Verzorging Beaucarnea/Olifantspoot

Hoe verzorg je een Beaucarnea/Olifantspoot?

Eigenlijk lijkt de Beaucarnea (Olifantspoot) in niets op een woonplant, maar is het eerder een boompje. Van oorsprong komt deze plant uit Mexico en de omliggende landen in Centraal Amerika. Uit een zware knol groeit een stoere stam die wordt bekroond met een vrolijke krullenbol aan lange lintvormige bladeren die uit een rozet groeien. Deze stijlvolle, makkelijk te verzorgen plant, is 3,5 jaar oud voordat de kleinste variant verkocht wordt. Oudere planten kunnen wel tot 15 jaar oud zijn voordat ze de kwekerij verlaten. Hij groeit langzaam, maar gestaag en kan tegen een stootje. Net als cactussen en vetplanten slaat hij water op. De Beaucarnea doet dat in zijn stam. Makkelijk te verzorgen, een zeer geschikte plant voor beginners en ideaal voor op kantoor.

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur. De Beaucarnea heeft graag een lichte standplaats, maar staat liever niet in de volle zon. De ideale temperatuur voor deze plant is 20ºC. Zorg dat de bladeren vrij kunnen hangen, want als ze contact maken met iets, kunnen ze bruin worden. In de zomer kan hij naar buiten, je kunt hem weer binnen zetten als de nacht temperaturen onder de 10°C komt.

Water geven

Wij vinden het moeilijk om exact aan te geven hoeveel water de Beaucarnea nodig heeft. Dit heeft te maken met een aantal factoren:
# Grootte van de plant/pot
# Standplaats van de plant
# Temperatuur
# Verwarming/airco
# Seizoen
# Soort (pot)grond

Geef de Beaucarnea pas water als de grond droog aanvoelt. Een keertje vergeten water te geven is niet erg. Wacht bij twijfel met water geven, beter te droog dan te nat. In de knol en stronk slaat deze plant water op, om in drogere periodes te kunnen overleven. Zo is de plant deels zelfvoorzienend, wat de Beaucarnea een zeer geschikte plant voor beginnende groene vingers maakt. In de herfst en winter gebruikt deze plant minder water dan in de zomer.

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. De Beaucarnea is een makkelijke plant, die je in de lente en zomer één keer per maand plantenvoeding geeft. In de herfst en winter groeit de Beaucarnea niet en heeft de plant geen extra voeding nodig.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond. De Beaucarnea is geen snelle groeier, dus één keer in de twee of drie jaar verpotten is voldoende. Of eerder wanneer de pot te klein wordt.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:
# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.

Wordt de Beaucarnea te groot? Gewoon de stam afzagen. Maar niet te laag een ook niet door het dikke deel. Opgedroogde bruine sprieten kun je afknippen of helemaal weghalen.

Giftig

De Beaucarnea staat niet bekend als een giftige plant voor mensen en dieren.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof, maar dat wil niet zeggen dat ook alle planten luchtzuiverend zijn. De Beaucarnea is niet echt een grote luchtzuiveraar.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Een Beaucarnea in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht. Besproei regelmatig je plant, dat is goed voor de plant, omdat dan stof en eventueel ongedierte worden verwijdert. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welke plaag het gaat. Controleer dus regelmatig je plant!