1. Home
  2. /
  3. Verzorging Aloë Vera

Verzorging Aloë Vera

Hoe verzorg je een Aloë Vera?

De Aloë Vera is oersterk, makkelijk in de omgang en brengt een stoere uitstraling in je huis. Hij staat ook bekend als “Wonderplant” vanwege de genezende werking van de sappen. Met de juiste Aloë verzorging heb je lang plezier van deze plant. Zijn grote sierwaarde maakt hem zeer geliefd als kamerplant.

In het kort

Aloë Vera heeft blauwgroene dikke bladeren die 40-50 cm lang worden en vanuit een rozet in punten omhoog groeien, tot wel maximaal 100 cm. De bladeren  hebben getande randen. Aloë Vera is een buitengewoon zelfredzame plant, die vocht en voeding opslaat in de bladeren, om droge periodes door te komen. De Aloë Vera bestaat voor zo’n 99% uit water. Het overige gedeelte van de plant zou het effectieve gedeelte van de plant bevatten, waar zo’n 75 verschillende stofjes inzitten. Als een blad beschadigd raakt, zal de ”wond” zich meteen dichten met stollend sap. De plant staat daarom ook wel bekend als “Wonderplant” vanwege de genezende werking van de sappen. Het sap wordt gebruikt tegen acne/eczeem, sportblessures, lichte brandwonden (zon), snij- en schaafwonden en blaren.

Oorsprong

Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.

De Aloë vindt haar oorsprong in het Midden-Oosten maar is tegenwoordig ook te vinden in de natuur van de Caraïben, Midden-Amerika en Aziatische landen. De naam van de plant komt van het Arabische woord ‘alloeh’, dit betekent bittere substantie. Aloë is een vetplant uit de Affodilfamilie. Er zijn wel 300 soorten. De plant moet overleven in de extreme hitte van de woestijn, dat is de reden dat hij wel 70 à 80 stoffen aanmaakt die hem helpen te overleven.

Standplaats

De Aloë Vera neemt genoegen met een warm en zonnig plekje, bijvoorbeeld in het raamkozijn naar het zuiden. Als dat niet mogelijk is, is halfschaduw ook geen probleem voor deze makkelijke plant. Op een lichtere locatie zal de plant sneller groeien, maar ook meer water verbruiken. Verder van het raam wordt de kans op rot groter. Mochten de bladeren een gele gloed krijgen, dan kan dit te maken hebben met te veel direct zonlicht. Er wordt een minimale temperatuur overdag van 10 graden en een minimale temperatuur ’s nachts van 0 graden. Zomers mag hij ook buiten staan, maar zorg dan wel dat hij niet in de regen komt te staan. Haal hem aan het einde van de zomer ook tijdig weer naar binnen, want hij kan geen vorst verdragen.

Water geven

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft.  Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:
# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco

De Aloë Vera heeft maar weinig water nodig, omdat de plant het water kan opslaan in zijn bladeren. In de periode tussen april en oktober heeft de plant een beetje water nodig om te voorkomen dat de wortelkluit geheel uitdroogt. In het najaar en de winter staat deze vetplant het liefst weken zonder water. De hoeveelheid water beïnvloedt de snelheid waarmee de plant groeit. Meer water zal de groei aanmoedigen. Maar te veel water in combinatie met te weinig licht kan snel leiden tot rot. Dit merk je aan papperige delen op het begin van het blad. Het komt zelden voor dat een Aloë Vera te weinig water krijgt. Indien je ziet dat de puntjes beginnen samen te trekken en rood van kleur worden, dan mag de plant vaker water krijgen. Bij te veel water worden de bladeren van deze plant bruin en zacht, ook kan het gebeuren dat de bladeren gaan hangen.

Voeding

Aloë Vera verbruikt weinig voedingstoffen. Het is niet noodzakelijk om extra voeding te geven. Hij heeft het niet nodig en het zorgt er eigenlijk alleen maar voor dat hij harder gaat groeien. Als je toch extra voeding wil geven, gebruik dan voeding voor cactussen en lees voor gebruik altijd eerst de gebruiksaanwijzing. Overvoeding kan de plant namelijk schaden.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

De Aloë Vera is een plant die flink kan groeien, vooral in de breedte. Het is daarom verstandig om deze kamerplant om de 2 jaar te verpotten. Dit kan je het beste doen gedurende het voorjaar. Gebruik hiervoor een bloempot die minimaal 20% groter is, hierdoor hebben de wortels genoeg ruimte om te groeien. Je kan hiervoor het beste cactus potgrond gebruiken. Wacht enkele dagen na het verpotten met water geven.

Snoeien

Het snoeien van je kamerplant kan een aantal voordelen opleveren:
# De kamerplant blijft compact. De plant ziet er mooier uit.
# Door het snoeien kan de plant vertakken waardoor de plant voller wordt.
# Licht kan beter doordringen. De groei wordt door het extra licht gestimuleerd.
# Je behoudt een gezonde plant. Door de dode of ongezonde vertakkingen te snoeien blijft de plant gezond en zal nieuwe groei stimuleren.

Knip of snij simpelweg de bladeren van de Aloë Vera af om hem in model te brengen of om lelijke bladeren te verwijderen. De Aloë Vera is een plant die zichzelf kan genezen. Na het afsnijden van een blad komt er binnen enkele seconden een dun vliesje op de wond van het blad.
Er kunnen ook kleine stekjes groeien aan de onderkant. Je kunt deze het beste afknippen omdat ze veel energie van de hoofdplant gebruiken. Als je wilt kan je deze stekjes in een pot met potgrond plaatsen om zo nieuwe Aloë Vera plantjes te kweken.

Giftig

Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. De Aloë Vera staat over het algemeen niet bekend als een giftige plant voor mensen en dieren. Maar het sap van deze plant kan wel een licht laxerende werking hebben. En ook al wordt het sap van de Aloë Vera in bepaalde voedingsmiddelen gebruikt raden wij niet aan om de het sap uit jouw Aloë Vera in te nemen.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten neutraliseren schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 effectief om in zuurstof. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt.

Uit het onderzoek van NASA blijkt dat de Aloë Vera luchtzuiverende eigenschappen heeft. De plant heeft vooral talent voor het opnemen van formaldehyde en benzeen, stoffen in sommige schoonmaakmiddelen, verf, lijm en textiel. Die zullen binnenshuis niet in dramatische hoeveelheden voorkomen, maar toch, alle kleine beetjes helpen.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen.
Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen.

De Aloë Vera is bij een goede verzorging niet snel vatbaar voor ziektes of ongedierte. Mocht de Aloë Vera last krijgen van ongedierte is dit zowel biologische als chemisch te bestrijden, lees hiervoor altijd de gebruiksaanwijzingen op de verpakking.

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu