1. Home
  2. /
  3. Verzorging Areca/Goudpalm

Verzorging Areca/Goudpalm

Hoe verzorg je een Areca/Goudpalm?

De Areca is een palm met prachtige, heldergroene, geveerde bladeren. De bladstengels komen rechtstreeks uit de grond als een fontein. De Goudpalm behoort tot de familie Arecaceae ook wel Palmae. De Areca is oorspronkelijk afkomstig uit landen in Zuid-Amerika. Er worden verschillende namen gebruikt voor deze palm, zoals: Arecapalm, Dypsis, Goudpalm of Goudvruchtpalm. Onder gunstige omstandigheden groeit hij tot aan het plafond.

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur. Zet de Goudpalm op een lichte plek, maar niet in de volle zon. De Goudpalm heeft een hekel aan tocht en probeer ook niet teveel tegen de bladeren aan te lopen. Minimumtemperatuur is 13°C.

Water geven

Wij vinden het moeilijk om exact aan te geven hoeveel water de Goudpalm nodig heeft. Dit heeft te maken met een aantal factoren:
# Grootte van de plant/pot
# Standplaats van de plant
# Temperatuur
# Verwarming/airco
# Seizoen
# Soort (pot)grond

De Goudpalm houdt van vochtige grond, maar zorg dat de wortels niet te lang in het water blijven staan. De grond mag zeker niet uitdrogen. Geef de palm in de zomer twee à drie keer per week water en in de winter één keer per week. Af en toe sproeien vindt deze palm ook fijn.

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. De Goudpalm kan je vanaf de lente tot einde zomer één keer per maand voeding geven. Van oktober tot maart is het overbodig.

Verpotten

Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond. Verpot deze Goudpalm eens in de twee tot drie jaar.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:
# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.

Verwijder de oude bladeren van de Goudpalm, zo kan hij al zijn kracht steken in nieuw blad. Knip de bladeren zo dicht mogelijk bij de stam weg.

Giftig

Wij willen eerst melden, dat (bijna) alle kamerplanten van Plantada.nl als decoratie dienen. De Goudpalm staat over het algemeen niet bekend als een giftige plant.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof, maar dat wil niet zeggen dat ook alle planten luchtzuiverend zijn. De Goudpalm is één van de meest luchtzuiverende planten. Hij zet koolstofdioxide om in zuurstof, beter dan veel andere planten dat kunnen. De plant kan ook zeer effectief schadelijke stoffen in de lucht afbreken en de luchtvochtigheid verbeteren.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan bestrijden!
Een Goudpalm in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht. Besproei regelmatig je plant, dat is goed voor de plant, omdat dan stof en eventueel ongedierte worden verwijdert. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welke plaag het gaat. Controleer dus regelmatig je plant! Voordat onze planten worden verzonden, worden ze altijd onderworpen aan een kwaliteitscontrole!

 

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu