1. Home
  2. /
  3. Verzorging Areca-Goudpalm

Verzorging Areca-Goudpalm

Hoe verzorg je een Areca Goudpalm?

De Areca (Dypsis lutescens) is één van de bekendere palmsoorten die in de Nederlandse huiskamers te vinden is. In Nederland is de Areca bekend als de Goudpalm. De Areca is een snelgroeiende kamerpalm met fijngevormd blad. Het is een kamerplant die zorgt voor een exotische sfeer in je huis. Bovendien zuivert de Areca de lucht in je kamer extra goed.

In het kort

De Areca is bekend onder vele namen zoals Goudpalm, Rietpalm en Vlinderpalm. Een mooie volle plant, die bestaat uit rietachtige stengels met smalle, puntige, ‘’geveerde’’ bladeren die heldergroen zijn. De palm heeft geen centrale stam, de rietachtige bladstengels komen allemaal rechtstreeks uit de grond en groeien omhoog. De bladeren groeien naar buiten in een fraaie groene fonteinvorm die een vrolijke uitstraling heeft. Deze palm bied een exotische sfeer aan je interieur. In de huiskamer wordt hij meestal tot zo’n 2 meter hoog. De Goudpalm kan heel oud worden en na verloop van tijd kan hij stammetjes vormen.

Oorsprong

Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.

De Goudpalm behoort tot de familie Arecaceae ook wel Palmae. Ze komt van oorsprong uit de vochtige tropen van Madagaskar, een eiland aan de oostkust van Afrika. Hier groeit de plant enkel in het duingebied, waar de grond zeer vochtig is. De palmen groeien over het algemeen in bosjes en zo worden ze ook aanboden als kamerplant. Deze plant bestaat dus eigenlijk uit meerdere palmpjes die bij elkaar groeien.

Standplaats

De kamerplant variant van de Areca palm is dan wel meer gewend aan het donkere klimaat in Nederland dan zijn tropische neven in Madagaskar, toch vindt hij veel zonlicht wel fijn. Daarom staat de palm het liefst voor een raam op het noorden. Een raam op het westen of oosten is mogelijk maar houd dan 2 tot 3 meter afstand tot het raam. Indien er alleen een raam op het zuiden is, plaats de Areca dan ongeveer 3 tot 4 meter van het raam. Deze afstanden zorgen ervoor dat de plant ongeveer 3 tot 5 uur direct zonlicht ontvangt. Bij te veel direct zonlicht kleuren de bladeren geel, bovendien zal de waterbehoefte stijgen. Te weinig licht zal de groei van nieuw blad stoppen. In de zomer kan deze plant dan ook prima buiten staan, mits de temperatuur niet meer onder de 5°C komt. Let hierbij wel op dat je de Areca niet onmiddellijk in direct zonlicht zet, maar langzaam laat wennen door hem steeds wat langer in het directe zonlicht te laten staan. Anders zullen de bladeren van de Areca verbranden. Zet een Areca Goudpalm nooit op de tocht, hier heeft deze palm een hekel aan. Minimumtemperatuur: niet onder de 13°C en maximumtemperatuur 25°C à 30°C. Liggen de temperaturen hoger in de zomer, dan kan je de palm dagelijks benevelen met een plantenspuit.

Water geven

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft.  Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:
# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco

De grond van de Areca palm moet altijd vochtig blijven, zonder dat de Areca met zijn wortels in een laag water staat. Wanneer de grond geheel uitdroogt, is er kans op onherstelbare schade. In de zomer is de waterbehoefte van de Areca aanzienlijk hoger dan in de winter. Probeer dan ook meerdere keren per week in de zomer water te geven en in de winter alleen wanneer de grond weer droog begint te worden. Het is van belang dat de Areca lauw water krijgt bovenop de wortelkluit en niet vanaf onder per schaal. Zo voorkom je dat de kleinere palmpjes met kortere wortels uitdrogen. Steek een vinger in de grond om te controleren of de grond vochtig aanvoelt. Worden de bladeren geel? Dan heeft je goudpalm extra water of plantenvoeding nodig. Bruine bladeren duiden erop dat de goudpalm op een te koude of tochtige plek staat. Bruine punten op het einde van het blad: ontstaan door te droge lucht. Soms ook doordat mensen te vaak langs de plant lopen en ertegenaan stoten.

Voeding

Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie.

De Areca Goudpalm is een snelle groeier, zeker in de zomer. Het is daarom aan te raden om in deze maanden extra voeding te geven aan de plant. Eens in de 2 weken wat voeding toevoegen aan het water van de Areca is voldoende. In de winter is het niet nodig om voeding te geven. en wordt het zelfs afgeraden omdat de plant dan in zijn rustperiode is. Geef nooit een overdosis, een overdosis voeding zorgt ervoor dat de zuurgraad in de grond toeneemt, de wortels nemen hierdoor vervolgens geen water meer op.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Het is belangrijk om de Areca eens in de 2 tot 3 jaar in een grotere bloempot te plaatsen. Niet alleen is alle voeding in de grond inmiddels verbruikt, ook heeft de plant ruimte nodig om zijn wortels verder te groeien. Laat je de plant te lang in een kleine pot staan dan heeft dat negatieve gevolgen voor de gezondheid van de plant. Neem een bloempot die 20% groter is. Een grotere bloempot stimuleert de groei, verhoogd de gezondheid van de plant en creëert een grotere waterbuffer omdat de potgrond meer vocht kan opnemen. Zo heeft je Areca weer voldoende ruimte om verder te groeien Gebruik gewone universele potgrond of speciale palm grond.

Snoeien

Het snoeien van je kamerplant kan een aantal voordelen opleveren:
# De kamerplant blijft compact. De plant ziet er mooier uit.
# Door het snoeien kan de plant vertakken waardoor de plant voller wordt.
# Licht kan beter doordringen. De groei wordt door het extra licht gestimuleerd.
# Je behoudt een gezonde plant. Door de dode of ongezonde vertakkingen te snoeien blijft de plant gezond en zal nieuwe groei stimuleren.

Met enige regelmaat zal een Areca Goudpalm moeten worden gesnoeid, omdat deze kamerplant redelijk snel zijn blad vernieuwd. Het oude blad van een Areca palm wordt dan lelijk. Deze lelijke bladeren zijn makkelijk te verwijderen door de bladeren zo dicht mogelijk bij de stam van je kamerplant weg te knippen. Oud blad van een Areca palm zal niet meer herstellen en het kost je plant ook nog eens energie om deze afstervende bladeren aan te houden. Voor een Areca palm is het beter om de oude bladeren te verwijderen, zo kan hij al zijn energie steken in de ontwikkeling van nieuw blad. Nieuw blad wordt gevormd boven in de kern. Snoei hoe dan ook nooit de stam zelf, dit overleeft de plant meestal niet.

Giftig

Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. De Goudpalm staat over het algemeen niet bekend als een giftige plant voor mensen en dieren.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten neutraliseren schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 effectief om in zuurstof. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt.

De Areca is één van de meest luchtzuiverende planten die als kamerplant wordt verkocht. Het omzetten van CO2 naar zuurstof doet de Areca palm ook, al doet hij dit wel minder goed dan de lucht zuiveren. De stoffen die de Areca palm vrij goed kan zuiveren zijn: Formaldehyde, Benzeen, Trichloorethyleen en Tolueen. Deze stoffen komen in bijna elk huis en kantoor voor. Vooral in de winter, wanneer deuren en ramen zijn gesloten, heb je aan de Areca een goede.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen.
Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen.

Een Areca palm is bij een lage luchtvochtigheid wat gevoelig voor spint. In de natuur staat de Areca palm in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Op het moment dat de luchtvochtigheid erg laag is, heeft de plant een slecht afweersysteem. Daarnaast kan een standplaats met veel tocht zorgen voor wolluis. Het is belangrijk om zowel spint als wolluis zo snel mogelijk te bestrijden. Spint kan verwijderd worden van de kamerplant met een harde straal water en mocht dit niet werken voldoende zijn, dan kun je een bestrijdingsmiddel inzetten. Voor wolluis raden we je aan direct een bestrijdingsmiddel in te zetten. Probeer zeker in de winter de bladeren zo’n 2 keer per maand te besproeien met water. Dit geeft de plant de benodigde luchtvochtigheid om ziektes af te weren.

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu