1. Home
 2. /
 3. Blog
 4. /
 5. Plant in de schijnwerper – De Sansevieria

Plant in de schijnwerper – De Sansevieria

Deze keer wat meer over de Sansevieria of ook wel Sanseveria.  De Sansevieria komt oorspronkelijk uit het westen van Afrika, van Nigeria tot aan Congo en behoort tot de succulenten familie. De Sansevieria of ook wel de Vrouwentong, is al heel lang de favoriete kamerplant van bijna iedereen. Hoe komt dat? De Sansevieria ziet er stoer uit, is heel makkelijk om te verzorgen en ze zuivert dan ook nog eens de lucht als de beste. Ze is daardoor de perfecte plant om elk interieur groener te maken. Wist je dat de Sansevieria ooit is uitgeroepen tot “Studentenplant van het jaar”? Deze kamerplant kan dus wel wat verwaarlozing aan. De perfecte plant voor beginners, maar zeker een must voor alle plantenliefhebbers! De Sansevieria is terug van weggeweest. Het was de typische kamerplant voor volkscafé’s, oma’s huiskamer en de vensterbank op school. Een tijdlang werd deze plant als heel ouderwets aangezien. Nu is de Sansevieria aan een ware comeback bezig omwille van zijn hoog “vintage” gehalte. De Sansevieria herken je aan de stevige, puntige bladeren die rechtop uit de aarde komen. Ze zijn (grijs)groen, gestreept, gevlekt of hebben een gele rand. De opvallende bladeren zijn harde werkers. Ze zijn goed voor de luchtvochtigheid in je huis en dat is ook goed voor je huid, ogen en luchtwegen. Veel van onze Sanseveria’s hebben het Fair Flora label.

PlantvdMaandSanseveriaPlantada

https://www.mooiwatplantendoen.nl/

Zuiverend

De Sansevieria is een echte een winnaar in het zuiveren van lucht. Dit is vooral erg handig voor mensen met allergieën. Je hebt slechts 9 Sansevieria’s per 100 vierkante meter nodig om de lucht bijna volledig te zuiveren. De Sansevieria is ook één van de zeldzame planten die ’s nachts zuurstof uitstoot, zodat hij ook nog eens erg goed is voor in de slaapkamer.

Verzorging

De Sansevieria is heel makkelijk te onderhouden De Sansevieria staat prima in het licht, maar zet ze niet in de volle, brandende zon. Let wel dat de meeste soorten lichter worden van kleur als ze meer zonlicht vangen! Vind je donkere bladeren mooier? Zet de plant dan wat verder weg van het raam. Geef weinig water, laat de aarde tussen de gietbeurten goed uitdrogen. Liever te weinig dan te veel water, want deze plant is alleen dood te krijgen door teveel water. In de winter kan de Sansevieria gerust 6 tot 8 weken zonder water. Gedurende de groeiperiode (lente en zomer) is eens per 2 weken voldoende. Tijdens een hittegolf mag de Sansevieria wel een extra gietbeurt. De Sansevieria kan uitstekend tegen droge lucht. Sproeien is daarom niet noodzakelijk. Wel kan sproeien worden gebruikt om stof van de plant te verwijderen. Ze kunnen ook goed tegen droge warmte, zoals de centrale verwarming. De ideale groeitemperatuur ligt tussen 21 en 32°C en de minimale temperatuur is ’s nachts 13 graden en overdag 18 graden.

Verpotten

Verpotten is ook geen probleem met deze plant. Je kunt de plant meteen na aankoop verpotten, maar ook gerust na drie jaar wanneer de plant uit de pot groeit. Gebruik wel een pot die 20% breder is dan de vorige pot, zo heeft de plant ruimte om verder te groeien. Gebruik hierbij universele potgrond of cactusgrond.

De onderstaande Sansevieria’s zijn te koop bij Plantada:

De Sansevieria Laurentii:
Is een echte klassieke Sanseveria, met grote platte bladeren met een gele rand.

De Sansevieria Zeylanica:
Is een echte klassieke Sanseveria, met grote platte bladeren, alleen zonder een gele rand.

De Sansevieria Straight:
Bestaat uit dikke, rechtopstaande cilindrische bladeren.

De Sansevieria Fernwood Mikado:
Bestaat uit donkergroene, kaarsrechte cilindrische bladeren, die wat weg hebben van mikadostokjes.

De Sansevieria De Fernwood Punk:
Bestaat uit donkergroene, cilindrische bladeren die als het haar van een punkrocker alle kanten op staan.

Enkele tips en weetjes over de Sansevieria:

 •  Er bestaan ongeveer 70 soorten Sansevieria’s.
 • Vrouwentong kleurt donkerder als hij verder van het raam staat en omgekeerd.
 • De Sansevieria is een ideaal cadeau voor iemand zonder groene vingers en voor op kantoor. De plant piept namelijk niet als hij een tijdje minder water krijgt.
 • Heel soms bloeit de vrouwentong. Er ontstaat dan een stengel tussen de bladeren waar bloemetjes aan groeien.
 • De Sansevieria haalt giftige stofjes de lucht en geeft daar zuurstof voor terug. Zet dus gerust een vrouwentong in je slaapkamer.
 • De Sansevieria is een woestijnplant
 • In veel Afrikaanse landen gebruikt men de bladeren van de vrouwentong om touw en manden van te maken.
 • Sansevieria’s bevatten een vezel die vroeger gebruikt werd om bogen van te maken. In het Engels worden ze dan ook wel eens ‘bowstring hemp plant’ genoemd.
 • De enige manier waarop je hem kapot kunt maken, is door te veel water te geven. In tegenstelling tot veel andere planten geef je hem dus beter te weinig water dan te veel.
 • De Sansevieria is licht giftig voor honden en katten, die na inname maag- en darmklachten kunnen krijgen.

Vond je deze informatie nuttig?

Andere bekeken ook

Menu