1. Home
  2. /
  3. Verzorging Ananasplant

Verzorging Ananasplant

Hoe verzorg je een Ananasplant?

De Ananasplant is er één uit de Bromelia familie. Hij wordt daarom ook wel Bromelia Ananas genoemd. Van oorsprong komt deze plant uit het zuiden van Brazilië en Paraguay. Hij heeft mooie lange en puntige bladeren en de vrucht zit in het midden van de plant. Deze kleine ananasvrucht is niet eetbaar, maar zorgt wel voor wat extra kleur en geur in huis. Deze tropische plant bloeit eenmalig zo’n 3 tot 6 maanden. En niet geheel onbelangrijk, de Ananasplant kan ook nog helpen tegen snurken en wordt daarom ook wel Anti-snurkplant genoemd. Met zijn tropische uiterlijk tovert de Ananas een glimlach op ieders gezicht!

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur. De Ananas staat graag licht, maar niet in de volle zon. Zet hem niet te dicht bij de verwarming, vanwege de droge lucht.

Water geven

Wij vinden het moeilijk om exact aan te geven hoeveel water de Anthurium nodig heeft. Dit heeft te maken met een aantal factoren:
# Grootte van de plant/pot
# Standplaats van de plant
# Temperatuur
# Verwarming/airco
# Seizoen
# Soort (pot)grond

Geef de Sierananas water in de rozet, die dient als reservoir en geef spaarzaam water op de potgrond.  De Ananasplant houdt van een hoge luchtvochtigheid en daarom Is regelmatig besproeien een echte traktatie voor deze plant.

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. Geef de Ananasplant één keer in de drie weken plantenvoeding, dit houdt de bloei mooi.

Verpotten

Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond. Het is niet nodig om de Sierananas te verpotten. Als de plant is uitgebloeid (3 tot 6 maanden) sterft hij helaas af.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:
# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.

De Sierananas snoeien is niet nodig. Maar je mag natuurlijk wel altijd de lelijke bladeren wegknippen.

Giftig

Wij willen eerst melden, dat (bijna) alle kamerplanten van Plantada.nl als decoratie dienen. De Sierananas is niet giftig, maar de kleine ananasvrucht wordt niet rijp en is dus daarom niet geschikt om te eten.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof, maar dat wil niet zeggen dat ook alle planten luchtzuiverend zijn. Er zijn aanwijzingen dat de Ananasplant meer zuurstof produceert dan andere kamerplanten. Maar dat hij ook ’s nachts meer zuurstof afgeeft dan overdag. Een perfecte plant voor de slaapkamer dus!

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan bestrijden!
Een Ananasplant in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welk insect het gaat. Controleer dus regelmatig je plant! Voordat onze planten worden verzonden, worden ze altijd onderworpen aan een kwaliteitscontrole!

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu