Planten in je slaapkamer gezond of niet?

door | 7 november 2021

Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf Nederlanders last heeft van slapeloosheid. Heb jij ook moeite om in slaap te komen of slaap je erg onrustig? Er is niets zo vervelend als een slechte nachtrust. Je bent de volgende dag vermoeid en niet goed uitgerust. Iedereen weet dat een goede nachtrust heel belangrijk is. Slapeloosheid kan verschillende oorzaken hebben, één daarvan kan een slechte luchtkwaliteit in je slaapkamer zijn. De lucht in je slaapkamer is vaak te droog en bevat weinig zuurstof. Er zijn planten die de luchtkwaliteit van je slaapkamer verbeteren door zuurstof af te geven en tevens de verontreinigende stoffen kunnen verminderen. Planten helpen zeker voor een betere nachtrust!

Planten op je slaapkamer Blog

Oplossing

Er werd lange tijd beweerd dat er geen planten op de slaapkamer mochten staan, dat planten in de slaapkamer ongezond zouden zijn. Men dacht dat planten ’s nachts door afwezigheid van zonlicht alleen maar zuurstof gebruikten. Uit meerdere recente onderzoeken blijkt dat planten overdag behoorlijk wat zuurstof produceren en dat het zuurstofverbruik ’s nachts zo minimaal is dat dit zuurstofverbruik te verwaarlozen is. Er zijn zelf planten die ’s nacht zuurstof produceren. Als voorbeeld nemen we een kleine slaapkamer, die bevat ongeveer 5000 liter zuurstof. Tijdens een nacht van 8 uur gebruikt één volwassene gemiddeld 190 liter en een plant ongeveer 50 milliliter zuurstof. Planten verhogen daarbij ook de vochtigheidsgraad in je slaapkamer en hierdoor zouden ook luchtweginfecties en -irritaties verminderen. Planten fleuren dus niet alleen je slaapkamer op, maar ze zorgen ook voor een beter en gezonder binnenklimaat. Ze zorgen heel simpel voor een aangename en rustgevende sfeer. Planten in de slaapkamer is dus zeker aan te raden!

Geschikte planten

Niet elke plant is geschikt voor de slaapkamer. Vaak is de temperatuur in de slaapkamer koeler, zeker in de winter. Ook hebben veel mensen een raampje open staan voor frisse lucht en veel planten kunnen niet tegen tocht. Met de volgende planten in je slaapkamer slaap jij voortaan als een roosje. Probeer het gewoon!

Aloë Vera
Aloë Vera is een fantastische slaapkamerplant. Deze plant is de meest luchtzuiverend plant, ook geeft de Aloë in de nacht zuurstof af. Hij heeft veel voordelen voor je gezondheid en is makkelijk in leven te houden. Fijn om deze plant in je slaapkamer te hebben!

Sansevieria
De Sansevieria zet koolstofdioxide ’s nachts om in zuurstof, in plaats van overdag. Ook draagt deze plant bij aan de verbetering van je immuunsysteem. Hij zorgt voor een vermindering van hoofdpijnklachten en ademhalingsproblemen. De Sanseveria zorgt ervoor dat jij heerlijk kunt slapen!

Ananasplant
De Ananas Bromelia staat bekend als de anti snurk plant! Hij stopt het snurken niet 100%, maar volgens experts zouden de snurkklachten wel afnemen. Dit komt omdat deze plant s ‘nachts koolstofdioxide omzet in zuurstof, in plaats van overdag. Ook verspreid deze plant het enzym bromelaïne, dit enzym werkt ontstekingsremmend. Deze plant zorgt voor een diepere slaap!

Kalanchoë
Ook de Kalanchoë produceert in tegenstelling tot de meeste kamerplanten ’s nachts zuurstof. En is daarom een zeer geschikte plant voor je slaapkamer en goede nachtrust. Door deze plant kan je makkelijker en dieper in slaap komen!

Lepelplant
De Lepelplant zet CO2 om in zuurstof, zorgt voor een goede luchtvochtigheid en zorgt voor een gezonde lucht. Deze plant zorgt er voor dat jij ’s nachts heerlijk zult slapen.

Klimop
De Klimop reinigt heel goed de lucht. Hij kan wel 95% van de schimmels uit de lucht halen. En dat helpt als je last hebt van astma en allergieën. Maar ook wanneer je gewoon lekker wilt slapen is deze plant ideaal.

Planten stralen ook rust uit en als dat ergens van belang is, dan is het wel in je slaapkamer! Een beetje groen fleurt niet alleen je slaapkamer op, maar verbetert ook de lucht- én slaapkwaliteit. Heb jij al planten in je slaapkamer staan?