Pas op voor wortelrot!

door | 22 januari 2021

Het liefst heb je natuurlijk frisse en gezonde kamerplanten, planten met mooie stevige bladeren. Je wilt geen bladeren met vlekken of bruine randjes. Door “voldoende” water te geven blijven je kamerplanten mooi. Maar ben jij ook zo’n enthousiaste watergever, die zich niet altijd kan bedwingen en zijn plant altijd net iets te veel water geeft. Het is vaak beter om je planten iets minder water te geven, want teveel water zorgt juist voor problemen. Til jouw plant regelmatig uit de pot om dit te controleren of stop je vinger in de aarde, is het na ongeveer 10 centimeter nog steeds vochtig, dan heb je echt te veel water gegeven aan jouw groene vriend. Hoeveel water je moet geven, hangt af hoeveel de grond kan opnemen, dat is een kwestie van testen en goed in de gaten houden. Als de wortels eenmaal gaan rotten, dan ben je verder van huis. Je plant kan dan geen voedingstoffen meer opnemen via de wortels, wat al snel kan leiden tot sterfte. Jouw kamerplanten hebben in de wintermaanden minder water nodig, dan in de lente of zomer periode. In deze koudere periode neemt een plant namelijk minder water op, zo kan er onder in de pot een laagje water ontstaan, wat zorgt voor wortelrot. Wortelrot is eigenlijk geen ziekte, het is altijd de schuld van de persoon die de planten water geeft. Wij raden nogmaals aan om de potgrond regelmatig te controleren.

Blog Plantada Homepage

Hoe herken je wortelrot?

In de meeste gevallen verkleuren de bladeren van je plant. Het blad wordt vaak geel of slap en valt er na verloop van tijd uiteindelijk af. Bij sommige planten is het net iets anders, denk hierbij aan een vetplant of cactus. Bij deze planten herken je wortelrot aan de stengel, deze wordt dan zacht . Dit zal je zeker herkennen, het lijkt een soort snot te worden. Denk je dat jouw kamerplant last heeft van wortelrot? Verminder of stop dan gelijk met water geven. Het is vervolgens slim om de plant uit de pot te halen en de wortels aardevrij te maken, zodat de wortels kunnen “luchten”. Bekijk dan gelijk even hoe de wortels eraan toe zijn. Een gezonde stevige wortel is een beetje bruin of wit van kleur. Zijn de kleuren van de wortels nog goed en voelen de wortels niet snotterig aan? Dan is er gelukkig nog niets aan de hand. Stop de plant maar snel weer in de pot met uiteraard nieuwe verse potgrond. Als de wortels toch een andere kleur hebben en wat snotterig zijn, dan hebben wij slecht nieuws, namelijk WORTELROT.

Wortelrot behandelen

Ben je te laat, probeer dan altijd eerst de beschadigde wortels weg te halen. Deze wortels kan je gewoon voorzichtig wegsnijden, let wel op dat je geen gezonde wortels raakt. Als de wortels niet meer in verhouding staan tot de grote van de plant, ben ik bang dat je ook een stukje van de plant moet verwijderen. Zorg dus voor een goede verhouding tussen plant en wortel. Stop de plant daarna maar weer lekker terug in de pot met nieuwe verse potgrond. Wacht met water geven tot de potgrond weer droog aanvoelt. Als je dit allemaal op de juiste manier hebt gedaan, is de kans groot dat de wortels weer lekker gaan groeien. Laat de plant nu verder met rust, hij heeft nu wat tijd nodig. Als de plant qua wortels redelijk is hersteld, wordt het tijd voor nieuwe bladeren. Dit kan iets langer duren dan de wortels, houd daar dus rekening mee! Het is natuurlijk slimmer om wortelrot te voorkomen!