1. Home
  2. /
  3. Planten in pot

Planten in pot

Een mooie kamerplant verdient natuurlijk een mooie pot. Ook wij hebben nu plant-in-pot combinaties in ons assortiment. Grote en kleine kamerplanten in verschillende mooie sierpotten.

Een goede pot is belangrijk voor je plant, niet te groot en niet te klein. Wat is eigenlijk de juiste pot voor jouw plant? Hier wat tips voor bloempotten waar je plant zich in thuis voelt.

De perfecte bloempot

Elke plant verdient een mooie bloempot. Maar welke bloempot of plantenbak moet je nou kiezen? Dat is afhankelijk van of je de plant binnen of buiten zet en hoe je jouw interieur of tuin wilt verfraaien. Let natuurlijk ook op de vorm, grootte en materiaal van de bloempot. Wat voor pot je ook koopt, het allerbelangrijkst is dat overtollig water kan weglopen.

# Sierpot met watergat
Sommige bloempotten hebben een gat onderin waardoor water weg kan lopen als er teveel water wordt gegeven. Dit is erg handig, anders blijft dit overbodige water onderin de pot staan. En als er teveel water onder in de pot staat, kunnen de wortels gaan rotten. Om ervoor te zorgen dat je vloer niet kletsnat moet je wel een schotel zetten onder deze potten.

# Sierpot zonder watergat

Bij potten zonder onderin een watergat kunnen de wortels van de plant gaan rotten. Een tussenoplossing is het gebruiken van een laag speciaal grind (vulcastrat). De plant zet je dan bovenop deze laag, zodat de wortels niet in het wateroverschot staan. Je kan ook jouw plant met een kweekpot (de plastic pot met afvoergaatjes waar je plant in zit bij aankoop of een grotere maat) in een dichte sierpot zetten. Maak dan wel altijd een verhoging, zodat er ongeveer een centimeter water in de sierpot kan blijven staan zonder dat de kweekpot in het water staat. Dat kan je ook doen met wat steentjes, stukjes kurk of een omgekeerd bordje.

# Zelf-watergevende bloempot:

Dit is een bloempot voor binnen dat een systeem heeft dat water geeft, zodra de aarde van de plant begint op te drogen. Op deze manier kan je je planten makkelijk 1-2 weken alleen laten terwijl je op vakantie gaat.

De maat

De meeste planten houden niet van een te grote pot. Het water begeeft zich dan naar plekken waar de wortels niet goed bij kunnen en dat zorgt voor te veel vocht en later mogelijk wortelrot. Maar een te kleine pot vinden zij ook niet fijn, er is dan geen ruimte genoeg om door te groeien. Wil je weten of je plant in een te kleine pot zit, dan moet je naar de wortels kijken. Als er flink wat wortels door de afwatergaten aan de onderkant van de pot komen of als ze naar boven groeien, is dat een duidelijk teken dat ze in een grotere pot moeten. Soms zijn de planten bij aankoop al toe aan een nieuwe pot. Kijk dus altijd of je nieuwe plant een grotere pot nodig heeft. Verpot je plant naar een pot waarvan de diameter zo’n 20% groter is dan de pot waar de plant op het moment van verpotten in hebt staan.

De vorm

De meeste bloempotten zijn rond of hebben een cilindervorm en dat is niet zonder reden. Bij ronde potten kunnen de wortels van een plant zich vaak goed spreiden. Vierkante bloempotten zijn eigenlijk alleen geschikt als de plant loodrecht in de hoogte groeit en geen uitstekende wortels of vertakkingen aan de zijkanten heeft. Er zijn natuurlijk ook bloempotten verkrijgbaar met een bijzondere vorm, maar let dan wel op dat de plant hier ook geschikt voor is en dat er genoeg ruimte is voor de wortels.

Materiaal

# Bloempotten van terracotta
Terracotta (ongeglazuurde gebakken klei) wordt steeds populairder voor gebruik binnenshuis. Deze potten zijn gemaakt van een natuurlijke materiaal. Terracottapotten geven door de mooie roodbruine kleur een mediterrane sfeer.
Kenmerken:
– uv-bestendig
– watervast
– bestand tegen vorst
Zorg dat je de planten in terracottapotten vochtig houdt, want het water verdampt sneller en de pot zuigt ook water op.

# Bloempotten van keramiek
Keramiek kan heel simpel omgeschreven worden als terracotta met een dunne en duurzame glascoating. Door deze coating zijn keramieken potten 100% waterdicht. Deze potten zijn tijdloos. Je ziet ze in bijna in ieder huis!
Kenmerken:
– worden vaak binnen gebruikt voor kamerplanten.
– vele soorten en maten
– 100% waterdicht
– weersbestendig

# Bloempotten van kunststof
Deze zijn erg populair! Dit komt omdat ze onderhoudsvriendelijk zijn. Ook zijn ze in veel kleuren en vormen verkrijgbaar.
Kenmerken:
– geschikt voor binnen en buiten
– licht in gewicht
– vorstbestendig
– breukbestendig
Kunststof is niet ademend, dus het water verdampt niet snel. Dit zorgt ervoor dat je planten niet snel uitdrogen. Kunststof bloempotten zijn wel licht in gewicht en kunnen sneller omvallen. Zorg dus dat ze stevig staan, verzwaar de pot door bijvoorbeeld wat stenen onder in de pot te doen.

# Bloempot van wicker
Dit zijn potten die gemaakt zijn van Polyrotan. Het bestaat uit een vlechtwerk van kunststof draden, wat ook wel wicker wordt genoemd. Het materiaal is een industrieel alternatief op natuurlijk rotan, het heeft dus niet de typische kleur en eigenschappen van rotan.
Kenmerken:
– uv-bestendig
– weersbestendig
– geschikt voor binnen en buiten
Wicker bloempotten zijn licht in gewicht en dus makkelijk te verplaatsen. Maar omdat ze licht zijn kunnen ze sneller omvallen en zijn hierdoor wat minder stabiel.

# Bloempotten van zink
Deze potten doen je denken aan vroeger en passen goed bij een landelijke stijl.
Kenmerken:
– de potten zijn gemaakt van verzinkt plaatstaal
– zink gaat erg lang mee en is een duurzaam materiaal
– de zinklaag beschermt tegen roest
Pas op! Zinken bloempotten warmen op in de zon en geeft de warmte af aan de aarde in de pot. Niet alle planten kunnen hier goed tegen.

# Bloempotten van Polyterrazzo
Polyterrazzo is een vorm van kunststeen dat lijkt op graniet.
Kenmerken:
– weer- en vorstbestendig
– waterdicht, maar hebben wel een waterafvoer nodig, anders is de bloempot buiten niet vorstbestendig.

Soorten

Je denkt waarschijnlijk aan een gewone standaard bloempot maar er is heel wat meer om uit te kiezen. Welke bloempot past het beste in jouw interieur.

# Standaard bloempot
Dit zijn de potten die iedereen kent en waarvan iedereen houdt.

# Plantenmanden
Plantenmanden zijn met plastic gevoerd en daarom prima te gebruiken voor je plant. Door de natuurlijke materialen van een mand is een plantenmand vaak stoerder en robuuster dan een pot, maar met fijner vlechtwerk en een kleurtje kan een mand ook weer verfijnder zijn. Manden zijn tijdloos en passen in ieder interieur.

# Plantenstandaard
Dit is een “gewone” bloempot maar dan één op pootjes. Bloempotten in een standaard zijn nu helemaal een trend! Je ziet ze overal. Zet je plantje iets van de grond met deze bloempot. Plantenstandaards worden gebruikt om een niveauverschil te creëren.

# Plantenhanger
Dit is een bloempot waaraan touwen bevestigd zijn om ze aan het plafond te hangen. Een goede keuze voor als je eens wat anders wilt. Een hangpot past overal! Hangende bloempotten besparen ruimte en breken zichtlijnen. Doen dus!

# Wandpotten
Dit zijn bloempotten die rechtstreeks met een haakje of schroef aan de muur gehangen. Een plantenbak of bloempot aan de muur geeft een levendige wanddecoratie. Ideaal als je weinig ruimte hebt voor planten! Wil je een groene muur? Met grote muur bloembakken of muur plantenbakken kun je deze creëren.

# Plantenschaal
Een lage bloempot wordt ook wel een plantenschaal genoemd. Je kan ze vullen met orchideeën of vetplanten, maar je kunt ze natuurlijk ook met iets anders vullen. Schalen zijn ook leuk voor buiten op het terras, maar ook binnen op de salontafel misstaat een plantenschaal niet.

# Verlichte bloempotten
Met een verlichte bloempot heb je een lamp en een bloempot in één! De meeste verlichtte bloempotten werken op basis van netstroom en hebben een bijgeleverd snoer, hierdoor hoef je ze niet meer in direct zonlicht te plaatsen om de accu op te laden.

# Balkonbakken
Creëer meer sfeer op je balkon met balkonbakken! Een plantenbak of bloembak aan de reling van je balkon maakt het uitzicht naar buiten een stuk aangenamer. Balkon plantenbakken zijn daarnaast bestand tegen weer en wind en blijven lang mooi.

Bloempotten voor verschillende woonstijlen

# Basic
Bij een basic woonstijl passen de kunststof bloempotten of de simpele aardewerk bloempotten. Deze bloempotten zijn ideaal voor binnen, maar ook geschikt voor buiten.

# Stoer/industrieel
Bij een stoere of industriële woonstijl passen robuuste potten in donkere kleuren. Zowel bloempotten van aardewerk als metaal zijn geschikt voor een industriële stijl.

# Kleurrijk
Naast groen nog meer kleur in huis? Er zijn een aantal merken met kleurrijke bloempotten. Het merk Elho verkoopt kunststof bloempotten in vele kleuren.

# Design
Ook echte designliefhebbers kunnen bloempotten in huis neerzetten. Design bloempotten zijn strak, hebben geen structuur en zijn uitgevoerd in een enkele kleur.

# Romantisch
Met een landelijke of romantische woonstijl past met name aardewerken bloempotten in lichte kleuren of naturel tinten met weinig tot geen prints.

Kweekpotten ompotten/verpotten

Kamerplanten koop je over het algemeen in plastic kweekpotten. Als je kamerplant nog in het oorspronkelijke potje zit, moet je eigenlijk direct of anders in de eerstvolgende lente de plant overpotten. In dat kleine potje is er namelijk niet heel veel ruimte voor de wortels. En als je wilt dat je plant groter wordt, dan moeten ook de wortels kunnen groeien. En wortels kunnen alleen maar groeien als ze daarvoor de ruimte hebben. In zo’n kwekerspotje zit ook maar weinig aarde en zeker als je plant al veel gegroeid is en wortels de meeste ruimte hebben overgenomen. Maar hoe minder aarde, hoe minder water er vastgehouden kan worden en hoe sneller het water op is. Bij kleine kluiten moet jij dus meer water geven. Een grotere kluit (dus meer aarde rond de wortels) houdt meer water vast en zorgt ervoor dat je minder snel water hoeft te geven. Het beter om jonge plantjes niet meteen in grote potten te zetten! Ze steken dan teveel energie in het groeien van de wortels, in plaats van de bladeren. Het best kan je jonge plantjes wat vaker verplanten, steeds naar een iets grotere pot. Af en toe je planten verpotten is belangrijk om gezonde en sterke planten te houden.

Menu