Verzorging Aglaonema
Hoe verzorg je een Aglaonema?
De Aglaonema is niet alleen de makkelijkste, maar ook nog eens één van de mooiste kamerplanten! Deze kamerplant heb je in verschillende soorten en maten. Het blad van Aglaonema heeft schitterende kleuren met mooie bladtekeningen. De plant is van origine afkomstig uit de oerwouden van Zuidoost- Azië. De naam is afgeleid uit het Grieks: “aglos” betekent schitterend en ”nema” draad, de naam slaat natuurlijk op de mooi getekende bladeren. Deze plant behoort tot dezelfde familie als de Dieffenbachia en de Spathiphyllum. Ook is deze plant nog eens supergezond, want hij is namelijk sterk luchtzuiverend en verbetert de luchtvochtigheid in je huis. Lees verder voor alles wat je moet weten over het verzorgen van de Aglaonema.
Aglaonema kopen
Bekijk hieronder onze favorieten.
Standplaats
Wat is de beste standplaats? Iedere kamerplant heeft andere eisen voor: licht, luchtvochtigheid en temperatuur. De Aglaonema houdt van halfschaduw tot schaduw, maar zeker niet van direct zonlicht. Van nature staat de Aglaonema onder grote planten en bomen. De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 15 en 22 graden. Zet de plant ook op een tochtvrije plek en niet in de buurt van de verwarming. Deze makkelijke Aglaonema is een perfecte plant voor een donkere plekje. Is vaak te in kantoren en winkelcentra.
Water geven
Wij vinden het moeilijk om exact aan te geven hoeveel water de Aglaonema nodig heeft. Dit heeft te maken met een aantal factoren:
# Grootte van de plant/pot
# Standplaats van de plant
# Temperatuur
# Verwarming/airco
# Seizoen
# Soort (pot)grond
Doordat de Aglaonema niet gevoelig is voor schommelingen in het water geven, is dit een makkelijke plant in het gebruik. Het is natuurlijk wel beter om met regelmaat water te geven. Houd de grond van de Aglaonema altijd licht vochtig. Zorg dat er nooit een laagje water onderin de pot komt te staan, dit kan namelijk leiden tot wortelrot. Het is daarom verstandig regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Potgrond mag niet uitdrogen. In de herfst en winter gebruikt deze plant minder water dan in de zomer. De Aglaonema is van oorsprong een plant die uit een tropisch gebied komt, daarom houdt deze plant van een hoge luchtvochtigheid. Besproei daarom de Aglaonema regelmatig. Dit compenseert het gebrek aan luchtvochtigheid, het helpt preventief tegen ongedierte en verwijderd ook direct het stof van de bladeren.
Voeding
Er bestaan verschillende soorten plantenvoeding, zo heb je vloeibare voeding, staafjes en korrels. Als wij mogen kiezen, dan gaan wij voor de vloeibare variant. Je mixt dit eenvoudig met het water wat je toch al moet geven. Geef nooit teveel, want dat kan schadelijk zijn voor de kamerplant. De Aglaonema is een langzame groeier, dus heeft niet zoveel voeding nodig. Gedurende de lente en zomer kan je de plant één of twee keer in de maand voeding geven. In de herfst en winter is de Aglaonema in rust en heeft de plant geen extra voeding nodig.
Verpotten
Door het verpotten van een plant ontstaat er meer ruimte om te groeien en heeft de plant de beschikking over nieuwe voedingsstoffen. De Aglaonema is geen harde groeier en kan je één keer in de twee of drie jaar verpotten of wanneer de pot te klein wordt. Doe dit bij voorkeur in de lente. Neem een bloempot die minstens 20% groter is. Is je plant niet toe aan een grotere pot, raden wij wel aan om iedere twee jaar de plant te voorzien van nieuwe potgrond.
Snoeien
Wij vinden dit altijd leuk om te doen en het levert ook nog iets op:
# De kamerplant ziet er direct weer fris en stralend uit.
# Door het snoeiwerk kan de plant vertakken. Wat weer kan leiden tot een vollere plant.
# Door de plant uit te dunnen komt er meer licht bij sommige bladeren. Dit bevordert de groei.
# Verwijder slechte, ongezonde of dode bladeren. Zo blijft de plant in goede conditie.
De Aglaonema wordt niet snel erg groot. Daarom is snoeien niet nodig. Maar lelijk geworden blad kun je natuurlijk altijd voorzichtig verwijderen. Hierdoor kan de plant al zijn energie gebruiken voor zijn gezonde en nieuwe bladeren. Knip het blad dicht bij de aarde af.
Giftig
De Aglaonema is licht giftig. Het sap van het blad en de besjes van de plant kunnen na aanraking huidirritatie veroorzaken.
Luchtzuiverend
Iedere kamerplant zorgt voor extra zuurstof, maar dat wil niet zeggen dat ook alle planten luchtzuiverend zijn. De Aglaonema is een zeer luchtzuiverende plant. De plant kan een deel van de schadelijke stoffen in de lucht afbreken en de luchtvochtigheid verbeteren, beter dan veel andere planten dat kunnen. Hij zorgt voor meer zuurstof en een frissere lucht in huis. Helemaal zuiver word de lucht echter nooit, daarvoor heb je een enorme hoeveelheid planten nodig.
Ziektes & Problemen
Voorkomen is beter dan genezen!
Een Aglaonema in een slechte conditie heeft vaker last van ziektes of plagen. De juiste verzorging en standplaats kan al veel verschil maken. Daarom moet je altijd rekening houden met felle zon, teveel water, hoge luchtvochtigheid, warmte, tocht en droge radiatorlucht. Besproei regelmatig je plant, dat is goed voor de plant, omdat dan stof en eventueel ongedierte worden verwijdert. Toch een plaag? Om die goed te kunnen bestrijden, moet je eerst weten om welke plaag het gaat. Controleer dus regelmatig je plant!