Een interieur zonder planten is tegenwoordig bijna ondenkbaar. We zijn allemaal dol op planten in huis. We hebben grote en kleine planten in alle soorten en vormen in onze huiskamers. Een nieuwe trend is een plantenterrarium. Deze trend is terug van weggeweest, want in de jaren 60 en 70 was dit ook al een hele hype. Het is een mooie aanwinst voor elke plantenliefhebber, maar ook zeker voor mensen zonder groene vingers. Deze mini plantjes hebben namelijk zeer weinig verzorging nodig.
Wat is een plantenterrarium?
Een plantenterrarium is een glazen fles met mini plantjes erin. Zo heb je keuze uit een open-terrarium, die sluit je niet af en die moet je regelmatig water geven. Ook heb je een gesloten-terrarium, dit is een soort mini-ecosysteem. Na het sluiten van dit terrarium hoef je in sommige gevallen de plantjes zelfs nooit meer water te geven. Je plantjes overleven op de zuurstof en het vocht in de fles. Zo kun je jarenlang van je plantjes genieten, terwijl je er bijna niets voor hoeft te doen.
Maak je eigen plantenterrarium?
Zelf een plantenterrarium maken is natuurlijk veel leuker en echt niet zo heel moeilijk. Een mini ecosysteem “Discover the World”, maak je nu makkelijk zelf met onze Plant Puzzle ®. De Plant Puzzle ® bevat alle elementen om zelf een mooie combinatie te maken van groen en glas. De bijgeleverde instructie legt je in een paar simpele stappen uit hoe het werkt. Het meegeleverde grind, houtskool en aarde zijn een goede voedingsbodem voor de plantjes. Met een selectie van verschillende unieke en onderscheidende kamerplantjes, breng je planten vanuit alle delen van de wereld nu naar je huiskamer. De glazen fles is van 100% gerecycled glas en wordt afgesloten met een kurk.
Maak stapsgewijs een plantenterrarium?
Schoonmaken
Voor je begint is het belangrijk dat je de fles eerst goed schoonmaakt. Spoel de fles heel goed schoon en laat hem drogen.
De steentjes
Is de fles droog? Dan kun je de pot gaan vullen met de bijgeleverde steentjes. Deze eerste laag maak je voor de afwatering, zodat de wortels niet constant in het water staan.
Houtskool
Nu komt de tweede laag! Voor de tweede laag ga je de fles verder vullen met houtskool. Houtskool zuivert en zorgt ervoor dat je terrarium niet gaat schimmelen. Verdeel de houtskool gelijkmatig over de laag steentjes.
Potgrond
Over deze laag houtskool komt nu nog een derde laag, namelijk potgrond. Maak een laagje van ongeveer 8 cm, zodat je plantjes er straks goed in kunnen. Nu ben je klaar met de basis!
Plantjes
Nu mogen eindelijk de plantjes in de fles. Maak eerst een gat in de potgrond waar de plantjes komen. Haal de plantjes uit hun potjes en plaats ze in het gat en doe de grond voorzichtig terug. Druk de grond licht aan en doe nu nog wat potgrond of mos rond de plantjes.
Water
Als je klaar bent met de plantjes, giet je wat regenwater in de fles. Het kan ook wel met kraanwater, maar hier zit chloor en kalk in en dan kan aanslag veroorzaken. Laat nu de fles één week zonder kurk staan om alles een beetje in balans te laten komen. Zet de fles op een lichte plaats, maar zeker niet in de volle zon. Kijk in deze week regelmatig of de grond niet te nat of te droog is. Na deze week kan je de kurk erop zetten en is jouw mini-ecosysteem helemaal klaar! Als je ziet dat er nog wat condensvorming is, mag je af en toe de fles open zetten om even te “luchten”.