Verzorging Alocasia/Olifantsoor

Hoe verzorg je een Alocasia/Olifantsoor?

De Alocasia wordt ook wel Olifantsoor genoemd en komt uit de tropische oerwouden van Zuidoost-Azie. Alocasia soorten behoren tot de Araceae familie. Deze plant heb je in verschillende maten en soorten en de bladvorm loopt enorm uiteen. Met wel 79 verschillende soorten is er altijd wel één die past bij jouw interieur. Een aantal populaire soorten zijn de Cucullata, Zebrina, Wentii en Portadora. Bekijk ook alle andere Alocasia’s in ons assortiment. Door zijn aparte bladvorm valt de Alocasia goed op! De bladeren hebben unieke patronen en kleuren. Een Alocasia kan ‘guttatie’ vertonen. Dit betekent dat de plant water afscheidt aan het uiteinde van het blad. Dit kan vlekken veroorzaken. De Alocasia is helemaal hip op het moment, maar is zeker niet de makkelijkste kamerplant! Lees verder voor alles wat je moet weten over het verzorgen van de Alocasia.

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur. De Alocasia houdt van een lichte standplaats, maar niet in de volle zon om bladverbranding te voorkomen. Zet de plant ook op een tochtvrije plek en niet in de buurt van de verwarming. Houd zo’n 15 tot 25 °C kamertemperatuur aan. Als de plant te weinig licht krijgt kunnen de bladeren gaan hangen, ook kunnen er bruine randen op het blad ontstaan. De bladeren zoeken het licht, draai de plant daarom regelmatig een kwartslag. De Alocasia is geschikt voor de huiskamer,badkamer e3n kantoor.

Water geven

Wij vinden het moeilijk om exact aan te geven hoeveel water de Alocasia nodig heeft. Dit heeft te maken met een aantal factoren:
# Grootte van de plant/pot
# Standplaats van de plant
# Temperatuur
# Verwarming/airco
# Seizoen
# Soort (pot)grond.

Geef de Alocasia regelmatig water. Hij houdt van licht vochtige grond, maar zorg dat er nooit een laagje water onderin de pot komt te staan, dit kan namelijk leiden tot wortelrot. Het is daarom verstandig regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. In de herfst en winter gebruikt deze plant minder water dan in de zomer. Als je teveel water geeft, dan vormen zich druppeltjes op de bladpunten. Geef je te weinig, dan gaan de bladeren hangen. De Alocasia is van oorsprong een plant die uit een tropisch gebied komt, daarom houdt deze plant van een hoge luchtvochtigheid. Besproei daarom de Alocasia regelmatig. Dit compenseert het gebrek aan luchtvochtigheid, het helpt preventief tegen ongedierte en verwijderd ook direct het stof van de bladeren.

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. Gedurende de lente en zomer kan je de Alocasia twee keer in de maand voeding geven. In de herfst en winter groeit de Alocasia niet en heeft de plant geen extra voeding nodig.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. De Alocasia groeit relatief snel, dus het is verstandig deze plant eens per twee jaar te verpotten. Doe dit bij voorkeur in de lente. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:
# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.

Wanneer de Alocasia nieuwe bladeren vormt kan het zijn dat een ouder blad gaat hangen. Knip het oude blad dan ongeveer vijf centimeter van de basis af. Het laatste gedeelte zal afsterven en kan je er later eenvoudig van aftrekken. Zo kan de plant al zijn energie in het nieuw blad steken.

Giftig

De Alocasia is licht giftig. Het sap is irriterend voor je huid en slijmvliezen.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof, maar dat wil niet zeggen dat ook alle planten luchtzuiverend zijn. De Alocasia is met zijn grote bladeren een sterk luchtzuiverende plant. Hij kan een deel van de schadelijke stoffen in de lucht afbreken en de luchtvochtigheid verbeteren, beter dan veel andere planten dat kunnen. Hij zorgt voor meer zuurstof en een frissere lucht in huis. Helemaal zuiver word de lucht echter nooit, daarvoor heb je een enorme hoeveelheid planten nodig.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Een Alocasia in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht. Besproei regelmatig je plant, dat is goed voor de plant, omdat dan stof en eventueel ongedierte worden verwijdert. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welke plaag het gaat. De Alocasia is gevoelig voor spint. Controleer dus regelmatig je plant!