1. Home
  2. /
  3. Verzorging Alocasia-Olifantsoor

Verzorging Alocasia-Olifantsoor

Hoe verzorg je een Alocasia?

Deze tropische superster is een echte blikvanger, maar zeker niet de makkelijkste kamerplant. Deze kamerplant wordt ook wel Skelettenplant, Reuzentaro of Olifantsoor genoemd. De verzorging van de Alocasia kan wel uitdagend zijn. 

In het kort

De Nederlandse naam Olifantsoor komt natuurlijk door de enorme bladeren, die wel een doorsnede van 1 meter kunnen krijgen. Ondanks het feit dat het een forse jongen is, ziet de plant er toch luchtig en gestileerd uit. Dit komt door de hoge, gladde stengels die uit een knol groeien. De stengels kunnen effen zijn, maar ook zebrastrepen hebben. Er is ook een Alocasia met gerimpelde bladranden en eentje die de skeletplant wordt genoemd, omdat de bladnerven zich nadrukkelijk aftekenen.

Oorsprong

Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.

Alocasia behoort tot de Aronskelkfamilie en groeit in de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië. Vooral op Borneo komt hij veel voor en kan wel 4 meter hoog worden. Er zijn 79 soorten bekend. Alocasia veroverde in de jaren vijftig de huiskamer en heeft een mooie vintage vibe.

Standplaats

Een Alocasia staat graag op een plek met veel zonlicht. De plant groeit naar de zon toe, draai de plant daarom met enige regelmaat een kwartslag. De Alocasia verlangt minimaal 5 uur direct zonlicht. Plaats de plant daarom zo’n 2 meter van een raam op het zuiden of direct voor een raam op het westen of oosten. Een locatie voor een raam op het noorden levert meestal te weinig licht. Een kamertemperatuur van 18°C tot 22°C is ideaal. De plant mag zeker niet te koud staan. Een Alocasia is constant in ontwikkeling. Met enige regelmaat stoot deze een oud blad af. Alleen voldoende licht zorgt ervoor dat er op tijd een nieuw blad aangroeit. Zorg er daarnaast voor dat de plant niet op de tocht staat. Zet de plant ook niet in de buurt van een radiator, hoewel dit lekker warm is, is de lucht hier veel te droog. Pas op: Deze plant vertoont guttatie en zweet dus vocht met opgesloten stoffen uit. Dit zweten kan vlekken op de vloer veroorzaken.

Water geven

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft.  Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:
# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco

De Alocasia komt oorspronkelijk uit de tropische regenwouden en is dus gewend aan veel vochtigheid. Zorg dus dat de grond altijd licht vochtig blijft. De grond moet vochtig blijven, maar niet te nat. Bij een te natte grond kunnen de wortels gaan rotten en dan kan de plant geen water meer opnemen. Acacia’s zijn gevoelig voor bladverkleuring. Teveel water kan resulteren in bruingele bladranden en bladpunten. Bij te weinig water gaan de bladeren slap hangen en kunnen deze afbreken of kneuzen. Controleer daarom regelmatig met een vinger in de grond of deze nog vochtig is. In de winter verbruikt deze kamerplant minder water, maar laat de Alocasia niet helemaal uitdrogen.  Ook is de Alocasia erg gevoelig voor koud water, geef daarom altijd lauwwarm water. Met dank aan het spectaculaire blad, dat je óók nog eens laat weten als je teveel water geeft. Alocasia’s druppelen regelmatig water van het blad, dit heet guttatie. Dit is normaal en niet helemaal te voorkomen.

Voeding

Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie.

Een Alocasia verbruikt vanaf het voorjaar veel energie om nieuw blad te maken. Hierdoor heeft de plant extra voedingsstoffen nodig. Geef de plant regelmatig kamerplanten voeding. Wij raden aan om eens per 2 weken plantenvoeding te geven. Vanaf het voorjaar tot de herfst. Lees hierbij de gebruiksaanwijzing op de verpakking en gebruik nooit te veel, dit kan de plant schaden. Bijvoeden in de winter en herfst periode is minder noodzakelijk. Wanneer de plant in deze periode geen bladeren aanmaakt, kun je het voeden beter even uitstellen tot de groeiperiode.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

Het is verstandig om deze plant eens in de 2 jaar te verpotten. De Alocasia groeit relatief snel, hij kan wel uitgroeien tot een plant van wel 2 meter hoog! Hierdoor is regelmatig verpotten noodzakelijk. Je kunt het beste in januari of februari verpotten, zodat de Alocasia snel kan wennen aan zijn nieuwe plek, voordat hij aan zijn groeifase in de lente begint. Het verpotten zorgt voor nieuwe voedingsstoffen, luchtigere grond en meer ruimte voor wortelgroei. Maar het belangrijkste is dat er voldoende aarde aanwezig moet zijn om vocht op te nemen. Anders verbruikt de plant te snel al het beschikbare water wat is opgenomen door de grond. Gebruik een bloempot die minimaal 20% groter is dan de vorige. Doe dit met gewone universele potgrond en probeer zo min mogelijk wortels te beschadigen.

Snoeien

Het snoeien van je kamerplant kan een aantal voordelen opleveren:
# De kamerplant blijft compact. De plant ziet er mooier uit.
# Door het snoeien kan de plant vertakken waardoor de plant voller wordt.
# Licht kan beter doordringen. De groei wordt door het extra licht gestimuleerd.
# Je behoudt een gezonde plant. Door de dode of ongezonde vertakkingen te snoeien blijft de plant gezond en zal nieuwe groei stimuleren.

Het onderste blad van deze plant wordt op den duur minder mooi. Door deze 4 centimeter van de basis af te snijden zal de plant geen energie meer in het lelijke blad stoppen. Dit bevordert de groei van nieuw blad. Het laatste gedeelte zal afsterven en is later eenvoudig van de basis te trekken. De plant verliest wat vocht door de snede, dit is helemaal niet erg. Wanneer de Alocasia te breed wordt, kun je op deze wijze ook andere bladeren wegknippen.

Giftig

Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. De Alocasia is licht giftig. Het sap is irriterend voor huid en slijmvliezen. Let dus een beetje op bij het verpotten of afknippen van bladeren.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten neutraliseren schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 effectief om in zuurstof. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt.

De Alocasia komt niet voor in de top 10 van meest luchtzuiverende kamerplanten. Maar door zijn enorme bladeren zal hij altijd een voordeel hebben op andere kamerplanten. Hoe meer bladoppervlak een plant heeft, hoe meer zuurstof hij kan produceren.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen.
Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen.

Een Alocasia kan last hebben van spint indien de lucht te droog is. Regelmatig sproeien werkt hierbij preventief. Controleer dus zeker in de winter, wanneer de verwarming aanstaat en de luchtvochtigheid dus lager wordt, regelmatig op ongedierte. Je herkent spint door aangetaste bladeren en een soort van spinnenwebben. Je kan dit eenvoudig bestrijden door de plant af te spoelen met water of, als het weer het toelaat, hem een tijdje buiten in de tocht te zetten. Je kan ook gebruik maken van bestrijdingsmiddelen.

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu