1. Home
  2. /
  3. Verzorging Beaucarnea-Olifantspoot

Verzorging Beaucarnea-Olifantspoot

Hoe verzorg je een Beaucarnea Olifantspoot?

De kamerplant Beaucarnea is een zeer makkelijke kamerplant. Een plant die weinig water nodig heeft en ook nog eens een lust voor het oog is. Hij wordt ook vaak Olifantspoot genoemd. Schitterend in ieder interieur en na jaren kan hij een echte kamerboom vormen. Warm aanbevolen voor wie van planten houdt, maar weinig tijd heeft voor de verzorging.

In het kort

Eigenlijk lijkt de Beaucarnea in niets op een woonplant, maar is het eerder een boompje met krullende bladeren. Prachtig om te zien en ook nog eens ijzersterk. Je herkent de Beaucarnea aan zijn opvallende robuuste stam en iedere stam is anders. Deze stam, die ook wel op een knolvormige voet lijkt, heeft niet voor niets de bijnaam Olifantspoot. Uit een zware knol groeit een stoere stam met  lange lintvormige bladeren die uit een rozet groeien. Naast Olifantspoot heeft de plant ook de bijnaam Pony Tail gekregen. Deze naam komt natuurlijk vanwege zijn sliertige blad. De stam ziet er niet alleen heel gaaf uit, het is ook een groot waterreservoir. De binnenkant van de stam heeft iets weg van een spons. Hierdoor kan de plant veel water opnemen en kan hij lange tijd zonder water. Officieel is het een bloeiende plant, maar binnen gaat de Beaucarnea zelden in bloei. Hij groeit langzaam, maar gestaag en kan tegen een stootje. Makkelijk te verzorgen, een zeer geschikte plant voor beginners en ideaal voor op kantoor.

Oorsprong

Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.

De verschillende soorten Beaucarnea’s stammen allemaal uit Amerika: Californië, Texas, New Mexico, en zuidelijker van Mexico tot in Guatemala groeien ze ook. Uit de natuur daar zijn zeker twintig verschillende soorten bekend. De Olifantspoot of Pony Tail zoals hij in het buitenland genoemd wordt, groeit in de dorre woestijn. In de vrije natuur kan de Beaucarnea tot wel 6 meter hoog worden. Hij komt uit de plantenfamilie Asparagaceae.

Standplaats

De Beaucarnea heeft minimaal 5 uur direct zonlicht per dag nodig. Plaats de kamerplant daarom direct voor een raam op het noorden, oosten en westen. Bij een raam op het zuiden kan de Olifantspoot 2 tot 3 meter van het raam staan. Indien deze kamerplant te donker staat zal er geen vers blad worden aangemaakt en is de kans op wortelrot groter. Voldoende licht zal deze trage groeier voldoende kracht geven om te blijven ontwikkelen. Hierdoor zullen de koppen voller worden. Zet je Olifantspoot zo neer dat de bladeren vrij kunnen uithangen. Als ze voortdurend iets anders raken (bijvoorbeeld een kast, muur of gordijn) kan het blad bruin worden. In de zomer kan hij naar buiten op je terras of balkon, maar zorg ook dan dat hij wel veel licht krijgt, maar niet langdurig volle zon. Laat hem langzaam aan het buiten staan wennen om bladverbranding te voorkomen en zet hem weer binnen als de nachttemperaturen onder de 10°C zakken. Dat is echt de ondergrens. Overdag is dat ca. 17°C.

Water geven

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft.  Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:
# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco

De Beaucarnea slaat water op in zijn stam en groeit erg langzaam. Hierdoor heeft de kamerplant weinig water nodig. Geef de plant pas water indien de grond langere tijd droog aanvoelt. Het zal hierbij opvallen dat het opdrogen in de winter langer duurt, geef daarom minder vaak water in de winter. Het is voor de Beaucarnea geen probleem om in de winterperiode meerdere weken droog te staan.  De grond dient binnen enkele dagen alweer op te drogen. De stam is verzadigd wanneer het langer duurt voordat de grond opdroogt. Te veel water kan leiden tot wortelrot. In het begin is het raadzaam regelmatig met een vinger de grond te controleren om te zien hoe snel de grond uitdroogt. Wacht bij twijfel met water geven, beter te droog dan te nat. Indien het onderste blad dood gaat zal dit worden vervangen door vers blad bovenin de kruin. Dit dode blad kun je gemakkelijk naar beneden lostrekken. Als de Olifantspoot geen vers blad aanmaakt, staat de kamerplant te donker of krijgt de plant te veel water. Mocht de plant last krijgen van bruine bladpunten, is dit vaak een teken van te veel water. Wanneer je onder aan de plant op de stam drukt en er zwart vocht tevoorschijn komt, dan is de stam aan het rotten en kun je hem weggooien.

Voeding

Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie.

Een Beaucarnea groeit heel langzaam en gebruikt daarom ook maar weinig voeding. Je kan voeding geven maar doe dat in de periode maart tot augustus en de rest van het jaar sla je over. In de winter is het echt overbodig omdat de plant dan in ruststand is. Geef een Beaucarnea nooit teveel voeding, hierdoor kan de plant sterven. Wortels zullen “verbranden” en uiteindelijk kan een Beaucarnea hierdoor afsterven.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Aangezien de Beaucarnea niet zo snel groeit en ook niet zoveel voeding uit de aarde gebruikt is verpotten eigenlijk maar eens in de 3 jaar nodig. De Olifantspoot maakt namelijk niet zoveel wortels aan. Als de Olifantspoot nieuwe wortels maakt groeien deze meestal horizontaal. Een grotere bloempot zal de groei stimuleren en bij een overdosis water zullen wortels minder snel rotten, omdat er meer grond aanwezig is dat het water kan absorberen. Gebruik een bloempot die minimaal 20% groter is. Gebruik normale potgrond of potgrond geschikt voor cactussen. De wortels van de Beaucarnea is ook nog eens het meest kwetsbare onderdeel van de plant, dus ga voorzichtig te werk bij het verpotten.

Snoeien

Het snoeien van je kamerplant kan een aantal voordelen opleveren:
# De kamerplant blijft compact. De plant ziet er mooier uit.
# Door het snoeien kan de plant vertakken waardoor de plant voller wordt.
# Licht kan beter doordringen. De groei wordt door het extra licht gestimuleerd.
# Je behoudt een gezonde plant. Door de dode of ongezonde vertakkingen te snoeien blijft de plant gezond en zal nieuwe groei stimuleren.

Lelijk geworden punten kan je afknippen en van tijd tot tijd sterft er ook blad in zijn geheel af. Dit kan je er heel voorzichtig aftrekken als het geheel verdord is en meestal groeien er even snel weer nieuwe bladeren bij aan de plant. Wordt de Beaucarnea te hoog of wil je meer uitlopers? Dan is snoeien mogelijk door de stam af te zagen. Doe dit niet te laag en ook niet in het verdikte gedeelte. Geef de Beaucarnea zeer weinig water na het snoeien. Plaats hem op een zo licht mogelijk plekje in de kamer. Indien de Beaucarnea meerdere kruinen heeft is het mooier deze om de beurt te snoeien. Zo zal de kamerplant niet in z’n geheel kaal worden. Wat kan helpen voor de ontwikkeling van nieuwe kruinen is de afgezaagde stam te voorzien van een plastic zak. Hierdoor zal de luchtvochtigheid stijgen en kan de plant zich beter ontwikkelen. Laat hem daarna op een zonnige plek staan en hij zal weer mooi uitlopen.

Giftig

Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten. tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. De Beaucarnea staat over het algemeen niet bekend als een giftige plant voor mensen en dieren. Het is dus geen probleem als je huisdier aan de bladeren knaagt.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten neutraliseren schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 effectief om in zuurstof. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt.

Tsja, echt luchtzuiverend is de Olifantspoot niet. De Beaucarnea is een gemiddelde luchtzuiveraar. Net als alle andere planten haalt hij CO2 uit de lucht en zet dit om in zuurstof, maar hij doet dit op een redelijk traag tempo.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen.
Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen.

Een gezonde plant die op de juiste plek staat, zal niet snel last hebben van ziektes of ongedierte. Ziektes komen eigenlijk nauwelijks voor bij de Beaucarnea. Uiteraard is het wel raadzaam om je plant eens in zoveel tijd te controleren. Als hij op een hele tochtige plaats staat zou er wolluis in de plant kunnen komen.

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu