Verzorging Areca/Goudpalm

Hoe verzorg je een Areca/Goudpalm?

De Areca Dypsis Lutescens is een palm met prachtige, heldergroene, geveerde bladeren. De dunne bladstengels komen rechtstreeks uit de grond als een fontein. De Goudpalm behoort tot de familie Arecaceae ook wel Palmae. De Areca is oorspronkelijk afkomstig uit landen in Zuid-Amerika. Er worden verschillende namen gebruikt voor deze palm, zoals: Arecapalm, Dypsis, Goudpalm of Goudvruchtpalm. Het is één van de bekendste palmsoorten. Onder gunstige omstandigheden groeit hij tot aan het plafond. Koop de Goudpalm voor een voortdurend vakantiegevoel thuis! Lees verder voor alles wat je moet weten over het verzorgen van de Goudpalm.

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur. Zet de Goudpalm op een lichte plek, maar niet in de volle zon. Bij te veel zonlicht worden de bladeren geel. De Goudpalm heeft een hekel aan tocht en probeer ook niet teveel tegen de bladeren aan te lopen. Ideale temperatuur is tussen de 18-25°C.

Water geven

Wij vinden het moeilijk om exact aan te geven hoeveel water de Goudpalm nodig heeft. Dit heeft te maken met een aantal factoren:
# Grootte van de plant/pot
# Standplaats van de plant
# Temperatuur
# Verwarming/airco
# Seizoen
# Soort (pot)grond

De Goudpalm houdt van vochtige grond, maar zorg dat er nooit een laagje water onderin de pot komt te staan, dit kan namelijk leiden tot wortelrot. Het is daarom verstandig regelmatig kleine hoeveelheden lauw water te geven, in plaats van veel in één keer. De grond mag zeker niet uitdrogen. Geef de palm in de zomer twee à drie keer per week water en in de winter één keer per week. Deze tropische plant houdt van een hoge luchtvochtigheid, besproei deze plant regelmatig met lauw water. Dit compenseert het gebrek aan luchtvochtigheid, het helpt preventief tegen ongedierte en verwijderd ook direct het stof van de bladeren. Hoe meer hoe beter!

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. De Goudpalm kan je vanaf de lente tot einde zomer één keer per maand voeding geven. Van oktober tot maart is het overbodig.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. Verpot deze Goudpalm eens in de twee tot drie jaar. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:
# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.

Een palm maakt bovenaan nieuw blad aan en de onderste bladeren sterven dan af. Verwijder de oude bladeren zo kan hij al zijn kracht in het nieuw blad steken. Knip de bladeren zo dicht mogelijk bij de stam af. Knip ook regelmatig de bruine puntjes weg.

Giftig

De Goudpalm staat over het algemeen niet bekend als een giftige plant.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof, maar dat wil niet zeggen dat ook alle planten luchtzuiverend zijn. De Goudpalm is één van de meest luchtzuiverende planten. Deze plant kan een deel van de schadelijke stoffen in de lucht afbreken en de luchtvochtigheid verbeteren, beter dan veel andere planten dat kunnen. Hij zorgt voor meer zuurstof en een frissere lucht in huis. Helemaal zuiver word de lucht echter nooit, daarvoor heb je een enorme hoeveelheid planten nodig.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Een Goudpalm in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht. Besproei regelmatig je plant, dat is goed voor de plant, omdat dan stof en eventueel ongedierte worden verwijdert. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welke plaag het gaat. Controleer dus regelmatig je plant!