1. Home
  2. /
  3. Verzorging Aglaonema

Verzorging Aglaonema

Hoe verzorg je een Aglaonema?

Niet alleen één van de makkelijkste, maar ook nog eens één van de mooiste bladplanten. De Aglaonema is een mooie kamerplant die in ieder interieur past en makkelijk te verzorgen is. Dat maakt hem ook voor beginnende plantenliefhebbers een echte aanwinst en is hierdoor ook ideaal als kantoorplant.

In het kort

De Aglaonema is een bijzondere kamerplant met grote bladeren met unieke patronen en kleuren. De lichtgroene varianten zijn het bekendst. Vaak zijn er gestreepte of vlek tekeningen in het blad zichtbaar, de meeste Aglaonema soorten zijn groen met grijs/witte tekeningen. Maar er zijn ook soorten met rood/paarse kleuren in het blad en op de stengels. Aglaonema’s blijven laag omdat het blad vrijwel direct uit de grond groeit. Van een stammetje is nauwelijks sprake. Veel groter dan 90 cm zal de plant niet worden.

Oorsprong

Veel van onze planten komen uit tropische gebieden, terwijl andere juist woestijnbewoners zijn. Door je wat meer te verdiepen in de achtergrond van je planten, zal je ook beter begrijpen waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.

De Aglaonema komt van oorsprong uit Zuid-Oost Azië en dan voornamelijk Thailand, Indonesië en Maleisië. De plant behoort tot de familie Araceae, oftewel Aronskelken. De naam is afgeleid uit het Grieks: ‘aglos’ betekent schitterend en ‘nema’ draad, de naam slaat op de mooi getekende bladeren.

Standplaats

Aglaonema is een ‘easy care’ product dat makkelijk in de omgang is. De plant vindt een donker plekje in de kamer helemaal prima. Maar hoe meer licht deze plant krijgt, des te sneller hij zal gaan groeien. De Aglaonema moet wel in een kamer staan die voorzien is van ramen, alleen kunstlicht is niet voldoende. Geef deze plant maximaal drie uur direct zonlicht per dag. Dit betekent dat de Aglaonema direct voor een raam op het noorden mag, 2 tot 4 meter voor een raam op het westen en oosten of 3 tot 5 meter voor een raam op het zuiden. Staakt de groei? Dan staat de plant te donker en moet het dichter naar het raam worden geplaatst. Zet de Aglaonema nooit in de volle zon! Dan verbranden de bladeren en zal het lang duren voordat deze bladeren zijn vervangen door mooie nieuwe bladeren.

Water geven

Het is lastig om van te voren aan te geven hoeveel water een kamerplant nodig heeft.  Dit komt omdat diverse factoren de waterbehoefte beïnvloeden. Deze factoren zijn:
# Afmeting van de plant
# Afmeting van de pot
# Soort grond
# Standplaats
# Seizoen
# Temperatuur
# Verwarming en airco

Aglaonema’s stellen geen hoge eisen wat betreft het water geven. Als je een keer vergeet water te geven, is dat bij deze plant geen probleem. Deze kamerplanten hebben namelijk weinig problemen met wat meer of wat minder water, zolang de wortels maar niet in het water staan. De Aglaonema blijft op zijn mooist indien de grond in de zomer licht vochtig is. In de winter mag de grond opdrogen tussen de gietbeurten, de plant kan in deze periode langere tijd zonder water.

Voeding

Voor je kamerplanten bestaat er voeding in allerlei varianten. Denk aan korrels, staafjes of vloeibare voeding. Die laatste optie is wat ons betreft een favoriet. Het kan gemixt worden in het water die je toch al moet geven en is daarnaast in de meeste gevallen ook nog eens een goedkopere optie.

Het is een langzame groeier, dus er is niet zoveel voeding nodig. Gedurende de lente en zomer kan je de Aglaonema 1x in de maand voeding geven. Geef nooit teveel, want ook dat kan schadelijk zijn voor een kamerplant. In de herfst en winter staat de groei stil en heeft de Aglaonema geen extra voeding nodig.

Verpotten

Verpotten: een kleine moeite, een groot effect!

De Aglaonema zal niet zo snel uit z’n pot groeien, maar het is wel verstandig om de plant elke 2 á 3 jaar nieuwe aarde te geven, zodat de grond niet uitgeput raakt. Maar als je merkt dat de groei vertraagd of stopt, kan de plant eerder worden verpot. Neem een bloempot die minstens 20% groter is dan zijn voorganger en verpot de Aglaonema bij voorkeur in de lente. Dan heeft de plant genoeg energie om eventuele beschadigingen snel te repareren.

Snoeien

Het snoeien van je kamerplant kan een aantal voordelen opleveren:
# De kamerplant blijft compact. De plant ziet er mooier uit.
# Door het snoeien kan de plant vertakken waardoor de plant voller wordt.
# Licht kan beter doordringen. De groei wordt door het extra licht gestimuleerd.
# Je behoudt een gezonde plant. Door de dode of ongezonde vertakkingen te snoeien blijft de plant gezond en zal nieuwe groei stimuleren.

De Aglaonema wordt niet snel erg groot. Snoeien is daarom niet nodig. Maar wil je lelijke of verkleurde bladeren verwijderen, knip deze dan weg op zo’n drie centimeter van de stam. Verwijder enkel het blad, niet de stam/basis.

Giftig

Bijna alle kamerplanten op Plantada.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde en niet om te eten, tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan. De Aglaonema is licht giftig. Bevat jouw Aglaonema vruchten/bessen? Pas dan op in de buurt met kinderen en huisdieren. Heeft je kind of huisdier ervan gegeten, dan kun je dit merken door misselijkheid na inname. Het sap van het blad van de Aglaonema kan ook leiden tot huidirritatie na aanraking.

Luchtzuiverend

Iedere kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Luchtzuiverende planten neutraliseren schadelijke gassen door deze op te nemen en af te breken. Ook verbeteren ze de luchtvochtigheid en zetten ze CO2 effectief om in zuurstof. Het binnenklimaat in je huis verbetert door deze planten, waardoor je je prettiger voelt.

De Aglaonema is een zeer luchtzuiverende plant. Ondanks dat de kamerplant niet erg groot is, is hij zeker goed in het zuiveren van de lucht
Aglaonema’s zetten met hun grote bladeren veel CO2 om in zuurstof. Bovendien zijn ze goed in het luchtvochtiger maken van hun omgeving. Aglaonema staat op de lijst van luchtzuiverende planten die onderzocht zijn door de NASA. De plant zuivert benzeen en formaldehyde uit de lucht.

Ziektes & Problemen

Voorkomen is beter dan genezen!
Planten in een slechte conditie zijn gevoeliger voor ziekten en plagen.
Met de juiste voeding en standplaats kan je veel problemen voorkomen.

In de natuur leeft de Aglaonema in vochtige gebieden. Als kamerplant kan de lucht voor de Aglaonema dan ook al gauw te droog worden. Dan kan de plant last krijgen van spint. In een enkel geval kan de plant dop- of wolluis krijgen. De wolluis is goed te bestrijden met een flinke waterstraal. Voor spint of luizen kun je het beste gebruik maken van een bestrijdingsmiddel.

Vond je deze informatie nuttig?

Like ons op Facebook en blijf op de hoogte van Plantada.nl

Menu