1. Home
  2. /
  3. Verzorging Ananasplant

Verzorging Ananasplant

Hoe verzorg je een Ananasplant?

De Ananasplant is er één uit de Bromelia familie. Hij wordt daarom ook wel Bromelia Ananas Champaca genoemd. Van oorsprong komt deze plant uit het zuiden van Brazilië en Paraguay. Hij heeft mooie lange en puntige bladeren en de vrucht zit in het midden van de plant. Deze kleine ananasvrucht is niet eetbaar, maar zorgt wel voor wat extra kleur en geur in huis. Deze tropische plant bloeit eenmalig zo’n 3 tot 6 maanden. En niet geheel onbelangrijk, de Ananasplant kan ook nog helpen tegen snurken en wordt daarom ook wel Anti-snurkplant genoemd. In de steel bevindt zich het enzym bromelaïne, dat een ontstekingsremmende werking en gunstig effect op de luchtwegen heeft. Met zijn tropische uiterlijk tovert de Ananas een glimlach op ieders gezicht! Lees verder voor alles wat je moet weten over het verzorgen van de Ananasplant.

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur. De Sierananas staat graag op een lichte- tot halfschaduw plek, vermijd direct zonlicht. In de volle zon wordt de vrucht namelijk heel snel rijp en als de vrucht rijp is, sterf de plant. Groeit jouw Ananasplant en/of de ananas niet? Dan staat hij vaak te donker. Ideale temperatuur is tussen de 15-25°C. Deze plant geeft ’s nachts meer zuurstof af dan overdag, dus een perfecte plant voor de slaapkamer! 

Water geven

Wij vinden het moeilijk om exact aan te geven hoeveel water de Anthurium nodig heeft. Dit heeft te maken met een aantal factoren:
# Grootte van de plant/pot
# Standplaats van de plant
# Temperatuur
# Verwarming/airco
# Seizoen
# Soort (pot)grond

Geef de Sierananas water in de rozet, die dient als reservoir en zorg dat daar altijd een laagje water in staat. Geef spaarzaam water op de potgrond.  De Ananasplant houdt niet echt van een hoge luchtvochtigheid, maar besproei deze plant wel regelmatig met lauw water. Dit helpt preventief tegen ongedierte en verwijderd ook direct het stof van de bladeren. In de zomer geef je jouw Ananasplant meer water dan in de winter.

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. De Ananasplant heeft geen extra plantenvoeding nodig.

Verpotten

Het is niet nodig om de Sierananas te verpotten. Als de plant is uitgebloeid (3 tot 6 maanden) sterft hij helaas af.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:
# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.

De Sierananas snoeien is niet nodig. Maar je mag natuurlijk wel altijd de lelijke bladeren wegknippen.

Giftig

Wij willen eerst melden, dat (bijna) alle kamerplanten van Plantada.nl als decoratie dienen. De Sierananas is niet giftig, maar de kleine ananasvrucht wordt niet rijp en is dus daarom niet geschikt om te eten.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof en er zijn aanwijzingen dat de Ananasplant meer zuurstof produceert dan andere kamerplanten. Zelfs dat hij ‘s nachts meer zuurstof afgeeft dan overdag. Deze plant is sterk luchtzuiverend. De plant kan een deel van de schadelijke stoffen in de lucht afbreken en de luchtvochtigheid verbeteren, beter dan veel andere planten dat kunnen. Hij zorgt voor meer zuurstof en een frissere lucht in huis. Helemaal zuiver word de lucht echter nooit, daarvoor heb je een enorme hoeveelheid planten nodig.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan bestrijden!
Een Ananasplant in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welk insect het gaat. Controleer dus regelmatig je plant! Voordat onze planten worden verzonden, worden ze altijd onderworpen aan een kwaliteitscontrole!

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu