1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Maak thee van je eigen theeplant.

Maak thee van je eigen theeplant.

We weten allemaal dat onze thee komt uit landen zoals China, Japan en India. De theeplant Camellia Sinensis groeit normaal in warme tropische en subtropische gebieden. Maar nu niet meer!. Na heel veel jaren proberen is het plantenkweker Johan Jansen van Special Plant het gelukt deze theeplant geschikt te maken voor het Nederlandse klimaat. Hij brengt een theeplant op de markt onder het label “Local Tea by Me”.

Deze theeplant is geschikt voor binnen en buiten. Gebruik de plant als een leuke kamerplant, zet hem buiten in een pot op het terras of maak er een mooie  “theeheg” van. De theeplant staat bij voorkeur graag op een licht zonnige plek. Geef 2 keer per week een beetje water en houd de grond licht vochtig, laat de theeplant zeker niet uitdrogen.

Zelf thee maken Theeplant

Van theeplant tot theeglas

Weet je dat na water, thee de meest gedronken drank ter wereld is? Een kopje thee is gezond, want in zowel groene als zwarte thee zitten veel antioxidanten. Deze antioxidanten zorgen onder andere voor minder risico op hart– en vaatziektes. Weet je ook dat thee vermoeidheid kan verminderen, je er rustig van wordt en voordelen kan hebben voor je geheugen!

Plantadatip: Thee moet je eigenlijk niet op 100°C maar op 80°C  zetten. Als de thee op 100°C graden wordt gezet, kunnen de bladeren verbranden en kan de de thee een hele bittere smaak krijgen. Wanneer je het water hebt gekookt, laat dit dan 2 tot 3 minuten even afkoelen.

Zelf thee maken is dubbel genieten. Wil jij thuis ook een kleine theeplantage? Koop dan nu bij Plantada je eigen theeplant. Met deze theeplant kan jij genieten van zelf gemaakte thee. Van de blaadjes van de theeplant Camellia Sinesis, kan je wel driehonderd smaken thee maken zoals bijvoorbeeld zwarte thee, groene thee en witte thee. Wat jouw favoriete thee ook is, het wordt allemaal gemaakt van de blaadjes van deze theeplant Camellia Sinesis.

Voor zwarte thee neem je de bovenste bladeren en knop. Niet te veel, vooral als jouw theeplant nog erg klein is.
-Laat de bladeren ongeveer 20 uur verdrogen, zodat ze 60% water hebben verloren. De bladeren zijn nu zacht en slap zijn.
-Rol nu de bladeren tussen je handen. Zo worden de cellen van de bladeren gebroken en het vrijkomende sap reageert op natuurlijke chemicaliën. De bladeren worden nu bruin.
-Laat de bladeren na het rollen ongeveer 3 uur bij kamertemperatuur (ca. 24°C) oxideren.
-Nu moeten de bladeren worden gedroogd. Doe ze in een voorverwarmde oven (110°C tot 125°C) en laat ze 20 minuten drogen. De bladeren zijn klaar voor de thee wanneer ze knapperig en volledig droog zijn. Laat ze afkoelen en geniet van jouw zelfgemaakte kopje zwarte thee.

Voor groene thee neem je de nieuwe jonge bladeren van de theeplant, die in het voorjaar verschijnen. Deze jonge bladeren groeien op een lichte tak, terwijl die van het vorige jaar op een bruine tak zitten.
-Laat de bladeren ongeveer 20 uur verdrogen, zodat ze 60% water hebben verloren. De bladeren zijn nu zacht en slap zijn.
-Rol nu de bladeren tussen je handen. Zo komt een sap vrij, die op natuurlijke chemicaliën reageert, waardoor de bladeren bruin worden.
-Laat de bladeren na het rollen ongeveer 3 uur bij kamertemperatuur (ca. 24°C) oxideren.
-Laat de bladeren voor 1 tot 2 minuten stomen totdat de bladeren een mooie olijfgroene kleur krijgen. Spoel de bladeren direct met koud water af. -Na ca. 5 minuten zacht schudden, plaats je de theebladeren in een voorverwarmde oven tussen 110°C en 125°C. De bladeren zijn na ca. 12 minuten volledig droog en knapperig. Nu is het tijd om te genieten van jouw kopje groene thee.

Voor witte thee neem je de nieuwe theeknopjes die aan het begin van het seizoen verschijnen. Deze knopjes zijn een beetje ‘harig’ en je kunt ze het beste plukken als ze nog gesloten zijn.
-Verspreid de knopjes en laat ze een paar uur liggen op een warme en goed geventileerde plek. -Om het laatste vocht uit de knopjes te laten verdwijnen plaats je ze in een oven. De temperatuur moet rond de 50°C zijn. Wij raden ook aan om de oven voor te verwarmen, uit te zetten en dan pas de knopjes erin te doen. Schud ze elke 5 minuten voorzichtig om en na ongeveer 20 minuten zijn ze goed gedroogd. Genieten maar van die zelfgemaakte kop witte thee.

Vond je deze informatie nuttig?

Andere bekeken ook

Menu