Verzorging Anthurium/Flamingoplant

Hoe verzorg je een Anthurium/Flamingoplant?

De Anthurium wordt ook wel Flamingoplant genoemd en is verkrijgbaar in tal van verschillende soorten. De Anthurium is familie van de Aracea en de Aronskelk-achtigen. Deze tropische plant komt oorspronkelijk uit de regenwouden van Zuid-Amerika. Een Anthurium staat bekend om zijn prachtige gekleurde bloemen. Ze zijn naast kleurrijk ook sterk luchtzuiverend, genoeg redenen om deze sterke plant aan te schaffen. Er zijn ook Anthuriums zonder bloem, die koop je natuurlijk voor het mooie blad. De Anthurium is een trendy schoonheid. Een sieraad in je huis! Lees verder voor alles wat je moet weten over het verzorgen van de Anthurium.

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur. De Anthurium wil graag veel licht, vermijd direct zonlicht. Bij teveel direct zonlicht kunnen de bladeren verbranden. Zet de planten op een tochtvrije plek en niet direct naast de verwarming. Ideale temperatuur is tussen de 20-25°C. Deze plant doet het heel goed in de badkamer, omdat de plant van een hoge luchtvochtigheid houdt.

Water geven

Wij vinden het moeilijk om exact aan te geven hoeveel water de Anthurium nodig heeft. Dit heeft te maken met een aantal factoren:
# Grootte van de plant/pot
# Standplaats van de plant
# Temperatuur
# Verwarming/airco
# Seizoen
# Soort (pot)grond

Houd de Anthurium altijd licht vochtig, maar zorg dat hij niet met zijn wortels in het water staat. Geef regelmatig kleine hoeveelheden water. Laat de grond niet uitdrogen! In de herfst en winter gebruikt deze plant minder water dan in de zomer. De Anthurium is van oorsprong een plant die uit een tropisch gebied komt en houdt dus van een hoge luchtvochtigheid. Besproei daarom de Anthurium regelmatig. Zeker in de winter met de verwarming aan. Dit compenseert het gebrek aan luchtvochtigheid, het helpt preventief tegen ongedierte en verwijderd ook direct het stof van de bladeren.

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. De Anthurium kan je vanaf de lente tot einde zomer één keer per maand extra voeding geven. Van oktober tot maart is het overbodig.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. De Anthurium kan je één keer in de twee jaar verpotten of wanneer de pot te klein wordt. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:
# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.

Knip de oude en verkleurde bladeren van de Anthurium af. Dan kan de plant meer energie geven aan nieuw blad.

Giftig

De Anthurium is giftig. Bij inname van de plant kan misselijkheid of braken het gevolg zijn.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof, maar dat wil niet zeggen dat ook alle planten luchtzuiverend zijn. De Anthurium is een sterke luchtzuiverende plant. In het onderzoek van de NASA over de meest luchtzuiverende planten staat deze Anthurium zeer hoog aangeschreven. De plant kan een deel van de schadelijke stoffen in de lucht afbreken en de luchtvochtigheid verbeteren, beter dan veel andere planten dat kunnen. Hij zorgt voor meer zuurstof en een frissere lucht in huis. Helemaal zuiver word de lucht echter nooit, daarvoor heb je een enorme hoeveelheid planten nodig.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Een Anthurium in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht. Besproei regelmatig je plant, dat is goed voor de plant, omdat dan stof en eventueel ongedierte worden verwijdert. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welke plaag het gaat. Controleer dus regelmatig je plant!