantenspuit te besproeien.

Voeding

Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie.

Wanneer een bloeiende Begonia zijn bloemen gaat vormen is extra voeding belangrijk. Het maken van bloemen kost de kamerplant namelijk veel energie. Geeft tijdens de lente en zomer 1x per 2 weken plantenvoeding tijdens het water geven. Kijk voor de juiste dosering altijd even op de verpakking. Gebruik nooit meer voeding dan aangegeven staat, je kunt beter te weinig dan te veel voeding geven. Te veel voeding zal de wortels van je plant namelijk schaden. In de herfst en winter hoef je minder voeding te geven, 1x per 2 maanden ongeveer.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

De Stippenplant houdt van vindingrijke grond. Geef hem daarom ieder jaar een vers laagje grond en verpot hem 1x per 2 of 3 jaar. Een grotere bloempot met meer verse aarde ziet er niet alleen mooier uit, het maakt de verzorging ook makkelijker. Het verpotten zorgt voor nieuwe voedingsstoffen, luchtigere grond en meer ruimte voor wortelgroei. Maar het belangrijkste is dat er voldoende aarde aanwezig moet zijn om vocht op te nemen. Verpotten van de Begonia kan je het beste doen in het voorjaar, want dan is de plant in zijn ontwikkeling en zullen de wortels sneller groeien. Gebruik voor het verpotten een sierpot die 20% groter is dan de oude. Verpot de Begonia met universele potgrond.

Snoeien

Het snoeien van je kamerplant kan een aantal voordelen opleveren:
# De kamerplant blijft compact. De plant ziet er mooier uit.
# Door het snoeien kan de plant vertakken waardoor de plant voller wordt.
# Licht kan beter doordringen. De groei wordt door het extra licht gestimuleerd.
# Je behoudt een gezonde plant. Door de dode of ongezonde vertakkingen te snoeien blijft de plant gezond en zal nieuwe groei stimuleren.

De Begonia hoeft niet echt gesnoeid te worden. De plant kan namelijk niet veel groter worden. Maar als de takken van de Stippenbegonia te lang worden, dan kan je ze inkorten. Dan kan hij vertakken en daardoor wat voller uitgroeien. Ook raden wij aan om dode bladeren en verdorde bloemen te verwijderen.

Giftig

Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. Het sap van de Stippenplant is giftig. Ook kan het sap van de plant irriteren wanneer het in aanraking komt met een wondje of erg droge handen. Dus pas op met kinderen en huisdieren.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten neutraliseren schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 effectief om in zuurstof. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt.

De Begonia Maculata heeft  luchtzuiverende eigenschappen.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen.
Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen.

De Begonia Maculata is een plant die erg gevoelig is voor meeldauw. Om ziektes en ongedierte preventief te bestrijden kan je regelmatig het blad schoonmaken. Kom je meeldauw of ander ongedierte tegen bij de Begonia? Gebruik dan een bestrijdingsmiddel. En pas ook op met wortelrot.

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu