Planten in de vensterbank

door | 15 juni 2020

Een vensterbank is volgens Plantada niet compleet zonder planten. Planten op de vensterbank staan gezellig en fleuren de boel altijd op. De vensterbank is wel vaak een moeilijke plek voor kamerplanten, door de droge en warme lucht van een verwarming, tocht door openstaande ramen en in de zomer de vele zonuren. Het kiezen van de juiste plant voor je vensterbank is niet eenvoudig! Wij geven je een aantal tips waar je op moet letten als je kamerplanten gaat kopen voor in je vensterbank. Het maakt echt niet uit of jouw vensterbank op het zuiden, oosten, noorden of westen is. Er is voor iedere vensterbank wel een geschikte plant. Maar welke planten kun je eigenlijk op jouw vensterbank zetten? Wij hebben dit speciaal voor je uitgezocht.

Planten Vensterbank Plantada Blog

Kamerplanten voor vensterbank op het zuiden

Staat jouw vensterbank op het zuiden, dan hebben jouw planten hier het meeste zonlicht. Zeker in de middag moet je oppassen dat jouw planten niet verbranden. Let helemaal goed op als het een warme zomerse middag is, dan kan de temperatuur flink oplopen. Zorg dan voor zonbescherming zoals vitrage/gordijnen. In het algemeen zet je hier planten met grote dikke bladeren. Kies voor de volgende planten voor een vensterbank op het zuiden:

# de Alocasia
# de Ficus
# de Musa
# de Olijfboom
# de Palmen 
# de Sansevieria
# de Yucca
# Cactussen en Vetplanten

Kamerplanten voor vensterbank op het oosten

Op het oosten zal het wel meevallen met de hitte, maar dit is wel een goede lichte plek. Zoals je misschien wel weet komt de zon op in het oosten, dus je planten genieten van dat lekkere ochtendzonnetje. Zet hier dus dus kamerplanten die van redelijk veel licht houden. Denk hierbij aan tropische planten die wel van wat warmte houden. Kies voor de volgende planten voor een vensterbank op het oosten:

# de Alocasia
# de Calathea
# de Musa
# de Philodendron
# de Sansevieria
# de Spathiphyllum
# de Strelitzia

Kamerplanten voor vensterbank op het westen

Een heerlijk avondzonnetje, daar houden kamerplanten voor de vensterbank op het westen wel van. Zonlicht is hier niet super fel en de warmte valt daardoor ook wel mee. Eigenlijk kunnen heel veel kamerplanten op een vensterbank op het westen staan. Kies voor de volgende planten voor een vensterbank op het westen:

# de Alocasia
# de Begonia Maculata
# de Dieffenbachia
# de Ficus
# de Pannenkoekenplant
# de Rhapis palm
# de Zamioculcas

Kamerplanten voor een vensterbank op het noorden

Staat jouw vensterbank op het noorden, dan hebben jouw planten weinig zon en dus ook minder licht. Maar dit is absoluut geen nadeel, want deze plek is dan wel geschikt voor heel veel kamerplanten! Planten met dikke en donkergroene bladeren doen het goed op plaatsen met minder licht. Zet hier zeker geen bloeiende kamerplanten, daar is een vensterbank op het noorden echt te donker voor. Kies voor de volgende planten voor een vensterbank op het noorden:

# de Aglaonema
# de Alocasia
# de Dracaena
# de Calathea
# de Ficus
# de Musa
# de Strelitzia
# de Yucca
# de Rhapis palm