1. Home
  2. /
  3. Verzorging Alocasia/Olifantsoor

Verzorging Alocasia/Olifantsoor

Hoe verzorg je een Alocasia/Olifantsoor?

De Alocasia wordt ook wel Olifantsoor genoemd en komt uit de tropische oerwouden van Zuidoost-Azie. Alocasia soorten behoren tot de Araceae familie. Deze plant heb je in verschillende soorten en maten. Door zijn aparte bladvorm valt de Alocasia goed op! De bladeren hebben unieke patronen en kleuren. Een Alocasia kan ‘guttatie’ vertonen. Dit betekent dat de plant water afscheidt aan het uiteinde van het blad. Dit kan vlekken veroorzaken. De Alocasia is helemaal hip op het moment! Het is een kamerplant die in ieder interieur past.

Standplaats

Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur.
De Alocasia houdt van een lichte standplaats, maar niet in de volle zon om bladverbranding te voorkomen. Houd zo’n 15 tot 25 °C kamertemperatuur aan. Als de plant te weinig licht krijgt kunnen de bladeren gaan hangen, ook kunnen er bruine randen op het blad ontstaan. Deze plant staat graag tochtvrij. De bladeren zoeken het licht, draai de plant daarom regelmatig een kwartslag.

Water geven

Wij vinden het moeilijk om exact aan te geven hoeveel water de Alocasia nodig heeft. Dit heeft te maken met een aantal factoren:
# Grootte van de plant/pot
# Standplaats van de plant
# Temperatuur
# Verwarming/airco
# Seizoen
# Soort (pot)grond.

Geef de Alocasia regelmatig water. Hij houdt van licht vochtige grond, maar zorg er wel voor dat hij niet met zijn wortels in het water staat. Als je teveel water geeft, dan vormen zich druppeltjes op de bladpunten. Geef je te weinig, dan gaan de bladeren hangen. De Alocasia is van oorsprong een plant die uit een tropisch gebied komt, daarom houdt deze plant van een hoge luchtvochtigheid. Besproei daarom de Alocasia regelmatig. In de herfst en winter gebruikt deze plant minder water dan in de zomer.

Voeding

Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. Gedurende de lente en zomer kan je de Alocasia twee keer in de maand voeding geven. In de herfst en winter groeit de Alocasia niet en heeft de plant geen extra voeding nodig.

Verpotten

Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond. De Alocasia groeit relatief snel, dus het is verstandig deze plant eens per twee jaar te verpotten. Doe dit bij voorkeur in de lente.

Snoeien

Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:
# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.

Wanneer de Alocasia nieuwe bladeren vormt kan het zijn dat een ouder blad gaat hangen. Knip het oude blad dan gerust weg.

Giftig

Wij willen eerst melden, dat (bijna) alle kamerplanten van Plantada.nl als decoratie dienen. De Alocasia is licht giftig. Het sap is irriterend voor je huid

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof, maar dat wil niet zeggen dat ook alle planten luchtzuiverend zijn. De Alocasia is licht luchtzuiverend en behoort niet tot top 10 van meest luchtzuiverende kamerplanten. Maar door zijn grote opvallende bladeren is hij altijd in het voordeel qua luchtzuivering ten opzichte van veel andere kamerplanten.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan bestrijden!
Een Alocasia in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht. Besproei regelmatig je plant, dat is goed voor de plant, omdat dan stof en eventueel ongedierte worden verwijdert. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welke plaag het gaat. Controleer dus regelmatig je plant! Voordat onze planten worden verzonden, worden ze altijd onderworpen aan een kwaliteitscontrole!

 

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu