1. Home
  2. /
  3. Verzorging Aloë Vera

Verzorging Aloë Vera

Hoe verzorg je een Aloë Vera?

De Aloë Vera is een plant die je in huis moet hebben. De Aloë is een oeroude plant en komt al miljoenen jaren voor. Hij komt van oorsprong uit het Midden-Oosten. De plant staat bekend om de genezende werking van de sappen. De sappen van de Aloë Vera hebben een desinfecterende werking op schaafwonden en blaren. Het sap wordt opgeslagen in de dikke bladeren van de kamerplant. Raakt een blad beschadigd, dan sluit de wond zichzelf met de stofjes/sap uit het blad. Laat je de plant heel? Dan zorgt hij voor zuivere lucht in huis. Het is een zeer sterke plant die ook heel gemakkelijk in de verzorging is. De Aloë Vera zorgt meer voor jou dan hij zelf zorg nodig heeft.

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur. De Aloë Vera kan overal staan, van half in de schaduw tot in de volle zon. Hoe meer zon hoe beter! In de zomer mag hij ook lekker buiten op het terras. Zet de Aloë vooral niet in de regen en hij is ook niet winterhard.

Water geven

Wij vinden het moeilijk om exact aan te geven hoeveel water de Aloë Vera nodig heeft. Dit heeft te maken met een aantal factoren:
# Grootte van de plant/pot
# Standplaats van de plant
# Temperatuur
# Verwarming/airco
# Seizoen
# Soort (pot)grond

De Aloë Vera heeft tussen april en oktober maar heel weinig water nodig. Geef alleen water om te voorkomen dat de wortelkluit geheel uitdroogt. De rest van het jaar kan hij weken zonder water. De Aloë slaat vocht en voeding op in de bladeren, om deze droge periodes door te komen.

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. Het is niet noodzakelijk om de Aloë Vera extra voeding te geven. Als je dit toch wilt geven, gebruik dan voeding voor cactussen.

Verpotten

Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond. De Aloë Vera groeit langzaam, maar geef hem wel een grotere pot na twee of drie jaar. Dit doe je bij voorkeur in de lente.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:
# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.

Je kan lelijke bladeren van de Aloë Vera gewoon afknippen. Er zal dan wat sap ontstaan, maar de plant kan zichzelf genezen.

Giftig

Wij willen eerst melden, dat (bijna) alle kamerplanten van Plantada.nl als decoratie dienen. De Aloë Vera is niet giftig. Maar bij huisdieren kan hij wel diarree veroorzaken.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof, maar dat wil niet zeggen dat ook alle planten luchtzuiverend zijn. Uit het onderzoek van NASA blijkt dat de Aloë Vera sterke luchtzuiverende eigenschappen heeft. Hij zet koolstofdioxide om in zuurstof, beter dan veel andere planten dat kunnen. De plant kan ook zeer effectief schadelijke stoffen in de lucht afbreken en de luchtvochtigheid verbeteren.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan bestrijden!
Een Aloë Vera in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welke plaag het gaat. Controleer dus regelmatig je plant! Voordat onze planten worden verzonden, worden ze altijd onderworpen aan een kwaliteitscontrole!

 

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu