Verzorging Aloë Vera

Hoe verzorg je een Aloë Vera?

De Aloë Vera is een plant die je in huis moet hebben. De Aloë is een oeroude plant en komt al miljoenen jaren voor. Hij komt van oorsprong uit het Midden-Oosten. De plant staat bekend om de genezende werking van de sappen. De sappen van de Aloë Vera hebben een desinfecterende werking op schaafwonden en blaren. Het sap wordt opgeslagen in de dikke bladeren van de kamerplant. Raakt een blad beschadigd, dan sluit de wond zichzelf met de stofjes/sap uit het blad. Laat je de plant heel? Dan zorgt hij voor zuivere lucht in huis. Het is een zeer sterke plant die ook heel gemakkelijk in de verzorging is. De Aloë Vera zorgt meer voor jou dan hij zelf zorg nodig heeft. De Aloë heeft grote, dikke, vlezige bladeren. De bladeren zijn doorgaans vrij puntig en de bladranden zijn getand. De bladeren kunnen wel 50 centimeter lang worden. De kleur varieert van grijs tot heldergroen. Lees verder voor alles wat je moet weten over het verzorgen van de Aloë.

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur. De Aloë kan overal staan, van half in de schaduw tot in de volle zon. Hoe meer zon hoe beter! In de zomer mag hij ook lekker buiten op het terras. Zet de Aloë vooral niet in de regen en hij is ook niet winterhard. De Aloë produceert ’s nachts ook zuurstof, dus is prima voor de slaapkamer!

Water geven

Wij vinden het moeilijk om exact aan te geven hoeveel water de Aloë Vera nodig heeft. Dit heeft te maken met een aantal factoren:
# Grootte van de plant/pot
# Standplaats van de plant
# Temperatuur
# Verwarming/airco
# Seizoen
# Soort (pot)grond

De Aloë slaat water op in de bladeren en bestaat voor ruim 99% uit water. Je kan deze plant beter af en toe een flinke hoeveelheid water geven en hem dan een langere tijd overslaan. Tip: Dompel de bodem van deze vetplant om de zoveel tijd onder water. Wacht tot de grond compleet gevuld is met water en laat de plant daarna goed uitlekken. Zorg dat er nooit een laagje water onderin de pot komt te staan, dit kan namelijk leiden tot wortelrot. In de winter kan deze vetplant zelfs weken zonder water. De Aloë Vera heeft tussen april en oktober maar heel weinig water nodig. De Aloë Vera kan goed tegen droge, warme lucht. Besproei wel regelmatig, het helpt preventief tegen ongedierte en verwijderd ook het stof van de bladeren.

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. Het is niet noodzakelijk om de Aloë Vera extra voeding te geven. Als je dit toch wilt geven, gebruik dan voeding voor cactussen.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. De Aloë groeit langzaam, maar geef hem wel een grotere pot na twee of drie jaar. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond. Dit doe je bij voorkeur in de lente.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:
# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.

Je kan lelijke bladeren van de Aloë Vera gewoon afknippen. Er zal dan wat sap ontstaan, maar de plant kan zichzelf genezen. Vaak groeien er kleine stekjes aan de onderkant van de stam. Verwijder deze, want ze gebruiken veel energie van de hoofdplant. Je kan deze stekjes in een pot met grond doen en zo nieuwe Aloë Vera plantjes kweken.

Giftig

De Aloë Vera is niet giftig, maar het sap van deze plant kan licht laxerend zijn.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof, maar dat wil niet zeggen dat ook alle planten luchtzuiverend zijn. Uit onderzoek blijkt dat de Aloë Vera sterke luchtzuiverende eigenschappen heeft. De plant kan een deel van de schadelijke stoffen in de lucht afbreken en de luchtvochtigheid verbeteren, beter dan veel andere planten dat kunnen. Hij zorgt voor meer zuurstof en een frissere lucht in huis. Helemaal zuiver word de lucht echter nooit, daarvoor heb je een enorme hoeveelheid planten nodig.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Een Aloë Vera in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welke plaag het gaat. Controleer dus regelmatig je plant!