1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Planten in de vensterbank

Planten in de vensterbank

Wij Hollanders houden wel van een mooie pot met plant in de vensterbank. Een vensterbank is niet compleet zonder planten, groen op de vensterbank staat altijd ontzettend leuk. Maar eigenlijk is de vensterbank nooit een perfecte plek voor een plant. In de zomer is er vaak teveel zonlicht en in de winter een te droge lucht (verwarming). In deze blog geven we je tips waar je op moet letten als je kamerplanten gaat kopen voor in je vensterbank. Welke planten kun je eigenlijk op jouw vensterbank zetten? Voor iedere vensterbank zijn wel kamerplanten te vinden, of deze nou op het zuiden, oosten, noorden of westen is. Een vensterbank met weinig licht en schaduw vraagt om andere planten dan een vensterbank in de volle zon. Plantada zocht het voor je uit!

Kamerplanten voor vensterbank op het zuiden

Ramen op het zuiden zijn de warmste plekken met het meeste zonlicht. De zon staat hier op het heetst van de dag op, namelijk in de (na)middag. Zeker in de zomer kan het dus flink heet worden. Veel planten kunnen slecht tegen de volle zon. Wil je planten op jouw zonnige vensterbank zetten, zorg dan voor zonbescherming. Bijvoorbeeld met lamellen, of met zonwerende raamfolie. Geschikte planten voor een vensterbank op het zuiden zijn bijvoorbeeld:
# de Alocasia
# de Ficus
# de Musa
# de Olijfboom
# de Palmen 
# de Sansevieria
# de Yucca
# Cactussen en Vetplanten

Kamerplanten voor vensterbank op het oosten

Het zal niet zo heet worden als bij een raam op het zuiden, maar het is wel een lekkere lichte plek. De zon komt op in het oosten en kamerplanten die in een vensterbank op het oosten staan krijgen dus in de ochtend zon. Zet in deze vensterbank kamerplanten die van veel licht houden. Dit zijn tropische planten die wel van warmte houden, maar ook van hoge luchtvochtigheid en veel water! Geschikte planten voor een vensterbank op het oosten zijn bijvoorbeeld:
# de Alocasia
# de Calathea
# de Musa
# de Philodendron
# de Sansevieria
# de Spathiphyllum
# de Strelitzia

Kamerplanten voor vensterbank op het westen

Heb je een raam op het westen, dan krijgen kamerplanten vooral avondzon. Het wordt er niet te warm en er is weinig direct fel zonlicht. Veel kamerplanten kunnen op een vensterbank in het westen staan. Geschikte planten voor een vensterbank op het westen zijn bijvoorbeeld:
# de Alocasia
# de Begonia Maculata
# de Dieffenbachia
# de Ficus
# de Pannenkoekenplant (Pilea Peperoides)
# de Rhapis palm
# de Zamioculcas

Kamerplanten voor een vensterbank op het noorden

Een vensterbank op het noorden is het “donkerste” raam in je huis. Hier staat de zon nooit direct op. Een vensterbank op het noorden is natuurlijk een stuk minder zonnig en daarom ook meer geschikt voor heel veel kamerplanten. Bijna alle groene kamerplanten kunnen goed op een vensterbank op het noorden staan. Voor bloeiende kamerplanten geldt dat niet, die hebben meer zonlicht nodig. Geschikte planten voor een vensterbank op het noorden zijn bijvoorbeeld:
# de Aglaonema
# de Alocasia
# de Dracaena
# de Calathea
# de Ficus
# de Musa
# de Strelitzia
# de Yucca
# de Rhapis palm 

Vond je deze informatie nuttig?

Shop hier onze planten voor in de vensterbank:

Andere bekeken ook

Menu