1. Home
  2. /
  3. Verzorging Anthurium-Flamingoplant

Verzorging Anthurium-Flamingoplant

Hoe verzorg je een Anthurium?

Anthurium of Flamingoplant is een tropische plant die erg populair is als kamerplant. De Anthurium behoort tot de Aronskelkfamilie en heeft wel 600 soorten. Ze zijn er dan ook in vele kleuren. Door deze vele kleuren en vorm zal de Anthurium echt opvallen in je huis!

In het kort

De Flamingoplant is erg populair vanwege zijn bloemen. De bloemen van de Anthurium bestaan uit een fraai gevormde bloemschede met hierin spiraalvormige bloemkolven, met aan de voet een groot en glimmend groen schutblad. Het is één van de weinige bloeiende kamerplanten die continue bloemen maakt. De bloemen zijn er in vele kleuren zoals de bekende soorten rood, wit, roze, maar ook paars, groen en bruin. Alhoewel deze kamerplant continue in bloei kan staan, duurt de bloeiperiode meestal zo’n 3 maanden. Ongeveer 3 maanden later verschijnen er weer nieuwe bloemen. Met de juiste verzorging kan je jarenlang plezier hebben van deze plant. De Anthurium is niet alleen mooi, maar ook makkelijk in onderhoud en daarmee een van de weinige bloeiende kamerplanten die geschikt zijn voor kantoor.

Oorsprong

Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.

De Anthurium is familie van de Aracea en de aronskelkachtigen. Hij komt van oorsprong uit Zuid-Amerika, waar hij in het regenwoud groeit. In 1857 nam de Oostenrijkse arts en botanicus Dr. Karl van Scherzer de plant mee naar Europa. Inmiddels kennen we meer dan 500 soorten Anthuriums.

Standplaats

De Anthurium bloeit het best op een lichte plek, op een warme standplaats zonder direct zonlicht. Als je de Anthurium op een te donkere plek zet, zal de plant minder bloemen geven. Als de bloemen en bladeren een bruine of gele gloed krijgen, is dat een teken dat de Anthurium op een plek staat met teveel zonlicht. Zie je juist groene bloemen? Dit betekent dat de plan te weinig zonlicht krijgt. De meest ideale standplaats is voor een raam op het noorden. Voor een raam op het westen of oosten kan je het beste een afstand van 1 à 2 meter behouden. Voor een raam op het zuiden is een grotere afstand mogelijk. Zorg in ieder geval voor een minimale temperatuur in je huiskamer van 15°C tot 16°C. Het zijn echte warmteliefhebbers, bij een temperatuur tussen de 20°C en de 22°C voelen zij zich het prettigst. Een temperatuur onder de 16°C vindt een Anthurium niet fijn
Zorg er voor dat het niet tochtig is rondom de plant en zorg ook dat er geen hete verwarming vlakbij aan staat. De Anthurium doet het extra goed in badkamers, aangezien ze houden van een hoge luchtvochtigheid.

Water geven

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft.  Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:
# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco

Omdat de Anthurium oorspronkelijk in een vochtige omgeving groeit, heeft de plant veel water nodig. Hij dient continue in licht vochtige grond te staan. In de wintermaanden mag de grond af en toe een beetje uitdrogen. Bruin gele bladranden en bladpunten zijn veelal het gevolg van een onjuiste watergift, dit kan zowel door te veel als te weinig water komen In de winter is de Anthurium in ruststand en is het voldoende om de kamerplant 1x in de 2 weken water te geven Zeker in de zomer is het belangrijk om de Anthurium 2 keer per week water te geven. Als je twijfelt of je jouw Anthurium opnieuw water moet geven, kun je aan de bodem voelen of deze nog vochtig genoeg is. Zorg er in ieder geval voor dat de Anthurium nooit in te droge grond staat.

Voeding

Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie.

De Anthurium kan je met regelmaat wat voeding geven, want de vele bloemen vragen veel voeding. Na 6 tot 8 weken is de volledige voedingsvoorraad op. Wij raden dan ook aan om vanaf het voorjaar tot einde zomer eens per maand voeding te geven. Gebruik hiervoor speciale voeding voor bloeiende planten. Kijk voor de juiste dosering altijd even op de verpakking. Gebruik nooit meer voeding dan aangegeven staat., je kunt beter te weinig dan te veel voeding geven. Te veel voeding zal de plant namelijk schaden. Van oktober tot maart is het overbodig (kan zelfs schadelijk zijn), omdat de plant dan een stuk minder voeding verbruikt.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Verpot de Anthurium eens per 2 jaar of wanneer de pot te klein wordt. Doe dit bij voorkeur in de lente, omdat in deze periode de plant zich sneller kan herstellen bij eventuele beschadigingen van de wortels. Gebruik een bloempot die minimaal 20% groter is dan de vorige.

Snoeien

Het snoeien van je kamerplant kan een aantal voordelen opleveren:
# De kamerplant blijft compact. De plant ziet er mooier uit.
# Door het snoeien kan de plant vertakken waardoor de plant voller wordt.
# Licht kan beter doordringen. De groei wordt door het extra licht gestimuleerd.
# Je behoudt een gezonde plant. Door de dode of ongezonde vertakkingen te snoeien blijft de plant gezond en zal nieuwe groei stimuleren.

Van je Anthurium kun je jarenlang plezier hebben, vooral als je af en toe de snoeischaar ter hand neemt. Je moet vooral de oude, verkleurde bladeren en uitgebloeide bloemen afknippen. Eventueel kan je ook vreemd gevormde of lange bladeren verwijderen. Door deze verzorging kan de plant meer energie besteden aan nieuwe bladeren en bloemen. Ook oude lelijke bladeren kan je eenvoudig laag bij de grond/basis afknippen. Het voordeel hiervan is dat de plant energie bespaart en langer zijn sierwaarde behoudt.

Giftig

Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. Het jonge blad en de bloemen van de Anthuriums zijn licht giftig. Misselijkheid of braken kan het gevolg zijn. Plaats de plant daarom buiten bereik van huisdieren of kinderen. Indien er een deel van deze plant is ingeslikt, laat haar/hem dan niet braken!

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten neutraliseren schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 effectief om in zuurstof. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt.

De Anthurium is een zeer luchtzuiverende plant. In het lijstje van de NASA over de meest luchtzuiverende planten staat de Anthurium dan ook zeer hoog. Voldoende Anthuriums in een ruimte, verminderen de schadelijke stoffen in gebouwen met meer dan 50% in 24 uur. De luchtvochtigheid wordt ook verhoogd, waardoor je minder last hebt van droge huid, ogen en lippen.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen.
Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen.

De Anthurium is niet gevoelig voor ongedierte en ziektes. Wat natuurlijk altijd kan voorkomen zijn rouwvliegjes. Heeft de Anthurium toch last van ongedierte? Dan kun je een bestrijdingsmiddel gebruiken.

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu